Vasváris diákok szerint a töriérettségi túlélhető volt
·Hírekérettségi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Vasváris diákok szerint a töriérettségi túlélhető volt
·Hírekérettségi·Utolsó frissítés: undefined

A kereszténység elterjedése, Hunyadi Mátyás, a II. világháború, de a gazdasági rendszerváltás és az erdélyi fejedelemség is témaként szerepelt az idei középszintű érettségin. A magyar és a matek után történelemmel folytatódott a tanév végi kötelező vizsgák sora. 

Idén a töriérettségi hosszú esszé részében az Erdélyi Fejedelemségről, vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kellett írniuk a diákoknak, de a vizsgák első részében témaként szerepelt a rövid feladatok közt a kereszténység elterjedése, a barokk stílus az ipari forradalom is. Ezen kívül a diákoknak Hunyadi Mátyással, a Horthy-korszakkal kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kellett.

Sokan már a rendelkezésre álló idő előtt egy órával végeztek a feladatsorral, úgy nyilatkoztak: 

Túlélhető volt! 

A diákok hozzátették, a magyar történelmet nagyjából lefedte a vizsga. Az esszék azonban kicsit nagyobb kihívást jelentettek. 

A rövid esszé témája idén az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása volt, míg a hosszú esszében vagy az Erdélyi Fejedelemségről, vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kellett írniuk a közép szinten érettségizőknek.

A Vasváriból öt osztály, több mint 150 diák írt érettségit szerdán történelemből. Nagyrészük (123-an) középszinten vizsgázott, közel harmincan pedig emelt szinten érettségiztek a Ciszterci Gimnáziumban, Fehérváron - tudtuk meg a Horváth Józseftől, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatójától.

Az érettségi a csütörtöki napon idegen nyelvi vizsgákkal folytatódik. A Vasváriban ezen a napon igazi nagy üzem lesz, hiszen a középszinten érettségizők mellett, 300 emelt szinten vizsgázó diákot is várnak majd. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek