Miért praktikusabb a szabadon álló mosógép, mint a beépített?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/Antonio_Cansino
Miért praktikusabb a szabadon álló mosógép, mint a beépített?

Elég sokat kutattunk a témában, és bizony nem volt könnyű a döntés. Nagyon sok szempontot vettünk figyelembe a folyamatban, az első lépéstől kezdve az utolsó használati napig. Úgy végeztük el az összehasonlítást, hogy egyszerre érintse a költséghatékonyságot és a mindennapi használatot is.

Az esztétika nem szerepelt a listánkon, mert egy mosógép nem feltétlenül attól lesz jobb választás, hogy a legszebb a kínálati sorban, hanem attól, hogy mi hogyan tudjuk használni a hétköznapokban. A kutatásunk jelmondata éppen ezért inkább a “használhatóság fontosabb, mint a design” elvet követi. Nézzük tehát a mi csekklistánkat.

Telepítés

Már a telepítés vizsgálata során arra a következtetésre jutottunk, hogy a szabadon álló mosógép lesz a befutó. Akár a beszerelési folyamattal járó kellemetlenségeket nézzük, akár az ezzel járó időt, mindenképpen a szabadon álló a tuti. A kutatásunk során az is kiderült, hogy a Pepita.hu óriási mosógép-választékkal áll az érdeklődők rendelkezésére.

Egy beépíthető gép esetén nem a “becipelés” lesz a legnehezebb a történetben, mert még egy ügyes kezű asztalos is kell hozzá, aki előkészíti a helyét, majd be is építi neked. Arról nem is beszélve, hogy kétszer is koszol a művelettel, és rengeteg időt emészt fel a folyamat.

Ezzel szemben a szabadonálló verzió pofonegyszerű. Csak be kell állítani a helyére, rákötni a vízhálózatra, áram alá kell helyezni, és ezután már használhatod is. Arról nem is beszélve, hogy könnyedén mozgathatod, míg a beépített fix helyet kap.

Funkcionalitás

Több esetben is találtunk olyan különbségeket, hogy egy beépíthető gépnek kevesebb mosási funkciója van, mint a szabadon álló társának. Viszont sokkal fontosabb eltérést is megfigyeltünk a két kategória között.

Még mindig sokkal szélesebb a választék a mobil verzióban. Ez viszont egy óriási előny a versenytárssal szemben, mert nagyon eltérő igényeket tud kielégíteni ez a fajta kínálat.

További előnyt írtunk jóvá a szabadon álló javára, amikor azt kerestük, hogy milyen kiegészítőket lehet fellelni a mosógéphez. Egy beépíthető gép esetén erre semmi esélyed sincs, mert annak fix a helye és 90%-ban milliméterre ki van számolva a helye, hogy a lehető legkisebb mozgástere legyen a centrifugálás szakaszában.

Költséghatékonyság

Utolsó szempontunk a listán a pénztárcánkra volt kihegyezve. Nem tagadhatjuk, hogy árérzékenyek vagyunk bizonyos esetekben. A beépíthető választékban icipicit alacsonyabb árkategóriával találkoztunk, ami átlagosan 20-50 ezer forint különbséget jelent. 

Mindemellett viszont szem előtt kell tartani azt is, hogy ide még kell egy asztalos, ami plusz költséget és időt jelent. Ez pedig jóval meghaladja azt az árkülönbséget, amit nyerhetünk a készülék vásárlása során. 

Tehát minden általunk felállított szempont alapján a szabadon álló testvér győzött. A kutatásunk során nem vizsgáltunk műszaki paramétereket, meg mosási hatékonyságot, és méretet sem, mert ezek a lépések csak ezután következhetnek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek