7 évnél régebbi cikk

Eufória és bizakodás: ilyen lesz a Magyar Advent '56-os forradalmi előadás
·Színház1956·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaEufória és bizakodás: ilyen lesz a Magyar Advent '56-os forradalmi előadás
·Színház1956·Utolsó frissítés: undefined

Október 24-én, hétfőn 16 órától mutatják be a Magyar Advent című előadást, ami a 60 évvel ezelőtti forradalmi hangulatot idézi meg Fehérvár belvárosában. Jártunk a próbán, betekintettünk a kulisszák mögé, és beszélgettünk a rendező-író-gyártásvezető Matuz Jánossal valamint két szereplővel, egy örökifjúval és egy örökleánnyal. Vigyázat, spoiler-veszély!

Hét helyszín, öt épített színpad, 300 résztvevő. Grandiózus produkcióval, zenével énekkel, tánccal és forradalmi hangulattal érkezik a Magyar Advent utcaszínházi darab, melyen korabeli jelmezekben és működőképes haditechnikával keltik életre az október 23-i eseményeket. A Városház tértől a Hotel Magyar Király előtti térig egy Csepel teherautó vezeti végig a közönséget, platóján a forradalmár örökifjakkal, ezentúl lesz egy légvédelmi jármű, a finálén pedig eldördül egy tank is.  A Magyar Advent a fehérvári diákszázad sorsát eleveníti fel, az örökifjakét, akik készek voltak kiállni és megharcolni a szabadságért.

- Azt gondolom, hogy október 30-ig az öröm és a bizakodás volt az események alaphangulata, ezért is szeretnénk egy vonzó képet mutatni a forradalomról, nem pedig arról beszélni, hogy bejöttek és eltiportak. A Magyar Advent a folyamatos várakozás, az örök újjászületés jelképe - mondta Matuz János, aki nem csak írta a darabot, de rendezte is. -  Az a fantasztikus 56-ban, hogy ezt is fiatalok, középiskolások csinálták. Úgy mentek ki az iskolapadból az utcára, hogy azt mondták elég volt, és elég a szó, a hit és a mozdulat ereje ahhoz, hogy egy csapásra megváltozzon minden - tette hozzá.

Az előadás eszmei hátteréről, valamint a próbákon szerzett élményekről Komlódy Márkkal és Szabó Diána Irmával beszélgettünk, akik a fehérvári diákszázad egy-egy szereplőjét alakítják.

Matuz János (középen) rendezőként irányítja a fiatalokat (Fotó: Horváth Reni)

Zöld szövetkabát, sál, fekete svájci sapka. Komlódy Márk már jelmezbe öltözve készült a próbára, amikor pár szóra sikerült elcsípnünk. Az ifjú forradalmár örömmel osztotta meg gondolatait az előadásról, a történelemről. 

- Szívszorító, vicces, roppant energikus és mozgalmas darab lesz. Úgy gondolom, hogy legalább ezeken az ünnepnapokon úgy kellene gondolnunk a hősökre, hogy mi lett volna, ha mi állunk ott helyettük, ha mi nézzük végig mindezt, hogy vajon képesek lettünk volna-e ezt mi is végigcsinálni. Erre akkor nem kérte őket senki, ők ezt így érezték, hogy ki kell állni a szabadságért és a saját jogaikért - mondta Márk.

Komlódy Márknak nem ez az első forradalmi darabja (Fotó: Horváth Reni)

- Volt egy részpróba, ahol több idős ember is figyelt minket - mesélte Szabó Dia, aki a próbák történéseibe engedett betekintést. - Volt, aki mosolygott, volt, aki sírt, volt, aki elmesélte a történetét. Ott álltunk a Csepel teherautón, mikor odajött egy idősebb hölgy és elmondta, hogy akkoriban 17 éves volt és két katonát megmentett. Aztán volt, aki kioktatott minket, hogy nem illik ujjongani, nem szabad mosolyogni, holott ez október 23-a, nem pedig november 4-e. Itt és ekkor a szabadságunkért harcoltak a fiatalok.

Szabó Dia is gyakorolott színész (Fotó: Horváth Reni)

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem teljesen felcsigáztak a látottak és hallottak. Különösen a működő tank hozott lázba, illetve a darab eszmei háttere: a  fiatalság lendülete, az ifjonti hév örökös újjászületése, a forradalom pozitív hangulata, annak bemutatása. 

- Örül az író, mert úgy tűnik, hogy működhet az, amit elképzelt és örül a rendező, mert egy nagy stáb dolgozik vele. Ilyen nagy csapattal még sosem volt alkalmam dolgozni, ez komoly kihívás, de egy rendkívüli érzés - mondta végszóként Matuz János.

A darabot tehát okóber 24-én, hétfőn, 16 órakor nézheted meg Fehérvár belvárosában. Addig is - egészen pontosan október 23-áig - ha van fotód, izgalmas történeted 1956-ból, akkor oszd meg A mi '56-unk címmel a Magyar Advent 1956 esemény Facebookon oldalán

Jelmeztervezés, jelmezzel kapcsolatos munkák: Budainé Hajdú Mónika
Koreográfia: Rovó Tamás és Majoros Róbert
Zene: Szirtes Edina Mókus és Cserta Balázs
Író, rendező, gyártásvezető: Matuz János

A színdarabban a következő iskolák diákjai vesznek részt: Gróf Széchenyi István Szakközépiskola, Árpád szakképző, Felsővárosi Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános iskola, Tóparti Gimnázium, Vasvári Pál Gimnázium.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek