5 hónapnál régebbi cikk

Átlagosan 180 ezer forintot kérnek havonta a fehérvári albérletekért
Átlagosan 180 ezer forintot kérnek havonta a fehérvári albérletekért

A szeptemberi megtorpanás után októberben a kínálati lakbérek országosan 0,4, Budapesten 0,9 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A KSH oldalán közölt adatok szerint az októberi lakbérek éves szinten országosan és a fővárosban egyaránt 13 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 95, illetve 86 százalékkal emelkedtek. Arra is kitértek, hogy októberben a fogyasztói árak 0,1 százalékos mérséklődésével párhuzamosan a reállakbérek országosan 0,5, Budapesten 1 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt.

A hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka vármegyei jogú, 14 százaléka nem vármegyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a vármegyei jogú városokban 57 négyzetméter volt.

Országosan a megfigyelt hirdetések 91 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradóknál családi házat hirdettek meg. Idén az év első tíz hónapjában a hirdetések országosan 44, a fővárosban 43 százaléka származott magánszemélyektől - olvasható a KSH oldalán.

Az ingatlan.com hétfőn az MTI-nek eljutatott közleménye idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta az elmúlt hónapok adatai szerint ingadoznak a bérleti díjak. Nyár óta mérsékelt csökkenésre, stagnálásra és szerény emelkedésre egyaránt volt példa. A bérleti díjak hullámzása részben azzal magyarázható, hogy a mostani árszinteken már nagyon megnézik a bérlők, melyik lakást veszik ki. Erre utal az is, hogy a kiadó lakások kínálata folyamatosan nő, de a legjobb áron elérhető albérletek napok vagy órák alatt gazdára találnak - tette hozzá a szakértő.

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint Budapesten éves összevetésben 10 százalékkal bővült a kínálat, így több mint 8500 lakásból válogathattak a bérlőjelöltek. A vármegyeszékhelyeken azonban ugyanannyi kiadó lakást (több mint 2500-at) hirdetnek, mint tavaly ilyenkor.

Budapesten az átlagos bérleti díj 240 ezer forint, míg a különböző kerületekben 160 ezertől 315 ezer forintig terjednek a bérleti díjak.

A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben és Miskolcon tavaly novemberhez képest stagnáltak az árak, így 160 ezer és 100 ezer forintnál tartanak most. Novemberben a győri albérletek a legdrágábbak, 190 ezer forintért szerepelnek a kínálatban, utána jön Debrecen és Székesfehérvár 180-180 ezer forinttal. A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Salgótarján és Békéscsaba, ahol szintén 100 ezer forint az átlagos bérleti díj, olvasható az ingatlanhirdetési portál közleményében.

Kapcsolódó
Már 165 ezer forint az albérletek átlagos díja Székesfehérváron

A fővárosban a legdrágábbak az albérletek. A nagyvárosok közül csak Veszprémben kerül többe havonta egy kiadó lakás, mint Fehérváron.

Borítókép: szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek