5 hónapnál régebbi cikk

Újabb Fejér vármegyei kastély istállóépülete szépült meg és kapott új funkciót
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Újabb Fejér vármegyei kastély istállóépülete szépült meg és kapott új funkciót

Lezárult a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fejlesztése., átadták a megújult istállóépületet. A beruházás közel két milliárd forintos Európai Uniós és hazai forrásból valósult meg. 

Az egykori istállóépület felújítására a forrást a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram biztosította, mintegy 1,5 milliárd forint európai uniós és 300 millió forint hazai forrásból. A projekt keretében megújult az egykori istállóépület, ahol családtörténeti, kastélytörténeti és zenetörténeti kiállítás kapott helyet, és rendezvénytermet is kialakítottak. 

"Hatalmas örömet és büszkeséget lelünk abban, hogy a családunk egykori tulajdonának a felvirágoztatásában részt vehetünk, és ezen keresztül a kulturális programjaink kapcsán hozzájárulhatunk Magyarország jobb nemzetközi megismeréséhez, megértéséhez. Ennek a fontosságát ma nem érdemes részletezni. Ez is számunkra közfeladat, és ezt a tulajdonos magyar állam egyetértésével, hozzájárulásával tehetjük meg" - hangsúlyozta Károlyi György a projektzáró ünnepségen. 

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára az új kastélytörvény kapcsán kiemelte: új törvény megtart, megtakarít, gyarapít és garantál. Megtartja az állami tulajdonban a nemzeti történelem műemlékeit, gyarapítja a műemlékvédelemre, fenntartásra, üzemeltetésre szolgáló forrásokat, de közben a kincstárat kíméli, bevonva a magántőkét is az értékmegőrzésbe. 

"Az új törvény garantálja, hogy a tartós vagyonkezelésben vagy magántulajdonba adott intézmények megőrzik a közfunkciójukat. A kastélytörvény hatálya alá tartozó intézmény vagy közgyűjtemény nem veszíti el közvagyon jellegét, inkább megerősíti azt. Mindez egyszerre következik a törvény betűjéből és a szelleméből. A tartós vagyonkezelésbe, vagy tulajdonba adott kastélyokat, azok parkjait, tereit, gyűjteményeit szigorúan előírt módon és időben az év túlnyomó részében hozzáférhetővé kell tenni a polgárok számára" - emelte ki az államtitkár. 

A kastély főépületében is történt változás a beruházásnak köszönhetően, antik bútorok kerültek a termekbe, helyiségekbe, történeti játéktér, gyerekfoglalkoztató jött létre, és családtörténeti kiállítást is megtekinthet a látogató. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek