5 hónapnál régebbi cikk

Ultragyors töltőhálózatot épít ki az OMV
·Híreküzemanyag·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
FTV
Ultragyors töltőhálózatot épít ki az OMV
·Híreküzemanyag·Utolsó frissítés: undefined

Az OMV Hungária Ásványolaj Kft. az év végéig megkezdi az ország nagy forgalmú útvonalain lévő töltőállomásain 28 ultragyors elektromos autótöltőpontból álló hálózat kiépítését.

A beruházás része annak az OMV és az Európai Unió által közösen finanszírozott nagyobb projektnek, amely több mint 400 pont telepítésével járul hozzá az elektromos autók ultragyors töltését szolgáló regionális hálózat fejlesztéséhez - írja az MTI.

Magyarországon a 28, egyenként legalább 150 kilowatt (kW) teljesítményű, ultragyors töltőpontot 7 helyszínen helyezik el. A készülékek maximális töltőteljesítménye elérheti a 300 kW-ot, és az autó kapacitásától függően körülbelül 10-15 perc alatt képesek egy járművet 200 kilométeres hatótávolságra feltölteni. Az Európai Unió 1,05 millió euróval támogatja a 7 magyarországi helyszínt, az állomások telepítése 2025 végéig zárul le.

A nagyobb kelet- és közép-európai projekt egy három vállalatból álló konzorciumban valósul meg, tagja a romániai OMV Petrom Marketing SRL (OPM RO), az OMV Hungária Ásványolaj Kft. (OMV HU) és az OMV Slovensko SRO (OMV SK).

Az OMV Petrom Marketing a projekt koordinátora, és célja, hogy 2025 végéig Romániában 328, Szlovákiában 11, Magyarországon pedig 7 ultragyors töltőpontot telepítsen.

A teljes beruházás becsült összege 39 millió euró. Ebből körülbelül 15 millió eurót az Európai Unió biztosít az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül, csaknem 5 millió eurót bankhitelből, a fennmaradó részt pedig saját forrásból finanszírozzák.

Jogi nyilatkozat: Az Európai Unió által finanszírozott projekt. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy a CINEA véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a CINEA nem felelős.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek