6 hónapnál régebbi cikk

Őszi finomságok, amik tele vannak tápanyaggal
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com/dikushin
Őszi finomságok, amik tele vannak tápanyaggal

Azt őszt lehet szeretni, hiszen nincs már kánikula és csodás színekbe öltöznek az erdők, vagy éppen rühellni az esős időjárás és az egyre rövidülő nappalok miatt.

De egy valami biztos: ez az időszak olyan idénygyümölcsöket és -zöldségeket hoz el nekünk, hogy azok még a legszkeptikusabbakat is megenyhítik. Ezek az alapanyagok ugyanis nemcsak színesek és ízletesek, de még tápanyagokkal is tele vannak. Nézzük, hogy mi mindent érdemes felvenni a repertoárunkba a következő hónapokban!

Sütőtök

Nem vitás, hogy a sütőtök az ősz egyik slágere: püréként, egyszerűen megsütve, levesként vagy bármilyen más módon elkészítve tökéletes választás ebben az időszakban. És ez nem minden: kiváló fehérje-, rost-, vitamin- és antioxidánsforrás. Telis-tele van A-, B1, valamint C-vitaminnal, emellet van benne vas, folsav, mangán, kálium, kalcium és magnézium is. Mindennek köszönhetően pedig csökkentheti a szívbetegségek, a rák, a szürkehályog és más betegségek kialakulásának kockázatát. 

Dió

Az őszi-téli desszertek kedvelt kiegészítője, a nassolnivalónak is ideális dió egészségesebb, mint gondolnánk! Gazdag szívbarát zsírokban – például omega-3 zsírsavban –, valamint magas az antioxidáns-tartalma is, hiszen polifenolok és E-vitamin is van benne bőséggel. Ennek köszönhetően fogyasztásával csökkenthető az LDL, azaz a rossz koleszterinszint, de a szív egészségéhez is hozzájárulhatunk. Emellett javíthatja az agy egészségét, sőt a rák kockázatát is csökkenti. 

Kevesen tudják, de a dió mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, így fehérjeforrásnak is ideális. Ha szeretnénk a téli időszakban is formában maradni, és a szénhidrátok helyett fehérjéket szeretnénk nagyobb mennyiségben fogyasztani, akkor nemcsak cukrokban gazdag desszertekbe tehetjük, de a reggeli proteinshake-et is feldobhatjuk vele! 

Alma

Az alma alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú, sokszínű gyümölcs – éppen ezért az őszi időszakban vétek lenne kihagyni az étrendünkből! E tulajdonságoknak köszönhetően hosszú ideig biztosítja a jóllakottság érzetét, így hosszan fenntartja az energiaszintet, miközben támogatja a fogyást. Ha pedig valamilyen fehérjében gazdag étellel párosítjuk, például egy proteinshake-kel, akkor képes feldobni, felfrissíteni. Az almának emellett kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma, de vas, K-vitamin és kálium is található benne. 

Kelbimbó

Sokan nem rajonganak a kelbimbóért, pedig érdemes megszeretni: gazdag folsavban, C-vitaminban és olyan vegyületekben, amelyek képesek csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ha nehezen vesszük rá magunkat a fogyasztására, akkor itt egy tipp: ha nem forralva készítjük el, hanem például vajon pároljuk vagy egy kicsit megpörköljük, akkor kellemesebb lesz az íze!

Édesburgonya

Az élénk narancssárga zöldségben található rost, magnézium, mangán, A-vitamin béta-karotin formájában, B6-vitamin és C-vitamin is. Éppen ezért nem szabad mellőznünk az őszi fogásokból: ehetjük levesként, püréként vagy sült formában is. Ezzel jót tehetünk a csontjainkat, a vérnyomásunknak és az anyagcserénknek is. Ráadásul a cukorbetegek számára is egészséges választás, hiszen nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a „hagyományos” burgonya. 

Birsalma

Kevesen fogyasztják rendszeresen, pedig a birsalma egy tápanyagokban gazdag élelmiszer, és épp most, ősszel van az idénye. A körte és az alma ízét ötvözi, de fanyarabb, savanykásabb azoknál, így általában valahogy elkészítve – például főzve – eszik. És milyen jól teszik, hiszen gazdag antioxidánsokban, rostokban és C-vitaminban, így segítheti a súlykontrollt, az emésztést és a vérnyomás szabályozását. 

Brokkoli

Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdag a brokkoli, ami ráadásul a karotinoidok magas koncentrációja miatt csökkentheti a különféle rákos megbetegedések és szembetegségek kialakulásának kockázatát. Különösen magas a K-vitamin-tartalma, ami azért fontos, mert ez a vitamin számos, a véralvadásban résztvevő fehérje működéséhez nélkülözhetetlen. Emellett folsavban is gazdag, így elősegíti az új sejtek termelését és fenntartását a szervezetben.

Körte

Magas réz- és vaskoncentrációja miatt a körte segíthet a szervezetnek a fáradtság, az izomgyengeség és a vérszegénység leküzdésében, emellett pedig gazdag rákellenes antioxidánsokban és C-vitaminban is. Ha szem előtt tartjuk a súlykontrollt is, biztosan örömmel nyugtázzuk, hogy alacsony kalóriatartalmú és sok benne a rost, miközben egyáltalán nem tartalmaz zsírokat.

Cékla

Az egyik legszínesebb gyökérzöldség a cékla, ami szintén igen sokszínűen felhasználható: salátákban, levesekben, sütve, püréként – és még sorolhatnánk. Ráadásul tápanyagokban gazdag: kiváló rost-, folsav-, mangán-, kálium-, vas- és C-vitamin forrás, de természetes nitrátok is vannak benne bőséggel. Ennek köszönhetően pedig számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, például az optimális véráramlással, az alacsonyabb vérnyomással, sőt edzés közben még teljesítménynövelőként is hathat. Emellett segíthet csökkenteni a glükóz- és inzulinszintet, ami különösen fontos a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma megelőzésében. 

Most már láthatjuk, hogy az őszi asztal is roskadozhat az egészséges, színes, ízletes fogások alatt – csak okosan kell összeállítanunk az étrendünket!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek