7 évnél régebbi cikk

Ássuk ki a múltat! Régészet Napja Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotójaÁssuk ki a múltat! Régészet Napja Fehérváron

Gyerekként imádtál homokot lapátolni? Vagy gyűrött-égetett kincskeresős térképeket gyártani? Az Indiana Jones-sorozat már-már a bibliád? Akkor május 27-28-ai hétvégén a Szent István Király Múzeumban a helyed!

A Magyar Régész Szövetség idén is megrendezi Régészet Napját, melyhez ezúttal a fehérvári Szent István Király Múzeum is csatlakozik. De hogy miről is szól ez az egész? Ne aggódj, most nem a törésgátló üvegek mögött pózoló cserépedények mustrálása a lényeg.

A program keretében számos izgalmas eseményen vehetsz részt, melyek legtöbbje a régészeti munka első lépcsőfokával foglalkozik. Azaz, hogy mégis honnan tudja a kutató, melyik kavicsnál kell elkezdeni ásni egy végtelen sivatagban, egy erdőben, egy város mellett/alatt, vagy ki tudja hol.

Ha érdekel a kutatás háttere, akkor már pénteken látogass el délután 5 és 6 óra között a múzeum Rendház épületébe. Itt és ekkor tartja ugyanis előadását Stibrányi Máté régész, aki a lelőhelyek felkutatásának hétköznapjairól fog beszélni, képekkel és térképekkel illusztrálva mondandóját. Ne feledkezz meg azonban a szombatról sem! Akkor indul be igazán a gőzhenger, és egy sor egész napos esemény közül választhatsz 10 és este 6 óra között.

Ha a gyakorlati része érdekel a kincskeresésnek, legyél részese szombaton egy miniatűr ásatásnak, melyet a múzeum régészei vezetnek! Megtalálhatod a földbe rejtett emlékeket, és megismerkedhetsz Samuval a csontvázzal és történetével. Ha szomjazol a tudományos infókra, a Koponyák titkai című előadást neked találták ki! Ennek keretében ugyanis a múzeum antropológusa, Rácz Piroska fog mesélni az emberi faj tanulmányozásának titkairól és érdekességeiről.

Egy régészeti program azonban nem lenne teljes egy kis időutazás nélkül. Persze (most még) nem lesz semmiféle csörgő-forgó szerkezet, melybe beleülve korok suhannak el melletted. Ehhez még kell pár év, mire elkészül. Viszont a Virtuális Kiállításon, egy érintőképernyős felület segítségével végig követheted Székesfehérvár és Fejér megye történetét, az őskortól egészen a napjainkig! Ha a fantáziáddal kiegészíted a sztorit, és beleképzeled magadat, családodat, ismerőseidet, máris egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtál. Mindezt megpecsételve az Ókori Fotósarokban beöltözve ténylegesen egy ókori figurává válhasz! Két kattintás, és már is kész az új profilképed.

A Régészet Napja alkalmából  a Szent István Király Múzeum Állandó Régészeti kiállítása, Fő utcában található Seregélyes Kincs - a főúri asztalok ékessége című kiállítás, valamint a Nemzeti Emlékhely a Koronázó téren is ingyenesen látogatható.  

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek