Szombaton kezdődik a választási kampány
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Szombaton kezdődik a választási kampány

Április 20-n szombaton megkezdődik az Európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya. A jelölő szervezetek és a jelöltté válni kívánó választópolgárok ettől a naptól kezdve gyűjthetik a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.

Június 9-én vasárnap Európai Parlamenti képviselőket, önkormányzati képviselőket, polgármestert, nemzetiségi önkormányzati képviselőket választhatunk. A nemzeti és helyi választási iroda a honlapján átlátható segítséget nyújt a választópolgároknak és a jelölő szervezeteknek.

"Úgy strukturáltuk az információs szolgálatunkat is, hogy a kérelemkezelésre, a jelöltállításra, illetve a szavazatszámláló bizottsági tagságra vonatkozóan is külön-külön információs szolgálatot működtetünk. Székesfehérváron 93 szavazókörrel dolgozunk, ami nagy számnak számít. A Helyi Választási Iroda tagsága közel 200 fős, ők azok, akik a választás előkészítésében, lebonyolításában, végrehajtásában dolgoznak, míg a szavazatszámlálási bizottsági tagjaink száma pedig várhatóan 500 fő lesz"- mondta el Kincses Zsolt Dávid, a Helyi Választási Iroda helyettes vezetője. 

Vannak a jelöltekre vonatkozó határidők: ilyen az április 20-a, szombat, amikor a jelölő szervezetek átvehetik az ajánlóíveket, és ezeket már aznap várják vissza, de legkésőbb május 6-án 16 óráig. A lista bejelentésének határideje május 7-e 16 óra. A választópolgárok kérelemkezelésének is van határideje. Ilyen lehet, amikor mozgóurnát igényel valaki, illetve a nemzetiségi névjegyzékbe felvételi vagy törlési igény, illetve az átjelentkezési igények.

"A mozgóurnával kapcsolatban több határidő is van, az első legfontosabb talán, amikor levélben érkeznek a mozgó urna iránti igények, valamint online módon, de azonosítás nélkül. Erre június 5-e 16 óráig van lehetőség, míg abban az esetben, amikor levélben érkezik, vagy azonosítással, akkor június 7-ig 16 óráig lehet jelezni" - emelte ki Kincses Zsolt.

Június 9-ig 12 óráig van lehetőség ügyfélkapun keresztül benyújtani a kérelmet. Az átjelentkezésre akkor van lehetőség, ha a választópolgárnak van bejelentett tartózkodási helye, ezt még február 11-ig létesítette, és az még a választás napján is él. Székesfehérváron a kijelölt szavazókör a 28-as lesz, a Munkácsy Mihály Általános Iskola - itt voksolhatnak az átjelentkezéssel és a települési lakóhellyel rendelkező szavazók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek