Jelentős változások a gyermekneurológiában, Fehérváron tanácskoznak az orvosok
Jelentős változások a gyermekneurológiában, Fehérváron tanácskoznak az orvosok

Ötven éve alakult meg a magyar gyermekneurológusokat összefogó tudományos társaság, melynek 48. konferenciáját városunkban rendezik. Csütörtöktől szombatig tanácskoznak az orvosok az egyik fehérvári szállodában a gyermekeket érintő betegségekről, kezelési módokról.

Mind a diagnosztikai módszerekben, mind a gyermekek számára nyújtható terápiás lehetőségekben jelentős pozitív változások történtek: az orvosok ma már sokkal korábban fel tudják állítani az adott gyermek diagnózisát, hamarabb megkezdhetők és hatékonyabbak lehetnek az egyes kezelések.

"Amikor én kezdtem a szakmát gyermekneurológusként, sok betegség esetében nem tudtunk adekvát terápiát nyújtani, most viszont több betegségnél az úgynevezett betegségmódosító terápia, génterápia, enzimpótló kezelések rendelkezésre állnak" - fogalmazott Hollódy Katalin, a Magyar Gyermekneurológiai Társaság elnöke.

Talán ebből az egyik legismertebb a laikus közönség előtt az SMA-val, vagyis az izomsorvadással született gyermekek kezelése. A rendezvény megnyitóján a város polgármestere úgy fogalmazott: az esemény mindenki számára pozitív lehetőség, és lényeges előrelépés lehet az orvosok szakmai útját tekintve.

"Azt gondolom, megtisztelő és tartalmi szempontból is nagyon fontos ez a kongresszus: találkoznak a szakemberek az ország minden részéről, első kézből kapják meg a legújabb technikákat és tudományos módszertanokat, egymással meg tudják osztani a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat" - fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármester hozzátette, ez szakmai szempontból mindenki számára pozitív lehetőség. 

A sürgősségi betegek felvétele kapcsán nagyon sokszor találkozunk epilepsziás görcsrohammal - ahol el kell differenciálni, mi okozza -, fejfájással, egyéb különböző idegrendszeri problémákkal, és előfordulhat például stroke is, sajnos akár már gyermekkorban, és emiatt, hogy nagy a beteganyag, fontos a diszciplína országos megjelenése" - mondta Kálmán Andrea, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.

A háromnapos rendezvényen a következő napokban szó lesz még egyebek mellett a fejlődésneurológiáról, génhibákról, és többek között az autizmus spektrumzavar klasszikus formáiról is.

Borítókép: Kiss-Dávid Renáta
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek