2 hónapnál régebbi cikk

A rejtőzködő fehérvári Pilinszky-dombormű
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
A rejtőzködő fehérvári Pilinszky-dombormű

Pilinszky János évei utolsó időszakát Székesfehérváron töltötte, emlékét immár 34 éve egy dombormű őrzi egykori otthona falán.

Pilinszky János a huszadik század egyik, ha nem a legjelentősebb magyar költője. 1921. november 27-én született Budapesten. Nemes Nagy Ágnes, Örkény István, Mándy Iván társaságában a Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, "újholdas" nemzedékének tagja. Munkásságában meghatározóak voltak a negyvenes évek lágertapasztalatai, leginkább ismert művei közé tartozik az Apokrif, Harbach 1944, Ravensbrücki passió, rövid epigrammái közül a Négysoros, Mire megjössz vagy Harmadnapon.

Esszéi és esszészerű prózakölteményei (Meditáció, Bársonycsomó) versesköteteiben jelentek meg, 1977-ben adták ki a Beszélgetések Sheryl Suttonnal című párbeszédes regényét, 1957-től kezdve gyermekeknek írt verses meséket (Aranymadár, A Nap születése). Drámái az 1974-es Végkifejlet című kötetében szerepelnek először, köztük egyfelvonásosak („Urbi et orbi” – a testi szenvedésről, Élőképek) és hosszabb színművek is fellelhetőek. 1971-ben megkapta a József Attila-díjat, majd 1980-ban Kossuth-díjat vehetett át, míg halála után, 1997-ben Magyar Örökség Díjjal ismerték el munkásságát. Pilinszky János 1981. május 27-én, mindössze 59 esztendősen hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Vigh Tamás szobrász 1926. február 28-án Csillaghegyen született. 1946 és 1952 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, mestereként Ferenczy Bénit említhetjük meg. Kezdeti, a túlfokozott naturalizmus és a hangsúlyos gesztusok jellemezte stílusidőszakából a mesteréről, Ferenczy Béniről mintázott 1952-es portréja emelte ki, későbbi munkásságáról így fogalmaz a Köztérkép:

"Művészetének e periódusában született legjobb alkotásai intimitásukkal, visszafogott klasszicizmusukkal már túlmutatnak az átlag szocialista realista munkákon. A 60-as évek elejétől a hazai szobrászat, bár lassan, de megváltozott, a naturalizmust és a klasszicizmust - természetesen megmaradva a figuralitás határai között - igyekeztek fellazítani a szobrászok. Ehhez a folyamathoz nagyban hozzájárult Vigh Tamás munkássága is, aki a 60-as években alakította ki saját, egyéni, enyhén kubisztikus, sőt a pop arttól is megérintett, a gyűrt, behorpadt lemez formáit kiemelő, bronzból öntött és lemezből készült szobrainak stílusát."

Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrász és éremművész 84 esztendősen, 2010. szeptember 18-án hunyt el Budapesten.

Hol és hogyan kapcsolódik Pilinszky János és Vígh Tamás művészete? Székesfehérváron egy dombormű kapcsán, melyet a szobrászművész készített a költőről. Az alkotás a Kígyó utca 1-4. szám alatt található társasház falán kapott helyet. Azért itt, mert Pilinszky János ebben az épületben töltötte élete utolsó hónapjait. Ennek emlékéül készült a Rejtőzködő névre keresztelt alkotás, melyet Vígh Tamás a nyolcvanas évek végén készített el és végül 1990. október 24-én avattak fel.

A domborművön magán és mellette egy táblán is olvasható a mű készítésének apropója. Szerencsére az alkotás jó állapotban van, így hosszú ideig őrzi még a városban a két kiváló művész emlékét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek