Új időszámítás kezdődött a belvárosi teraszok nyitvatartásánál Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kurucz Tünde
Új időszámítás kezdődött a belvárosi teraszok nyitvatartásánál Fehérváron

Május elsejétől minden olyan napon, melyet munkanap követ 22 óráig, a többi napon pedig 24 óráig lehet az éttermek, bárok teraszain ülni. Az önkormányzat ebben az évben is elengedte a terasz-díjakat.

Székesfehérvár közgyűlése 2023. novemberében módosította a közterületek használatáról szóló rendeletét. E szerint május elseje és szeptember 30-a között a belvárosi éttermek, cukrászdák és bárok teraszai az eddig megszokott 21 óra helyett 22 óráig tarthatnak nyitva azokon a napokon, melyeket munkanap követ.

Azokon az estéken pedig, melyeket munkaszüneti nap követ, 24 óráig lehet a teraszokon kikapcsolódni. Az egyik belvárosi kocsma vezetője Sulák Róbert azt mondja, örül a változásnak és a hétvégén már ki is használta a lehetőséget. "Ez egy óriási segítség, hogy kilenc helyett tíz óráig kint lehetnek a vendégek, olvastam én is a rendelet módosítását, csodálkozom, hogy a többiek ezt nem vették észre, úgyhogy én már hétvégén ki is használtam,  sokan átjöttek a kis teraszomra."

Sulák Róbert hozzátette, a lakókkal együttműködve dolgozik azon, hogy a rendeletet betartva, a vendégei és az ott élők is jól érezzék magukat.

A Ribillió vezetője szerint az egyetlen nehézséget a szabályok betartatása okozza számára. "Miután bezárjuk a teraszt, a vendégek, amikor kijönnek dohányozni, automatikusan kihozzák magukkal az italukat, hiába szólunk nekik. Sajnos egy idő után, ahogy az alkohol hat rájuk, nem tudják figyelembe venni figyelmeztetést"

A Paddy's étterem és bár másfél évvel ezelőtt nyitott meg Székesfehérvár belvárosában. A hely ügyvezetője Pados Áron azt mondja, nem hallott a módosításról, de értékeli az önkormányzat döntését, és már ezen a héten tovább tartja nyitva a teraszt. "Ennek nagyon örülünk, remélem hogy emiatt az emberek többen bejönnek a városba, mert nyáron szeretnek inkább a teraszon lenni, be nagyon nem szeretnek ülni, úgyhogy több vendéget be tudunk vonzani ezzel."

Székesfehérvár áprilisi közgyűlése döntött arról is, hogy ebben az évben sem kell fizetniük a vendéglátó helyeknek a terasz használatáért, és 2025-ben is csak a díj felét kell megfizetniük. A cukrászdák, kocsmák és éttermek vezetői szerint az intézkedés nagy könnyebbséget jelent számukra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek