3 hónapnál régebbi cikk

Befagyott a Velencei-tó, de tilos rálépni!
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Novák Rita
Befagyott a Velencei-tó, de tilos rálépni!
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

Egybefüggő a jégtakaró a Velencei-tavon, azonban nem hízott akkorára a vastagsága, hogy biztonságosan rá lehessen merészkedni. A Velencei-tavon és a székesfehérvári tavakon is tilos korcsolyázni.

Korcsolyázásra csábító időjárás fogadta kedden délelőtt az Agárdra látogatókat. Bármennyire is egybefüggő a jég, hideg van és szikrázó napsütés, mégis tilos rámerészkedni.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője tájékoztatása szerint a jég vastagsága jelenleg hat centiméter.

"Ma reggeli mérési adataink alapján, Agárdon a tófelügyelőségen hat centiméter az egész tavon egybefüggő jégtakaró alakult ki. A part menti területeken ugyanígy hat-hét centiméter vastagságú, még messze nem alkalmas arra, hogy sportolni lehessen rajta. Tíz centiméter az a határ, amikor már teherbíró az egybefüggő jég."

Ahhoz, hogy sportolásra alkalmassá váljon a jég, minimum tíz centiméteres vastagságra van szükség.

A nádaratás a Velencei-tónál kizárólag a part közelében zajlik, amíg ugyanis nem hízik a jég tíz centisre, addig a gépekkel sem mennek rá. Nádaratásra gazdasági és vízminőség szempontból van szükség- tette hozzá Csonki István. "Vízminőségi szempontból nagyon fontos a nádaratás, hogy az elszáradt növény kikerüljön a tóból, ne segítse elő az eutrifizációt. A másik haszna az az, hogy nádfedésre használják, nádtetőt készítenek belőle, gazdasági haszna is van ez nagyon fontos ."

A következő napokban felmelegedés várható és csapadékos idő, az igazgató szerint a korcsolyázás szerelmesei abban bízhatnak, hogy a jégre esett eső visszafagy a hét végére, ami akár tükörsima felületet is eredményezhet a hét végi lehűlést követően, persze ezek egyelőre csak feltételezések - emelte ki Csonki István.

A jégre lépni tehát tilos, aki mégis rámerészkedik, egyrészt beszakadhat, másrészt szabálysértési bírságot is kaphat.

A Velencei-tó vízállása kedd reggel elérte a 120 centimétert.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek