Ezekhez a felújításokhoz a legjobb évszak a tavasz
Fehérvár Médiacentrum fotója
123rf/lightfieldstudios
Ezekhez a felújításokhoz a legjobb évszak a tavasz

A tavasz a megújulás évszaka, ami nemcsak a testi-lelki feltöltődésre ad kiváló lehetőséget, hanem arra is, hogy az enyhébb időjárást és a több napsütést kihasználva némiképp az életterünket is újjá varázsoljuk. De milyen felújítási munkákba érdemes belekezdenünk a tavaszi hónapokban, és hogyan kezdjünk neki a folyamatnak? Cikkünkben ezt járjuk körül.

Mielőtt belekezdenénk a felújításba

Bármilyen felújítási munkálatba is vágnánk a tavasz folyamán, érdemes kellő időt szánni a tervezésre és az előkészületekre. Első lépésként gondoljuk át, hogy milyen változtatásokat szeretnénk eszközölni otthonunkban! Ehhez jó módszer lehet, ha fogunk egy papírt és ceruzát, nagyjából felrajzoljuk a házunk alaprajzát, majd bejelöljük rajta a felújítani vagy cserélni kívánt elemeket. Ezzel együtt hasznos lehet az is, ha fontossági sorrendet is felállítunk az egyes részfeladatokra vonatkozóan, hiszen így könnyebben el tudjuk dönteni, hogy mely munkákra lesz ténylegesen időnk, lehetőségünk a tavasszal, és melyeket halasszuk el inkább egy későbbi időszakra.

A tervezés következő lépéseként írjuk össze, hogy milyen alapanyagból mennyit kell beszereznünk a felújítási munkálatokhoz, illetve hogy milyen eszközökre lehet szükségünk! Ha megvan a listánk, körül is nézhetünk az interneten, hogy milyen áron érhetőek el az egyes anyagok, ebből pedig már a költségvetést is összeállíthatjuk. Végül mérlegeljük azt is, hogy mely munkákat tudjuk mi magunk elvégezni, és melyekhez szükséges szakembert hívnunk!

Felújítási munkák, amiket érdemes tavaszra időzíteni

Kültéri festés és felújítás

Akár a homlokzatot festenénk újra, akár a garázskaput vagy egyéb fafelületeket vonnánk be lakkal vagy más védőréteggel, a tavaszi hónapok ideális körülményeket biztosítanak a kültéri munkálatokhoz. Az enyhe időjárás és az optimális páratartalom lehetővé teszi a festékek és a bevonatok tartós és esztétikus felhordását, amelyek így hosszú távú védelmet nyújtanak az épületnek. Ugyanakkor tavasszal még nincs annyira meleg, hogy az kellemetlenné tegye számunkra a kinti tevékenykedést.

De a festésen kívül időzíthetjük még erre az évszakra a homlokzatfelújítási munkákat, például a vakolatjavítást, a homlokzati repedések kitöltését, továbbá az olyan kőműves tevékenységeket is, mint a külső falburkolatok vagy a lépcsők javítása.

A tető javítása, tetőtér-beépítés

A téli hónapokat követően könnyen elképzelhető, hogy otthonunk tetőszerkezete javításra vagy korszerűsítésre szorul. Az amortizációt, szerkezeti meghibásodásokat sok esetben az időjárási viszontagságokból adódó, tetőt érintő szennyeződések okozzák, így érdemes először egy alapos tetőtisztítással kezdenünk a munkálatokat. Ennek során fény derülhet az esetleges konkrét meghibásodásokra, amelyek helyreállításával biztosíthatjuk, hogy a következő fűtési szezonban jóval kisebb legyen ingatlanunk hővesztesége.

Ha bővíteni szeretnénk a lakóterületet, akkor a tetőtér-beépítés remek megoldást jelenthet. Számoljunk azonban azzal, hogy ez nem kis munka: igyekezzünk még időben felkeresni a szakembereket, hogy kellő idő jusson a projekt teljes körű megtervezésére és a szükséges engedélyek beszerzésére is!

Beltéri ajtók, ablakok cseréje

Tavasszal érdemes elvégezni az elavult ajtók, ablakok cseréjét is. Ennek nem csupán az esztétikai megfontolások miatt van jelentősége: a nyílászárók állapota, minősége ugyanis nagyban hozzájárul otthonunk energiahatékonyságához, ez pedig alapvetően befolyásolja otthonunk klímáját mind a nyári kánikulák, mind a soron következő tél folyamán.

A külső nyílászárókon felül ne feledkezzünk meg a beltéri ajtókról sem, hiszen ezek is hatással vannak arra, hogy mennyire tudjunk megtartani a kívánt hőmérsékletet az egyes helyiségekben. A beltéri ajtók tartósságát nagymértékben meghatározza, hogy milyen anyagból készültek – ha tehetjük, válasszunk prémiumminőségű fából vagy laminált MDF-ből készült változatokat!

Tavaszi kerti teendők

A kertgondozás egész éves feladat, és bizony tavasszal is akad bőven tennivalónk. Ilyenkor kell sort kerítenünk a gyepszellőztetésre, a növények, bokrok, fák metszésére vagy a lemosó permetezésre is; továbbá az öntözőrendszert is ekkor ajánlott beindítanunk.

De a növényápolási teendőkön túl térburkolatok lerakását, cseréjét és az egyéb kertrendezési munkálatokat is időzíthetjük a tavaszi hónapokra.

Bízzuk szakemberre vagy csináljuk mi magunk?

A felújítási munkák jellegétől függően fontos eldöntenünk, hogy mely feladatok igényelnek szakembert, és melyeknek vághatunk neki akár mi magunk is.

Ökölszabályként elmondható, hogy a komplex, speciális szaktudást igénylő munkákat, mint amilyen a tetőjavítás, a tetőtér-beépítés vagy a teljes körű homlokzatfelújítás, minden esetben érdemes szakemberrel elvégeztetni. Ezzel szemben az olyan egyszerűbb munkákat, mint a kerti teendők vagy a festés – amennyiben van is elegendő időnk és energiánk hozzá – érdemes saját magunk elvégezni, hiszen így spórolhatunk a költségekkel, és időben is kötetlenebbek vagyunk.

A legfontosabb, hogy minden esetben mérlegeljük az időt, a pénzt és a saját készségeinket, hogy meghatározzuk, mi a legmegfelelőbb döntés az adott feladathoz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek