7 évnél régebbi cikk

Múltidézés: szavazz a kedvenc Nokiádra!
Fehérvár Médiacentrum fotójaMúltidézés: szavazz a kedvenc Nokiádra!

Hamarosan visszatér a piacra az egykor szebb napokat látott Nokia. Cikkünkben felidézzük a finn cég kalandos életútját (nagy hangsúlyt fektetve a Microsofttal kötött házasságára) és szavaztatunk is arról, hogy kinek melyik volt a kedvenc Nokiája.

Ha még lenne Három kívánság, azt kívánnám Tibi bácsitól, hogy repítsen vissza az időben akkorra, amikor a Nokia székházában a fejesek eldöntötték: nem szállnak be az iPhone-Android harcába. Azt ugyan nem vetették el, hogy továbbra is gyártsanak felsőkategóriás telefonokat, az Apple és a Google által diktált trendeket nem követték. Sőt, talán még az is eszükbe jutott, hogy a trendet továbbra is ők diktálják és valószínűleg abban is biztosak voltak, hogy széles körben továbbra is az egyszerű, számlapos telefonoké a jövő. Ez a gondolat lehetett a cég koporsójában az első szög. Aztán jött az összes többi, s egy idő után azon kaptuk magunkat, hogy a 21. század egyik legnagyobb (üzleti) csillaghullásának lehetünk szemtanúi. Kis idő múlva persze belátták a vállalatnál, hogy tévedtek, de akkorra már késő volt. Egyetlen reményük a dinoszaurusszal való összefogásban mutatkozott meg, amelynek során a mobilpiacon megszületett a Nokia és a Microsoft nem túl gyümölcsöző együttműködése.

 A két vesztes helyzetben lévő vállalat összefogott és sikerült kiagyalniuk egy olyan konstrukciót, amelynek eredményeképpen a Microsoft jobbnak látta, ha saját kezébe veszi az ügyet és inkább megvásárolja a finnektől a nevet és a készülékgyártási jogot. Megállapodásuk szerint a Nokia így két évig nem dobhatott piacra telefont. Valami azonban a szoftveróriásnál is hibádzott, mivel a kutya sem vette (az immár önállóan gyártott) windowsos készülékeket.

Ezek után jött a gondolat a Nokiánál, hogy mivel a Microsofttal kötött megállapodásuk hamarosan lejár, vissza kellene térniük a mobilpiacra. A gondolatot aztán tett és bejelentés követte s ma már tudható: a cég hagyományos mobilokkal, valamint androidos okostelefonokkal és táblagépekkel együtt tér vissza a piacra - nagyon úgy tűnik, hogy még az idén.

A jó hír hallatán engem meg nosztalgia fogott el, így megkérdezném az FMC olvasóit: kinek melyik volt a kedvenc Nokia telefonja?

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek