Fair21 °C
2019. október 23. szerda Gyöngyi
Menü

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél
Egy rendesen megpakolt tolltartó (Fotó: Stefán Ágnes)

Jellemzően augusztus 20. után kezdődik a roham az írószerboltokban. Sokan nézelődnek, sokan hagyják az utolsó pillanatra a bevásárlást. Az általános iskolás gyerekek szüleikkel indulnak a tanszereket megvásárolni, a középiskolások inkább szeptember első heteiben vásárolják meg a szükséges eszközöket, hiszen nekik már saját igényeik vannak, illetve az iskolákban el is mondják a szaktanárok, hogy pontosan mit követelnek meg.

Szinte minden iskola összeállít egy listát, hogy melyik osztályban mire lesz pontosan szükség, bár ez főképp az alsó tagozatra jellemző. Ezeket a listákat szemlélve joggal felmerül bennünk a kérdés: ez tényleg mind kell majd a tanév során? Vannak azok a tipikus dolgok az első osztályt kezdők listáján, amiket elég tulajdonképpen egyszer megvenni, mert nem fogyóeszköz, maximum elhagyja a gyerek, vagy eltörik. Ilyenek a következők: a műanyag számegyenes, óra, hőmérő, számoló rúd készlet, dobókocka, kétoldalas tükör, számoló pálcák és a logikai játék stb. De a vizestálkák és a rajztábla sem kopnak el egyik évről a másikra. Az már a saját gyerekünkön múlik, mit tud megőrizni hosszútávon, mennyire tud vigyázni a dolgaira.

Teljesen természetes, hogy a ragasztók befolynak a padba, a temperák felbontás után kőkeményre száradnak, a gyurmakészlet egy meghatározhatatlan színű nagy gombócot alkot, a zsírkréták darabokra törve, az olló… ha még megvan is csorba, mert azzal mindent lehetett vágni!

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél

Iskolakezdés előtti rendetlenség - szeptembertől pedig még nagyobb lesz (Fotó: Stefán Ágnes)

Én leginkább a fogyóeszközökre fektetném a hangsúlyt. Ezen belül nagy kérdés: érdemes-e minőségi, vagy inkább csak az olcsó dolgokat választani? Ezek azok az eszközök, amik a legtöbbet vannak a tanulók keze ügyében, érdemes odafigyelni, mit is használnak, és valóban lehet-e használni?

Az évek során többször sikerült olyan színesceruza-készletet választani, ami erős nyomás hatására sem hagyott nagyon színnyomot a papíron, vagy éppen nem lehetett faragni, és folyton beletört a hegyezőbe. Ez elég bosszantó tud lenni, és az ember inkább kidobná a kukába az összeset. Megtérül ha egy drágább készletet választunk, az alsós gyerekek rengeteget színeznek, neki ez az egyik legfontosabb tanszer. Persze, maga a hagyományos grafitceruza után, amik most visszatértek a divatba. 

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél

A papírboltok választéka széles és színes (Fotó: Stefán Ágnes)

Térjünk is ki egy kicsit a jelölésekre: láthatunk rajtuk betűket és számokat is. Grafit ceruzák esetén elsősorban karcolási keménységről beszélünk: H (H=hard, azaz kemény) jelzés, B (B=black, azaz fekete) jelzés. Minél inkább H irányba mozdulunk el, annál keményebb a ceruza, jobban karcolja a papírt, de a ceruza kevésbé kopik, ritkábban szükséges a hegyezés, nem maszatolódik a nyom. Ha pedig B irányba indulunk, akkor lágyabb grafittal találkozunk. A ceruza gyorsabban kopik, szükséges a gyakoribb hegyezés, a nyom kenődik. Íráshoz használt ceruzának a HB a legmegfelelőbb! Tollakból továbbra is közkedveltek a drágább, zselés töltetűek, illetve a mikrohegyű, vékonyan fogóak, de ez utóbbi csak a szépen írni tudóknak ajánlott.

A sok színes- és  grafit cerkát, jól megválasztott tolltartóban tarthatja a gyermek. Ezeket alapvetően két csoportra oszthatjuk: az ömlesztős-bedobálósakra és a fix-gumis belsejűekre. Óriási kínálat van mindegyik típusból az üzletekben, akárcsak a táskák esetében tapasztaltuk. Többségüket, az emeleteseket és kihajtogathatósokat eleve töltve árulják. A szülők többsége itt megoldottnak is tekinti az írószerek kiválasztását. De mi még ne dőljünk hátra! Túlnyomó részt a tartalom nem megfelelő, sem minőségileg, sem szükségesség szempontjából. Legtöbbször nem marad hely a sokat használt grafit ceruzáknak (mert egy darab sosem elég egy nap), a postaironnak (piros-kék végű vastag ceruza). Meglátásom szerint érdemes kicserélni benne jónéhány dolgot a valóban szükségesekre.

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél

A nyár pora még a tolltartóban van (Fotó: Stefán Ágnes)

Nézzünk bele a füzetekbe is! Előfordulhat, hogy a nagy válogatás közben, nem  a megfelelő csíkozást választjuk. Alsó tagozatban minden évfolyamban más-más típusú vonalas füzetbe írnak a diákok. A tanárok feltüntetik a listákon az adott évfolyamhoz tartozó számokat, de a legtöbben ezeket a számozásokat nem ismerik, ezért szeretnénk erről egy rövid ismertetőt adni.

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél

Trend: az aktuális mozifilmek, énekesek, együttesek képei a borítókon. Ár-érték arányban itt is érdemes odafigyelnünk, mert sok esetben nem sokkal drágább egy majdnem dupla annyi lapot tartalmazó füzet, mint például a legolcsóbb verzió. Nem elhanyagolható a lapok minősége sem, fog-e rá majd rendesen a grafit, és nem nagyon irritáló a szemnek a belenyomtatott vonalak, négyzetrácsok színe.

Nagyobb diákok körében kedveltek a spirálfüzetek, de tapasztalatok szerint pár hónapnyi táskában hánykolódás után elég viseletesen néznek ki, a legolcsóbb darabok spirál része szinte biztosan egymásba fog tekeredni. A főbb dolgok összefoglalása után sem értünk még a tanszerlista végére, hiszen kellenek még: füzetmatricák, csomagolópapír, könyvborító, órarend stb. Persze, ha lehetséges minden az aktuális kedvenc dizájnba, hogy gyermekünk boldogan kezdhesse az új vagy legelső tanévét!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
  Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
 • Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
  Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
 • Katari földgáz érkezhet Magyarországra
  Katari földgáz érkezhet Magyarországra
 • Olcsóbb lesz a gázolaj
  Olcsóbb lesz a gázolaj
 • Csökkent a működő cégek száma
  Csökkent a működő cégek száma
 • Változnak a menetrendek!
  Változnak a menetrendek!
 • Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
  Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
 • És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért
  És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért

Eseménynaptár

 • Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
  Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
 • Öreghegyi Disputa
  Öreghegyi Disputa
 • Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
  Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
 • Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
  Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
 • Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
  Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
 • Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
  Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
 • A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
  A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
 • Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
  Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
 • Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
  Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
 • Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
  Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
 • Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
  Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
 • Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak
  Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak