Clear sky18 °C
2021. május 9. vasárnap Gergely
Menü
Házhozszállítás

Gyöngyházfényű ragyogás

Gyöngyházfényű ragyogás
A tárlat huszonhárom alkotó életművébe nyújt betekintést. Szeptember 11-ig látogatható a Városi Képtár – Deák-gyűjteményben. (Fotó: Fotó: Kiss László)

A szolnoki művésztelep egyike a legrégebbi, folyamatosan működő művészi csoportosulásnak Magyarországon. Szolnokon több mint egy évszázada alkotnak közösen a művészek, a kezdeti ötven évvel most Székesfehérváron is megismerkedhetnek.

Az időszaki tárlatnak a Városi Képtár – Deák-gyűjtemény ad otthont. A „Gyöngyházfényű ragyogás” című kiállítás szeptemberig lesz megtekinthető. A látogatók a fehérvári kiállításon összesen hatvanegy művet láthatnak. „A Deák-gyűjteményben hét olyan munka van, ami hívta a többieket a szolnoki Damjanich János Múzeumból. Ezek egyike Borbereky-Kovács Zoltán alkotása, aki festőként indult, a szobrászattal Szolnokon ismerkedett meg, később kizárólag szobrászattal foglalkozott. Miután elhagyta Magyarországot, Dél-Afrikába ment, és ott lett világhírű művész.” – mondta el Szűcs Erzsébet, az intézmény igazgatója. 

A szolnoki alkotóműhely egy tizenkét műtermes lakásból indult 1902-ben, és még ma is működik. A gyöngyházfényű ragyogás kifejezetten az itt alkotó művészekre jellemző. Ebben a térségben sok a szállópor a levegőben, ami nagyon érdekesen töri a fényt. Ennek a fénynek a visszaadása nagy kihívást jelent az alkotók számára. „Ha ránézünk ezekre a képekre, akkor azt látjuk, hogy kevésbé kontrasztosak, kevésbé dinamikusak, mint például a nagybányai festők művei. Azok ugyanishegyvidéki miliőben készült alkotások, az Alföldre és Szolnok környékére azonban a szállópor jellemző. Innen származik ez az elnevezés. A festészetnek ez a fajta fényhatása nagyon jellegzetes a szolnoki művésztelep korai időszakában.” – mondta el Csiszár Róbert, a kiállítás kurátora. 

Ez a tárlat a szolnoki művésztelep első ötven évével, az 1900 és 1950 közötti időszakkal ismerteti meg a látogatókat. A mostani együttműködésnek azonban lehet folytatása. Erről a szolnoki múzeum igazgatója, Horváth László beszélt. 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Május 15-ig küldhetjük be a különleges fotókat és rajzokat a Balaton időjárásáról
  Május 15-ig küldhetjük be a különleges fotókat és rajzokat a Balaton időjárásáról
 • Kinyitottak a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei
  Kinyitottak a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei
 • Elindult az emlőszűrés Székesfehérváron
  Elindult az emlőszűrés Székesfehérváron
 • Orbán: mindenki örömmel fogadta az Egészségügyi Világszervezet döntését a Sinopharm vakcináról
  Orbán: mindenki örömmel fogadta az Egészségügyi Világszervezet döntését a Sinopharm vakcináról