7 évnél régebbi cikk

Ennyit az őszről, folytassuk inkább a nyarat! - Mától lassan javul az időjárás
Fehérvár Médiacentrum fotójaEnnyit az őszről, folytassuk inkább a nyarat! - Mától lassan javul az időjárás

Megmutatta magát az ősz a hét első napján. Borongós, esős, hideg, szeles idő köszöntött be szinte országszerte és Fejér megyére is. Akik azonban azt gondolják, hogy mi, fehérváriak jártunk a legrosszabbul, azoknak jöjjön egy kis beszámoló hazánk más tájairól a hétfői nap időjárási eseményeiből. Mindenképpen jó hír, hogy a hét további részében már csak javulni fog az idő.

Az a hidegfront, amely olyannyira barátságtalanná tette a hét első napját egész gyorsan odább áll. Kedden már fokozatosan felszakadozik a felhőzet és elsősorban a nap második felében napsütésben is bízhatunk. Ennek hatására a hűvös reggelt követően délutánra már egész kellemesen, 24-25 fok körül alakul a hőmérséklet. Csapadékra már nem kell számítanunk, az egyetlen némileg zavaró időjárási tényező az élénk, néha még erős északias szél lesz. Estére ismét elkel egy pulóver, hiszen a lassanként gyengülő légmozgás mellett ütemesen csökken majd a hőmérő higanyszála.

Érdemes megemlékeznünk erről a vasárnap-hétfői hidegfrontról. Szerencsére nagy csihi-puhi nélkül érte el a Közép-Dunántúlt a változás szele. Semmi durva vihar, semmi fákat kicsavaró szél, és még jégeső, elárasztott utcák sem voltak. No, nem mintha hiányoztak volna! Azonban ez a kis frontocskánk beragadt kissé itt a Kárpát-medence közepén és úgy gondolta, hogy elidőzik egy kicsit. Közben kihullajtja minden izzadtságcseppjét, megöntözi a tájat, valamint az arcunkra fagyasztja a mosolyt így augusztus közepén alig túl. Ilyentájt egy átlagos napon éjszakánként 17-18, míg nappal 27-28 fok lenne a jellemző. Ezzel szemben hétfőn itt, Fehérváron a maximum is csak 17 fok körül alakult, azaz megfelelt a délutáni hőmérséklet egy jó kis nyári hajnalnak. A leghidegebb az egész nap zuhogós, esős fővárosunk és a Dunakanyar térségében volt, ahol mindössze 15 fok volt a csúcspont. Mindezen októberinek beillő hőmérsékletek mellé kaptunk egy kis, pontosabban egy jó erős északi szelet is, ezáltal vagy 5-8 fokkal érezhettük hidegebbnek a levegőt a ténylegesnél.

És hát tetejébe jött az eső is: reggel még csak szemerkélt, délelőtt meg-meg eredt, majd a délutáni órákban kellemetlenül erősen szitált, rövidebb időszakokra egészen bele is húzva. Összességében városunkban 15-18 milliméternyi hullott, ami annyi lefordítva, hogy ez négyzetméterenként (matek érettségire készülőknek 1mx1m-es síkidom) 15-18 liter vizet jelent. 5mm felett már jelentősnek mondható ez az érték. De kérem, korántsem a környékünkön hullott a legtöbb az égi áldásból (mint látjuk, sokaknak nem volt ez áldás), hanem a már említett fővárosi régióban, ahol 30-74 mm esett kb. 20 óra alatt. Sőt, az Alföld északi, északkeleti részén, valamint Borsodban a zivatarokkal kísért csapadékhullás helyenként közel 80mm csapadékkal öntözte a földeket. Az extrém esők után nem lehet csodálkozni, ha elöntött utakról, kiöntött patakokról, a sok esőtől meglazult talajból gyökerestül kifordult fákról kaptunk híreket. Szóval, ha valaki pocséknak érezte ezt a hétfői időjárást, az nézze meg, hasonlítsa össze az előbb említett tájakról érkező képekkel és máris más színben láthatja ezt a mi kis hétfői időjárásunkat. Ugye milyen jó helyen fekszik ez a Fehérvár?!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek