Partly cloudy21 °C
2020. június 1. hétfő Tünde
Menü

Szeptember 19-én nyit a megújult Tini ABC

Szeptember 19-én nyit a megújult Tini ABC
Hamarosan elkészül a Tini ABC (Fotó: Simon Erika)

A Budai úton, a Halesz sarkával szemben van egy szép kis épület, amely évekig gazdátlanul kallódott az arra járó buszok és autók forgatagában. A Tini ABC leginkább a hatalmas kólás cégtáblájáról és a nyolcvanas­-kilencvenes évek – ma már szépítve úgy mondjuk: retró – stílusában ragadt külleméről ismeretes, no és persze arról, hogy a boltban dolgozó eladók diákok, akik itt tanulják meg a szakmát a gyakorlatban. Aztán idén nyáron elkezdett formálódni, szépülni kívül­-belül, mígnem kikerült rá a plakát: hamarosan tanbolt nyílik. Ugyanaz, ami volt hajdanán. Vagy mégsem?

Most kezdődik a munka java, mert a boltot ugyan berendezték, de az árut rendszerezni kell, beárazni, mindezt ugyanazzal a számítógépes technikával, amit a nagy áruházak is használnak. Egy csapat lány és Szabóné Horváth Adrienn boltvezető tölti meg a még üresen álló polcokat, ismerkednek a hellyel, ahol szeptember közepétől minden nap várják majd a vásárlókat.

Azok járnak a legjobban, akik most itt vannak, mert gyakorlatilag ők láthatják, hogyan épül fel egy bolt a semmiből, később pedig megtapasztalják, hogyan működik mindez.­ állapítja meg a boltvezető. Adrienn szerint sokkal gyümölcsözőbb, ha partnerként kezeli a diákokat, így ha kreatív ötlete van valakinek, azt beépítik az üzlet mindennapjaiba. Itt van tér és idő kísérletezni, hiszen a cél nem a profitszerzés, hanem a magas szintű szakmai képzés. A tanbolt épülete a város tulajdona, üzemeltetője pedig a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. Nem volt ez mindig így, mert korábban magánkézben volt az üzemeltetés, így nem fordítottak kellő hangsúlyt sem az oktatásra, sem a megfelelő, korszerű körülményekre. A Tini ABC ugyanúgy működött tehát, mint egy átlagos kisbolt, azzal a különbséggel, hogy a diákok rutintalansága miatt lassabb volt a kiszolgálás.

Szeptember 19-én nyit a megújult Tini ABC

Célegyenesben a Tini ABC felújítása (Fotó: Simon Erika)

A felpörgött jelen az utóbbi években különös magatartásra ösztönözte az áruházi pénztárosokat. Az embernek már­-már olyan érzése van, hogy versenyeznie kell a bolti alkalmazottak villámgyors kódleolvasó technikájával, mert ha alulmarad, félresöprik a tengernyi kifizetett árucikkel együtt, és míg pakolni próbál, rátolják a következő vásárlót. A szakképzési központ munkatársaitól megtudtam, hogy ez a roham nem a vásárlónak szól, hanem annak az időmérő alkalmazásnak, amely másodpercre pontosan rögzíti az árleolvasás és a számlakiadás gyorsaságát, vagyis ha úgy tetszik, a főnöknek, aki figyeli, ki milyen hatékony. Sőt! Ezeket a részidőket összesítik, és e szerint rangsorolják a pénztárosokat.

Az új tanboltban másféle hatékonyságot várnak el az eladóktól. Fokmérő lesz például a segítőkészség és a diákok arcán megjelenő mosoly sűrűsége. Ez nem azt jelenti, hogy órákat állhatunk majd a pénztárgép előtt, hanem azt, hogy a családias hangulat, a kisbolt­jelleg hozzáadott értékként jelenik meg mind az eladók, mind a vásárlók számára.

Az áruválaszték is inkább egy helyi kisboltéhoz lesz hasonló, ugyanakkor szeretnénk, ha itt a   gluténérzékeny vagy a diabetikus élelmiszert keresők is megtalálnák a számításukat, miközben lehet majd helyi kézműves termékeket is kapni.­ magyarázza Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum vezetője.

Szeptember 19-én nyit a megújult Tini ABC

Egy szűk hónap és a vásárlók újra birtokba vehetik a Tini ABC-t (Fotó: Simon Erika)

A tanbolt nemcsak az eladónak készülő diákoknak ad munkát, hanem a kőműveseknek, burkolóknak, festőknek, villanyszerelőknek és egyéb építőknek is, mert az iskolai és a nyári  gyakorlat ezeknek a diákoknak a kisbolt épületének felújításából állt. Ez a teljes gépészeti rekonstrukción túl a belső vakolást, burkolást jelenti, mindössze a nyílászárókat és a tető vízszigetelését készíttették külső vállalkozóval. Nyolcvan százalékban tehát a Tini ABC megújult épülete a diákok munkáját dicséri.

Ez nemcsak a szakközépiskoláknak jelentett jó lehetőséget, hanem a tanulóknak is, hiszen ez a feladat élesben ment, most pedig ha arra járnak, láthatják az eredményét, akár másoknak is megmutathatják, hogy azt ők készítették. Ez az a feladat, amivel motiválni lehet a szakma iránt a tanulókat.” ­ véli Kulcsár Szilvia. A nyílászárók beépítésben például a jákys diákok dolgoztak, a bútorokat a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola diákjai gyártották le. Az átívelő szakképzési kapcsolatok jegyében hús-­ és pékáruval a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanulói látják el a boltot.

A kör ezzel nem zárult be, hiszen az a cél, hogy a különböző szakmákat oktató intézmények segítsék egymást. „Ha például függöny kell a Vörösmartyba, azt megvarrják az árpádosok, cserébe a vörösmartysok elvégzik az iskola burkolási munkáit, és így tovább. Számtalan feladat adódhat. Úgy is mondhatjuk, hogy bartereznek az iskolák egymás között, aminek a kontrollálását mi végezzük.magyarázza a Szakképzési Centrum vezetője.

A Tini ABC felújításának eddigi költsége közel 18 millió forintot tesz ki, a berendezéséhez a város adott támogatást. Kulcsár Szilvia elmondta, hogy közel százmillió forintot különítettek el idén karbantartásra, felújításokra, ebből az összegből finanszírozták a Tini ABC felújítási költségeit is. Emellett támogatókra is találtak, akik alapanyaggal vagy kedvező árubeszerzési lehetőséggel járultak hozzá, hogy a tanbolt mihamarabb megnyithasson. A kisbolt a Halesz sarkával szemben tehát már nem sokáig lesz üres: az áru a polcokra kerül, az épület megkapja antracitszürke vakolatát, a lányok fehér egyenruhát öltenek, és megnyitják az ajtókat szeptember 19­-én!

(A cikk a FehérVár közéleti hetilap augusztus 25-i számában jelent meg.)

UPDATE: A megújult Tini ABC megnyitója szeptember 19-én, hétfőn, 12:00 órakor lesz.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Akiknek a magyar vasúthálózatot köszönhetjük: a Sina bárók mesébe illő története
  Akiknek a magyar vasúthálózatot köszönhetjük: a Sina bárók mesébe illő története
 • Fejérben nem nőtt a fertőzöttek száma, maradt a 370 fő
  Fejérben nem nőtt a fertőzöttek száma, maradt a 370 fő
 • A II. világháborús keresztnél emlékeztek a hősökre az Öreghegyen
  A II. világháborús keresztnél emlékeztek a hősökre az Öreghegyen
 • Bár a tömeges megbetegedéseket sikerült elkerülni, a járvánnyak még nincs vége
  Bár a tömeges megbetegedéseket sikerült elkerülni, a járvánnyak még nincs vége
 • Megkéseltek két embert Gyulán
  Megkéseltek két embert Gyulán
 • Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
  Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
 • Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
  Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
 • Megkoszorúzták a Balatont
  Megkoszorúzták a Balatont
 • Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
  Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről