1 hónapnál régebbi cikk

Az ország minden részéről érkeztek: idén Székesfehérváron rendezték a Ciszterenciát
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Az ország minden részéről érkeztek: idén Székesfehérváron rendezték a Ciszterenciát

Izgalmas programokkal, egykori diákok előadásaival, kiállítással, irodalmi esttel, baráti találkozásokkal várták a résztvevőket az öregdiákok legnagyobb eseményére, a Ciszterenciára szombaton. A rendezvénynek a Ciszterci Szent István Gimnázium adott otthont. 

Szombaton lehetőség volt az öregdiákoknak beszélgetni, nosztalgiázni, lelkileg feltöltődni. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban sokan jöttek össze azért, hogy együtt legyenek, megosszák egymással eddigi élettapasztalataikat. Mint Rubovszky Rita, a Ciszterci Iskolai Főhatóság főigazgatója mondja, ez egy unikális találkozó, egyetlenegy diákszövetségnek sincsen ilyen rendezvénye.

"Egy ciszterci diákszövetség több száz taggal országosan, évről évre csinál egy olyan lelkesítő konferenciát, ahol egyrészt megmutatja azokat az intellektuális képességeket, amelyeknek a gyökere mégiscsak egy ilyen gimnázium. Másrészt, hogy olyan közösségeket fonjon a mai gyerekek köré, ahol azt mutatja meg: figyeljetek, aki itt végez, annak 10-15-20 év múlva is ilyen hálózata van."

- emelte ki Rubovszky Rita.

Cser-Palkovics András polgármester a megnyitón hangsúlyozta: jó, ha a diákok, szülők sokféle iskola közül választhatnak. Székesfehérváron magas színvonalú intézmények állnak a fiatalok rendelkezésére.

"Fontos szerepe és helye van az egyházi iskoláknak, azon belül a ciszterci sulinak. Nyilván egy meghatározó közössége ennek a városnak, és így volt ez Józsefes időszakban, és így volt ez az azt megelőző időszakban is. Egy nagy múltú, nagy történelemmel rendelkező iskoláról van szó, amely most egy hálózatnak a tagja, hiszen Eger, Pécs és Buda mellett Székesfehérváron van a rend által fenntartott iskolája." - fűzte hozzá a polgármester.

A Ciszterencia a Magyar Ciszterci Diákok Szövetségének jelenlegi elnöke, Pólya Viktor ötlete alapján jött létre. A centenáriumát tavaly ünneplő MCDSZ 1989-ben alakult újjá. A szövetség jelenleg is azon dolgozik, hogy a helyi szervezetek számára segítséget nyújtson, értékes és programokat kínáljon.

"A rendezvényünknek az a szlogenje, hogy mindenhol összetartozunk. Négy olyan gimnázium van Magyarországon, amit a Ciszter rend tart fenn. Ezt a fajta öregdiákok közötti összekapcsolódást, összetartozást szeretnénk megélni egy ilyen rendezvényben. Ez a harmadik Ciszterencia már. Az első Budán volt, a második Pécsett, most a harmadik itt Székesfehérváron, és nagyon bízunk benne, hogy a negyedik pedig majd Egerben lesz. Innentől kezdve pedig rendszeresen megrendezzük." - mondta el Pólya Viktor.

A Ciszterencián többek között biztonságpolitikai előadást hallgathatott a közönség, szó esett a divatról, a sörfőzésről, a vallásról, az egészségről és az örök életről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek