7 évnél régebbi cikk

Súr a legszebb fekvésű magyar falu, Gánt az ötödik lett
Fehérvár Médiacentrum fotójaSúr a legszebb fekvésű magyar falu, Gánt az ötödik lett

Az origo.hu olvasói döntöttek: Súr a legszebb fekvésű magyar falu. A győztes település 48 percnyi autóútra van Székesfehérvártól, nagyjából Mór és Zirc között. A szavazáson a Fejér megyét képviselő Gánt az ötödik helyen végzett.

Szeptember végén indult az origo.hu egész országot megmozgató szavazása: a portál utazási rovata Magyarország legszebb fekvésű faluját kereste. Az első körben megyénként 3-3 jelöltből szavazhatták meg az olvasók a döntőbe jutó 19 falut. A végső szavazás október 9-től 13-án délig zajlott. A négy nap alatt a legtöbb szavazatot a Komárom-Esztergom megyét képviselő Súr gyűjtötte. A falu a döntőben 22.445 voksot kapott (az összes érvényes szavazat 17%-a), a második helyen a Bács-Kiskun megyei Császártöltés végzett (19.864 szavazat, 15%), mindössze 194 szavazattal megelőzve a harmadik helyen végző Baranya megyében található Fekedet (19.864 voks, 15%). 

A versenyben a Fejér megyét képviselő Gánt az ötödik legtöbb szavazatot kapta (8251 voks, 6%), és ezzel olyan falvakat utasított maga mögé, mint például Hortobágy (719 szavazat, Hajdú-Bihar megye), Bakonybél (Veszprém megye, 3635 szavazat), Hollókő (Nógrád megye, 820 voks) vagy éppen Mártély (Csongrád megye, 3092 szavazat).

Magyarország legszebb fekvésű faluja tehát Súr lett. A település a Google Maps szerint Székesfehérvártól 45 kilométerre fekszik, nagyjából 48 perces autóútra. Ideális helyszíne lehet egy őszi, családi kirándulásnak az erdős, jó levegőjű, vasregényes falu. A leghidegebb évszakban pedig a téli sportok szerelmeseinek és a hangulatos karácsonyi vásárokat kedvelőknek is ajánlott lehet egy súri kiruccanás.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek