5 hónapnál régebbi cikk

Magyar vagyok- Petőfi 200
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Magyar vagyok- Petőfi 200

Székesfehérvárra érkezett a Petőfi 200 emlékév kapcsán létrehozott, Magyar vagyok című kiállítás. A tárlat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Szent István Király Múzeum közreműködésével érkezett városunkba, az Új Magyar képtárba.

Kedd este nyílt meg  a magyar irodalom és történelem egyik legmeghatározóbb személyéről szóló tárlat. A kiállításon mintegy 70 Kárpát-medencében élő kortárs művész, köztük négy székesfehérvári alkotó festményeit, grafikáit, szobrait, textíliáit és kerámia alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott tárlat megnyitóján Szász Jenő elmondta, ez egy remek lehetőséget ad a határon belül és kívül élő magyarok számára, hogy megmutathassák, mit is jelent számukra a haza.

"A Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek az a dolga, hogy a nemzet elméjét megerősítse, újra kösse, újra fonja, újra szője, és aztán természetesen hímezze is, és azt tudjuk, hogy egy ilyen kiállítás díszíti a tevékenységünket, ez egy tematikus kiállítás, és a Petőfi 200, tehát az a bicentenáriumi ünnepség keretein belül mi ezzel a Petőfi tárlattal rukkoltunk elő" - mondta el Szász Jenő.

A kiállításnak a Szent István Király Múzeum- Új Magyar képtára ad helyszínt. Pokrovenszki Krisztián, a múzeum igazgatója elárulta, nem ez az első alkalom, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tárlatot szervezett Székesfehérvárra, és a jövőben is szeretnének együttműködni az intézettel.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András megnyitó beszédében köszönetét fejezte ki a Kutatóintézet és a múzeum felé, hogy a tárlat utolsó helyszíne Székesfehérvár, Magyarország egykori fővárosa lehet, és méltóképpen, méltó helyszínen emlékezhetünk a 19. század egyik legkiemelkedőbb alakjáról. 

"Petőfi Sándor tényleg egy olyan költője a magyar nemzetnek, aki összehozza az embereket így 200. évfordulóján, ugyanúgy mint annak idején. Ez a nemzet úgy gondolom, hogy lelkében szívében is sokat köszönhet neki, ezért volt fontos és szép kezdeményezés, hogy ezt a nagyon kerek évfordulót, egy nemzeti emlékévvel ünnepli az ország és a nemzet, annak részeként több programot valósított meg Fehérvár is, külön öröm, hogy ez a kiállítás most ide érkezett" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

A kiállítás fővédnöke Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke, a kurátora pedig Tóth Norbert. A tárlat 2024. Január 26-ig látogatható keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között a Szent István Király Múzeum- Új Magyar képtár épületében.

A Fehérvár TV összeállítása a megnyitóról:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek