1 hónapnál régebbi cikk

Idén is Székesfehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK / Simon Erika
Idén is Székesfehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek

Pénteken érkeztek Székesfehérvárra a XII. Országos Diákparlament résztvevői, akik szombaton szekcióülésekkel, városnézéssel és szórakoztató programmal töltötték a napot. Az Országos Diákparlament programjai vasárnap plenáris ülésekkel zárulnak.

Idén ötödik alkalommal ad otthont az Országos Diákparlamentnek Székesfehérvár. Az ODP-t 1990-ben hívták életre azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a középiskolás diákok számára arra, hogy részt vegyenek a politikai életben, megszólalhassanak és elmondhassák az őket érintő kérdésekben. Az ODP-re az ország valamennyi vármegyéjéből érkeznek diákok, akik a döntéshozók bevonásával vitathatják meg az általuk fontosnak tartott ügyeket, hogy aztán pontokba foglalhassák javaslataikat. 

A Diákparlamentnek mindig az acélja, hogy a diákokat érintő problémáknak a megoldását elérjük, hogy a kormányzattal közösen megoldást tudjunk találni ezekre a problémákra.

- mondta Csüri Bence Ferenc, az Országos Diáktanács Fejér vármegyei delegáltja.

A Diákparlament minden éven az utolsó napon egy ajánlási listát fogalmaz meg, amelyet átadnak a Szakminisztérium részére. A tavalyi 58 pont egyike volt az is, hogy ne 2-3 évente rendezzenek Diákparlamentet, hanem minden évben legyen lehetőségük összeülni a diákoknak. 

"A digitalizáció terén, infrastruktúra fejlesztés területén, tartalomfejlesztés területén, tehát lényegében az iskolai élet szinte minden fontosabb területéről kaptunk ajánlásokat, ezekkel foglalkoztunk, dolgoztunk, üléseztünk az Országos Diáktanács tagjaival. Az ODP-re azért jönnek a fiatalok, hogy újra megkérdezzük őket, és ismételten ajánlásokat adjanak számunkra" - fogalmazott Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

A diákok 3 napon keresztül üléseznek a Sóstói Stadion rendezvénytermében, amelynek végén vasárnap megfogalmazzák a 2024-es pontlistát. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek