7 évnél régebbi cikk

Újdonság, lendület, dobogás - Indul a Nemzetközi Néptáncfesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚjdonság, lendület, dobogás - Indul a Nemzetközi Néptáncfesztivál

Barátságokat, szerelmeket és felejthetetlen éjszakákat köszönhetek a Nemzetközi Néptáncfesztiválnak. Ráadásul e fesztivál érdeme az is, hogy én is megszerettem a néptáncot.

Nem tudom, melyik volt az első. Valamikor 2003-2004 környékén történhetett, hogy ültem egy belvárosi kávézóban újságot olvasva, amikor is a távolból nagy vircsaft zaja csapta meg a fülemet. Akkor, abban a pillanatban még nem hozott lázba a néptáncosok felvonulása.

Valami mélyen gyökeredző sztereotip téveszme áldozata voltam, miszerint a néptánc uncsi, meg annyira nem is menő. Akkor csak a rockkoncertek számítottak. Alter, metál, hard, mindegy volt a műfaj, csak zúzás legyen. Néptáncba meg ugye nem zúzunk. Abban ékes hangon éneklünk valamit, lépünk kettőt balra, egyet jobbra, majd fordítva. Így képzeltem.

Hogy mekkorát tévedtem, arra az ominózus kávézásom során jöttem rá, s kicsivel utána a döbbenettől le is fordultam a székről. Jöttek táncosok mindenhonnan: afrikai törzsi dobok szóltak, délkelet-ázsiai legendák elevenedtek meg Székesfehérvár Fő utcáján, kiltbe öltözött férfiak dudálták szét a Belvárost és itt ért össze az összes kontinens.

Annyira a fesztivál rajongójává váltam, hogy volt olyan év, mikor minden estét, sőt, éjszakát a táncházban töltöttem. Rájöttem, hogy ez az egész sokkal többről szól, mintsem szimpla táncbemutatókról. A mások kultúrájának, szokásainak megismerése, az ételek kipróbálása, a tánc, a kommunikáció s ezáltal a gondolatok egymásra találásának érzelmi, érzéki és szenvedélyes helyszíne a táncparkett. Kiszakadást a hétköznapokból, az ismert világból s az ismeretlen felfedezésének izgalmát jelenti a néptáncfesztivál. Újdonságot, lendületet, dübörgést és dobogást.

Hogy a világ másik felén is meghallják, hogyan ünnepli a kulturális sokszínűséget Székesfehérvár.

A nyitógála ma 19 órakor kezdődik a Zichy Színpadon, de 18 órakor az Alba Plaza előtt az argentinok, 18:08-kor Kati néni szobránál a szlovákok, 18:16-kor a Hiemer-háznál a grúzok, 18:24-kor az Országalmánál a moldávok, 18:32-kor a Püspöki Palotánál az indonézek, 18:40-kor a Játékboltnál a baszkföldiek, majd 18:48-kor a Mátyás király-emlékműnél a horvátok fognak táncolni.    

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek