3 hónapnál régebbi cikk

Miért nehéz teherautó sofőrt találni?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels/fauxels
Miért nehéz teherautó sofőrt találni?

A hazai fuvarozási ágazatban a megfelelő munkaerő felkutatása és megtartása évek óta probléma. Erről számolnak be a szakmai szervezetek és a piaci szereplők egyaránt. Az okokat vizsgálva azokat mind keresleti és mind kínálati oldalon megtalálhatjuk.

Az elmúlt években jelentős bérnyomás is nehezedett az ágazat szereplőire, ami az új meghirdetett állások paramétereit is befolyásolta.

Kínálati túlsúly a munkaerőpiacon

Aki sofőr állás után érdeklődik Pécsett, a https://pecsallas.hu/allasok/szallitas-fuvarozas linken dúskálhat a cégek különböző ajánlataiban. Az egyszeri kishaszongépjárművel végezhető kisáruszállítástól kezdve, a nagy kamionos munkákig bezárólag, széles választékkal találhatjuk magunkat szembe. Bár az állásajánlatok rendkívül heterogének, mind a hirdetők cégmérete, mind a munkavállalók felé közvetített elvárások tekintetében, egyértelmű, hogy Pécsett is jelentős kínálati túlsúly tapasztalható. 

Sajnos a feladott hirdetésekből nem állapítható meg, hogy az ajánlott munkabérek tekintetében ez mennyire tükröződik. Hazánkban ugyanis, más országoktól eltérően, még megadott bérsávot sem szokás az álláshirdetésekben közzétenni. Valószínű azonban, hogy a munkáltatóknak muszáj nagyobb bért ígérni, ha az üres álláshelyeket rövid idő alatt fel akarják tölteni. 

Milyen segítséget tud nyújtani a Pécsállás portál a munkaadóknak?

A portál különböző hirdetési csomagokat kínál ügyfeleinek. Ezekben 30 napos hirdetési lehetőséget biztosít az oldalon, illetve ezzel párhuzamosan a Facebook oldalán is. Mivel az üzemeltető nagy hangsúlyt fektet a SEO kereső optimalizációjára, ezért a Pécsállás portál első a keresési találati listában a helyi álláskereső kulcsszavakra. Ennek köszönhetően az álláskeresők könnyen megtalálják a helyi munkalehetőségeket az oldal segítségével. 

A munkaadóknak lehetőségük van csak vármegyei vagy országos hirdetést közzétenni. Így a potenciális jelentkezők lokalizációja előre meghatározható. A hírlevélküldés funkcióval pedig célzottan elérhető a lehetséges munkavállalók csoportja.

A jó hirdetés a hatékony kiválasztás kulcsa

Ha teherautó-vezetőt keresnek, a munkáltatónak a hirdetésében pontosan meg kell határozni milyen járműre milyen jogosítvánnyal rendelkező munkavállalót vár (B, C, B+E, C+E). Amennyiben pályaalkalmassági vizsga is feltétel, annak pontos kategóriáját is érdemes a hirdetésben megnevezni (PÁV II, PÁV III.) 

Mivel sok esetben a teherautóvezetés a megszokott irodai munkavégzéstől eltérő időbeosztást követel meg, jogos álláskeresői igény, hogy a hirdetésben a tervezett munkarend is szerepeljen. 

Szintén segítheti a hatékony kiválasztást, ha megfogalmazásra kerülnek a gépjárművezetés mellett elvárt egyéb feladatok (pénzügyi, adminisztrációs, rakodási stb.) is. Minél több információt osztanak meg a munkakörülményekről és a cég által biztosított egyéb juttatásokról az álláshirdetésben, annál hatékonyabb és gyorsabb lehet a kiválasztási folyamat. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek