7 évnél régebbi cikk

Úristen, felvettek! De hogyan tovább?
·Oktatásfelvételi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚristen, felvettek! De hogyan tovább?
·Oktatásfelvételi·Utolsó frissítés: undefined

Rengeteg fehérvári diák örülhetett július végén, amikor megtudta, hogy felvették kiválasztott egyetemére. Az örömöt azonban hamar felváltja a kérdések tömkelege – mi következik ezután?

Mint minden évben, az idén is nagyjából másfél ezer székesfehérvári diák verekedte magát végig az utolsó középiskolai tanév nehézségein. Szalagavató, ballagás, érettségi, majd ezek után következett nekik egy szintén nem elhanyagolható „tortúra”: az izgatott várakozás egészen július 26-án este 8 óráig tartott, amikor is végre-valahára kihirdették az egyetemi felvételi ponthatárokat. A felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert fehérvári fiatalok közül sokan valamelyik budapesti intézményben folytatják tanulmányaikat szeptemberben. Az izgalmat követő teljesen megérdemelt ünneplés után lassan eljön a kérdések ideje: mi is fog történni velem az egyetemen/főiskolán?

Talán a legjelentősebb kérdés, ami diákok és szülők számára egyaránt fontos: mennyibe fog kerülni az egyetem? Ez függ attól, hogy valaki állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzésen tanul, hogy tervez-e dolgozni a tanulás mellett, illetve attól is, hogy hol fog lakni az elkövetkező év(ek)ben.

Ezen a téren Székesfehérvárról három fő forgatókönyv képzelhető el. Az egyik ezek közül az albérlet. Itt fontos hamar eszmélni a kedvező földrajzi- és árfekvés érdekében. A Belvárosban egy 35 négyzetméteres lakásért legalább 110-150 ezer forintot kérnek el havonta, de a centrumtól távolabb elhelyezkedő Pesterzsébeten is kerülhet 80-90 ezerbe egy hasonló méretű, berendezett lakás. A pontos lehetőségeknek a különböző internetes oldalakon, de akár Facebookon is érdemes utánanézni (ennek a csoportnak például csaknem 90 ezer tagja van).

A következő opció a kollégium. A legtöbb intézményben a lakhely távolsága is fontos szempont, így a székesfehérváriak Budapesten valamelyest hátrányból indulnak távolabb lakó társaikkal szemben. Azonban pont városunk relatív közelsége adja a harmadik lehetőséget: a mindennapos ingázás is egy megoldás lehet, főleg azok számára, akik valamelyik közlekedési csomópont közelében tanulnak majd. Az szintén pozitívumnak tekinthető, hogy a honvággyal küzdő egyetemisták a fővárosból viszonylag kevés utazással hazajuthatnak, így akár minden hétvégét Fehérváron tölthetnek, és nem utolsósorban élvezhetik a hazai kosztot.

Számtalan frissen felvett fiatalt viszont jobban foglalkoztatja maga az egyetem. A legtöbb intézmény már a pontkihirdetés pillanatára létrehozott Facebook-csoportokat a gólyák számára, ami egyrészt a leendő csoporttársakkal való ismerkedés, másrészt az egyetemről való különféle információk megszerzése szempontjából is óriási segítség. A teljesség igénye nélkül a Corvinusra bekerülők itt, a PPKE BTK újdonsült hallgatói itt, a tanulmányaikat a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán folytatók pedig itt találják meg csoportjukat. Fontos tudnivaló például a gólyatábor időpontja és helyszíne. A rendezvényt az elmúlt években számtalan kritika és botrány övezte, de még mindig egy jó lehetőség a csoporttársak megismerésére – bár aki a tábort kihagyja, még nem kell attól tartania, hogy számkivetett lesz. Az első hét folyamán eltűnnek a különbségek a táborozók és nem táborozók között.

Apropó, első hét: az időszak, amikor az új hallgatók megismerkednek leendő „barátjukkal”, a méltán hírhedt Neptun-rendszerrel, ami fog még álmatlan éjszakát okozni tantárgy- vagy vizsgafelvétel idején. Aztán januárban majd arra a kérdésre is mindenki választ kap, igaz-e a sokat emlegetett legenda, hogy az érettségi az egyetemi vizsgaidőszakhoz képest sétagalopp…

És ha nem vettek fel?

Akik a rendes felvételi eljárás során nem jártak sikerrel, azok augusztus 7-ig a pótfelvételin újra próbálkozhatnak. Jelentkezni továbbra is az E-felvételi rendszerében lehet, fontos megjegyezni azonban, hogy a pótfelvételire speciális szabályok érvényesek. Csak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiket az általános felvételi során nem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek egyetlen intézménybe sem. Pótfelvételikor mindössze egyetlen képzést lehet csak megjelölni, a meghirdetett szakok pedig többnyire önköltségesek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek