7 évnél régebbi cikk

Hat premier is lesz a Vörösmarty Színház idei műsorában
·SzínházVörösmarty Színház·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaHat premier is lesz a Vörösmarty Színház idei műsorában
·SzínházVörösmarty Színház·Utolsó frissítés: undefined

„Tele élménnyel, de azt is írhattuk volna: tele munkával..." - mondta a 2016/17-es évad szlogenjéről dr. Szikora János a Vörösmarty Színház igazgatója, mikor ismertette az idén bemutatásra kerülő darabokat. Az idei év szenzációja az 56 csepp vér című előadás lesz a Vörösmarty Színházban, melyet az '56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából tűztek műsorra. Persze ezen kívül még számos izgalmas színművet ígér az ezévi repertoár.

Színház. Van, aki szereti és alkalmanként beül egy-egy előadásra, van, aki messziről elkerüli és akad olyan is van, akinek kedvenc programjai közé tartozik a színházba járás és minden hónapban várja a kiváltott bérlet következő előadását. Bevallom, én is a színművészet kedvelői közé tartozom, de már elég régen volt alkalmam belesüppedni a vörösbársony borította székbe és elmerülni egy előadásban - közben persze kiszúrni a díszletek mozgását és magamban leleplezni annak becsapós-perspektivikus megfestését.

Mivel azonban egy új városba, ide Székesfehérvárra költöztem, melynek van egy idén 142 éves Vörösmarty Színháza, újra érzem az említett bársonyszékek, a büfé narancsleveinek és magos pereceinek hívó szavát. És már suttogja is a kérdést a fülembe: melyik darabra szeretnél beülni? Visszakérdezek: mi a választék? Megmutatom - hallatszik a válasz, valahonnan a Fő utca környékéről.

A Vörösmarty Színház 2016/17-es évadának húzó darabja a már sokak számára ismerősként csenghető 56 csepp vér című előadás lesz. Honnan ismerjük? 2006-ban - te jó ég, ez már 10 éve volt el sem hiszem - az 1956-os forradalom 50. évfordulójára írták a darabot, melyben a történelmi események mellett fő szál Shakespeare Rómeó és Júlia sztorijának szerelmi története, megfűszerezve az Omega dalaival. Október 22-én mutatták be Budapesten, a Papp László Sportarénában, film is készült belőle, de végül nem követte országos bemutató. Ezért most a Vörösmarty Színház - együttműködve a Magyar Állami Operaházzal -karolja fel a darabot, ezúttal maga az igazgató, dr. Szikora János rendezésében kerül színpadra. A bemutató október 1-jén lesz a Vörösmarty Színház Nagyszínpadán. Addig is íme egy kis ízelítő és kedvcsináló a 2006-os filmből.

Az idei évad másik különlegessége az Anconai szerelmesek című zenés komédia, melyben a magyar humor keveredik az olasz vidámsággal és a három-négy-öt-tízszöges szerelmi viszonyokkal. Könnyed darab a '70-es évek slágereivel, pöttyös-pörgős ruháival. A szereplők között is színes a skála: van egy tűzről pattant magyar lány, egy olasz fiú, egy gazdag olasz amaroso és csúnyácska lánya, egy könnyűvérű szobalány, egy vándormuzsikus, egy életunt milliomos és még néhány másik. No persze a pocsék kávét felszolgáló kávétulajdonos nélkül nem is lenne igazán olasz betütésű az Adria-parti városban játszódó színdarab. Vicces, szórakoztató, katyvaszos történet ez, ami végül persze heppienddel végződik. A darab a Nagyszínpadon lesz látható.

A Vörösmarty Színház Nagyszínpadának repertoárjában szintén helyet kap a Figaro házassága is. A mű címének hallatán egyből Mozart juthat eszünkbe. Ő írta, ő zenésítette, ő rendezte, Mozart mindenhol ott van. A vígjáték eredetijét a francia drámaíró, bizonyos Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais írta. A mű tulajdonképpen két szolgáról szól, gróf komornyikjáról, Figaróról és a grófné szobalányáról, Susanne-ról, akik éppen az esküvőjükre készülnek. A konfliktus az úr és a szolga között bontakozik ki és éri el tetőpontját, mivel a gróf is szemet vetett a csinos menyasszonyra. Akkoriban a kegyúri jog azt jelentette, hogy az úr jogot formálhat a birtokán élő szűz lányok első éjszakájára. A darab éppen ezért megjelenésének (1778) korában eléggé népszerűtlen volt, csak 1786-ban mutatták be Bécsben Mozart vígoperájaként, melynek szövegét Lorenzo Da Ponte írta.

Egy Háy János színmű, a Herner Ferike faterja nyitja a Vörösmarty Színház 2016/17-es évadát: szeptember 29-én lesz az első előadás a bensőséges hangulatú Kozák András Stúdióban. A groteszk komédia három munkanélküli, káromkodó alkoholistáról szól, akik filozófiai magasságokba repítik a darabot beszélgetéseik által. Az eleve elrendelést, lét-nemlét kérdéseit, a múlt, jelen, jövő összefüggéseit taglalják és magukhoz való eszükkel és IQ-szintjükkel próbálják kibogozni az élet megválaszolatlan kérdéseit (és válaszait), hogy miért élünk, miért halunk meg, van-e mindennek értelme és érdemes-e előre tudni halálunk időpontját. A dramatikus témakört a három figura szócséplése és minőség(ietlen) elmélkedése teszi szórakoztatóvá.  Az alábbi videó csak a darab hangulatának bemutatására szolgál, de az igazi humor igazán csak az élő adásban üt.

Ugyancsak nem mai darab eredetileg Geroges Bizet francia zeneszerező operája a Carmen, melynek ősbemutatójára 1875-ben került sor, és amely idén szintén oszlopos tagja lesz a Vörösmarty Színház műsorának. A Prosper Merimée kisregénye alapján készült dráma története egy cigánylány, Carmen körül forog két hódolójának, Don José-nak és a torreádor Escamillonak köszönhetően. A Vörösmarty Színházban azonban valószínűleg másabb, kreatívabb színezetet fog kapni a száz éves darab: Horváth Csaba rendezésében kerül színpadra, melyhez az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szolgáltatja az élő kíséretet. 

Mindezeken túl a Pelikán Kamaraszínház színpadán mutatják be az Európa! Édes hazám színű sok zenével megspékelve, és ugyancsak itt állítják színpadra Vörösmarty Csongor és Tündéjének rövidített változatát, a Tündérhon vándorait. Ugyancsak beírhatjuk naptárunkba az Ivan Szergejevics Turgenyev regényéből készült Apák és fiúk darabjának magyarországi bemutatóját, melyet a brit szerző, Brian Friel tett át színpadra.  

És ez még mindig nem minden! A társulatban is új tagokat üdvözölhetünk: két új színésznőt Kiss Diána Magdolnát és Varga Lilit, valamint Perczel Enikő dramaturgot.  

Szóval érdemes lesz idén jegyet vagy akár bérletet váltani, mert sok nevettető, szórakoztató, zenés-táncos, klasszikus és kortárs, érdekes és elgondolkodtató darabban fog bővelkedni az idei szezon a Vörösmarty Színházban. 

Az augusztus 29-én megtartott évadnyitóról a Fehérvár TV híradó számolt be.
Színház részletes műsora pedig a videó alatt található.

 
A Vörösmarty Színház 2016/2017-es évadának előadásai
NAGYSZÍNPAD

Mihály Tamás − Pintér Tamás − Horváth Péter: 56 csepp vér
musical
Rendező: Szikora János
Együttműködésben a Magyar Állami Operaházzal

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais: Figaro házassága
vígjáték
Rendező: Hargitai Iván

Vajda Katalin: Anconai szerelmesek
zenés komédia
Rendező: Lendvai Zoltán

Ivan Szergejevics Turgenyev – Brian Friel: Apák és fiúk
színmű
Rendező: Bagó Bertalan – Magyarországi bemutató!

Márton László: Carmen
dráma
Rendező: Horváth Csaba

Neil Simon: Pletykák
bohózat
Rendező: Widder Kristóf

KOZÁK ANDRÁS STÚDIÓ

Háy János: A Herner Ferike faterja
groteszk komédia
Rendező: Bagó Bertalan

A. P. Csehov: Három nővér
színmű
Rendező: Szikora János

Maurice Ravel – Witold Gombrowicz: Bolero – Yvonne, burgundi hercegnő
két egyfelvonásos táncjáték
Rendező: Blaskó Borbála
Együttműködésben az Átrium Film-Színházzal

Ivan Viripajev: Illúziók
színmű
Rendező: Hargitai Iván
Együttműködésben a Rózsavölgyi Szalonnal


PELIKÁN KAMARASZÍNHÁZ

Vörösmarty Mihály: Tündérhon vándorai
költői játék Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde c. műve alapján
Rendező: Matuz János

Lőrincz Zsuzsa: Makrancos évszakok
mesejáték
Rendező: Lőrincz Zsuzsa – Ősbemutató!

Tömöry Péter: Európa, édes hazám!
színmű, sok zenével
Rendező: Szabó K. István – Ősbemutató!
Együttműködésben az Aradi Kamaraszínházzal


Fogadott előadások:

Jo Nesbø – Kárpáti Péter: Doktor Proktor és a Holdkaméleon
mesejáték
Rendező: Novák János
A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadása

Foltin Jolán – Novák Péter:Tititá
kalandozás ritmusországban
a Nemzeti Táncszínház előadása

Novák Péter: Üzenet a Földről
koncert, színház Weöres Sándor megzenésített verseivel
Rendező: Novák Péter
A Kultúrpart Csoport előadása

Babszem Jankó
vásári kesztyűsbáb-játék
a Ziránó Színház előadásában

Vuk
táncjáték gyermekeknek
a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának nagysikerű gyermekelőadása


Műsoron marad: Csókos asszony, Augusztus Oklahomában, Balfácánt vacsorára!, Psyché, A rajongók, Terrorizmus, Száll a kakukk fészkére.

(A műsor az ÖKK Közleményéből származik)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek