3 hónapnál régebbi cikk

7 tipp, hogy valóban visszaadja az otthonunk a saját stílusunkat
Fehérvár Médiacentrum fotója
123rf.com
7 tipp, hogy valóban visszaadja az otthonunk a saját stílusunkat

A tapasztalat szerint csak abban a ruhában érezzük igazán jól magunkat, amely valóban tükrözi személyiségünket; ahogy a zenék közül is azt szeretjük hallgatni, ami illik az ízlésünkhöz.

Miért fordítanánk tehát ezeknél kevesebb figyelmet otthonunkra? A munkahelyen kívül itt töltjük el a legtöbb időt – igyekezzünk tehát ezt is saját stílusunkra szabni, hogy igazán jól érezhessünk magunkat a falai között!

Önismeret és inspiráció

Ahhoz, hogy saját ízlésünk szerint alakíthassuk át otthonunkat, először is ismernünk kell magunkat. A visszafogott, világosabb színeket szeretjük, vagy a sötétebb árnyalatokat? A modern esztétika közelebb áll hozzánk, vagy inkább a rusztikus stílus? Ha még nem tudjuk a választ ezekre a kérdésekre, derítsük ki! Inspirálódjunk, járjunk utána a különböző otthontervezési megoldásoknak! Nézelődjünk az interneten – Pinteresten és Instagramon is rengeteg ötletet találhatunk! Látogassunk meg néhány boltot és áruházat, nézzünk körül, és találjuk meg, mi az, ami valóban megfogja a fantáziánkat!

Színpaletta és anyagok

Első körben válasszunk színpalettát: bézs árnyalatú otthon illik hozzánk, vagy közelebb állnak a stílusunkhoz a bohém, harsányabb színek? Ne féljünk próbálkozni ezekkel! Az egyes színeket kombinálhatjuk is, csak arra figyeljünk oda, hogy megőrizzük a harmóniát – ehhez alkalmazhatjuk például a 60-30-10-szabályt, ami a felhasznált árnyalatok százalékos megoszlására utal egy helyiségben.  

Például, ha a falakra valamilyen visszafogott, mondjuk bézs kerámiafestéket kenünk, amihez a szőnyeg is hasonló árnyalatú, a kanapé pedig mélyzöld, akkor ezeket bátran kiegészíthetjük egy-egy merészebb megoldással. Ilyen lehet például egy különleges, pink függöny, esetleg egy többszínű díszpárna vagy váza, amivel azonnal feldobhatjuk egy szoba hangulatát.

A színekhez hasonlóan fordítsunk időt és energiát az anyagok kiválasztására is! Az, hogy milyen a padló borítása, vagy a különböző bútorok felülete, önmagában meghatározza egy szoba hangulatát! Ha a régebbi, konzervatív stílus áll közel hozzánk, igyekezzünk ennek megfelelően kiválasztani nemcsak a parkettát, de a berendezési tárgyakat is, hogy összhangot teremtsünk!

Személyes tárgyak megjelenítése

Sokan alábecsülik, mennyire fontos otthonunk kialakításakor, hogy a személyes tárgyaink és eszközeink is kitüntetett helyet és szerepet kapjanak! Ha azonban nem akarjuk, hogy házunk vagy lakásunk úgy nézzen ki, mintha egy magazin számára tervezték volna – azaz, ha valóban otthonunknak akarjuk érezni –, erre is oda kell figyelnünk! Csak így varázsolhatjuk ugyanis személyessé, így fog valóban minket tükrözni!

Egy-egy családi fotó, nekünk kedves tárgy, gyerekkorunkat idéző berendezés ugyanúgy jó ötlet, mint szenvedélyünk és hobbink megjelenítése. A filmőrültek nyugodtan kitehetnek a falra néhány jól kiválasztott filmes plakátot, míg a zene megszállottjai rengeteg egyedi albumborító közül választhatnak díszítés terén. Ha a sport a hobbink, ne féljünk ezt megmutatni: egy gördeszka vagy snowboard kiállítási tárgyként is jól mutat; de a lámpától kezdve a dohányzóasztalig rengeteg egyedi bútor között választhatunk, amelyek akár kedvenc sportágainkat is felidézhetik.

Funkció és kényelem

Hiába mutat persze jól valami, ha nem tudjuk használni, vagy zavaróan hat: a tervezésnél elsősorban az a fontos, hogy mindennek meglegyen a funkciója. Hiába illik tökéletesen egy különleges kanapé a szobába, ha nem kényelmes, akkor nem fogjuk használni – így pedig csak a helyet foglalja majd. 

Fontos, hogy ennek megfelelően válasszunk színt és festéket is. A hálószobába például nyugalmat árasztó árnyalatok, míg a nappaliba a világosabb színek ajánlottak. Utóbbi helyen töltjük el a legtöbb időt, ezért a falak itt vannak kitéve a legintenzívebb használatnak – ajánlott tehát olyan minőségi festék használata, amely könnyen tisztítható. Ilyen például a kerámiafesték, amely folt- és kopásálló, és a karcolásoknak is ellenáll.

Egyensúly és harmónia

Törekedjünk egyensúlyra, de ne csak egy-egy szoba esetén, hanem a teljes házban vagy lakásban. Igyekezzünk a teljes képet nézni: hogy érezzük magunkat, ahogy belépünk az ajtón, végigsétálunk a szobákon, majd leülünk enni a konyhában, pihenni a nappaliban, vagy milyen érzés a nap végén nyugovóra térni a hálószobában? Otthonunk minden helyiségében jól kell éreznünk magunkat – ha így van, akkor jó munkát végeztünk. 

Körülmények és lehetőségek

Lehet, hogy a legnagyobb átmérőjű tévé tetszik nekünk, vagy épp legszívesebben egy négyrészes ülőgarnitúrát választanánk – egy kisebb nappaliba azonban sehogy sem tudjuk ezeket beleerőszakolni. Mindig vegyük figyelembe a körülményeket és a lehetőségeket! Egy panellakásban a legtöbb esetben nem fér el egy konyhasziget, ahogy egy házi edzőterem vagy barkácshelyiség kialakítása sem megoldható. Egy kisebb nappalival azonban csodát művelhetünk, ahogy az erkélyt is ezerféleképpen átalakíthatjuk!

Világítás

A lámpák nem csak és kizárólag arra valók, hogy fényt vigyenek a szobába: jelentősen befolyásolni tudják annak hangulatát, és dísztárgyaknak sem utolsók. Már az izzó típusával is megváltoztathatjuk, egy helyiség meleg vagy hideg érzületű-e, a központi, nagy fényforrás mellett pedig rengeteg egyedi színt vihetünk a helyiségbe egy-egy sejtelmesen világító fali vagy asztali lámpával. Ne csak fényforrásként gondoljunk ezekre: álmennyezet kialakításával használhatunk spotlámpákat, vagy egyéb hangulatvilágítást is.

Ha otthonunkat valóban a saját ízlésünknek megfelelően alakítjuk ki, nemcsak jobb érzés lesz ott tartózkodni, de kicsit saját magunkhoz is közelebb kerülünk. Ahogy a tervezésnél fontos a harmónia, ugyanolyan lényeges, hogy mi is harmonizáljunk életterünkkel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek