Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

Motiváció: így hozd magad lendületbe nap, mint nap

Motiváció: így hozd magad lendületbe nap, mint nap
Ha rossz kedved van, tehetsz ellene (Fotó: stratcom.lv)

Mindannyiunknak lehetnek olyan napjai, amikor bár pontosan tudjuk, mit kell tennünk, valahogy mégsem sikerül megtenni azt. Amikor haladunk, de nem érezzük, hogy szárnyalunk. Amikor látjuk a célt, de nem érezzük az odavezető utat. Nem halljuk a hívó szavát, legalábbis nem olyan hangosan, hogy azt indulónak, lendületet adó munkadalnak érzékelhetnénk. Megosztom hát veletek a motiváló módszeremet, mellyel ti is gyorsan kimászhattok a tehetetlenség állapotából.

Az ilyen "helyben járós - döcögős" napokon a legkevésbé sem vagyok büszke magamra, kicsit szégyellem is magam. Ez az érzés azonban nem hogy energiát nem ad, de még a maradékot is elveszi. Az erőlködés gyengít, a tehetetlenség dühít. Egy ideje viszont már hamar túllendülök ezen az állapoton.

Rájöttem, hogy ilyenkor a legjobb segítség az, ha arra koncentrálok, miért is akarom azt a célt elérni, amit kitűztem magam elé. Mit fog adni, ha elérem? Miért is ezt a célt választottam? Milyen érzéseket fog kiváltani belőlem, ha elérem? Mit ad nekem ez a cél és a hozzá vezető út? Egyszóval, ahogy a tanácsadó és szerző, Simon Sinek is javasolja könyvében és előadásaiban: megkeresem a miértjeimet illetve a válaszaimat. Ha már nem kérdés a miért, akkor nem lesz kérdés a cselekvés sem. Vagy ahogy Jim Rohn mondja: ha elég erős a miért, a hogyan már részletkérdés.

Motiváció: így hozd magad lendületbe nap, mint nap

Ha álmodozol, már elindultál a cél felé (Fotó: mnn.com)

Mindezek alapján az első dolgom az, hogy addig teszem fel újra és újra, különböző formában magamnak a miérteket, amíg a válaszokból egy erőteljes képet nem látok magam előtt. Egy olyan képet, ami nem az agyamban, hanem sokkal inkább az érzékeimben, ha úgy tetszik a szívemben létezik. Egy élő, eleven képet, amibe nagyon szeretnék belépni.  Egy ilyen kép elszánttá tesz, és szinte megjelennek benne azok a teendők, amik akárcsak az útjelző táblák, mutatják a célhoz vezető utat. 

Ezek után persze nem árt, ha e képzeletbeli  táblákon olvasható teendőket le is írod és határidőket is rendelsz melléjük. Tudod, a  határidő nélkül a cél csak álom marad. Lehet, hogy még tanulnunk kell, hogy megszerezzük a célba jutáshoz szükséges képességeket, és ezt követi majd a gyakorlás, végül a haladás. Először csak lassan, de folyamatosan, fokról fokra.

Motiváció: így hozd magad lendületbe nap, mint nap

A szó elszáll, az írás megmarad (Fotó: nokkulfoldon.hu)

Abban az esetben, ha te is vizuális típus vagy, akkor érdemes keresni néhány olyan fotót (újságból, vagy a netről), ami kifejezi számodra a célba érés érzését. Olyan képeket keress, amibe szívesen belépnél, aminek szívesen lennél a főszereplője, ami megdobbantja a szíved. Olyan fotó is remek választás, ami a vágyott tárgyat - például bizonyítványt, lakást, autót, úticélt - ábrázolja. A képekből készíthetsz tablót, amit aztán érdemes olyan helyre tenni, ahol csak te látod, te viszont gyakran belefutsz. Erre tökéletes hely lehet például a szekrényed ajtajának belső fele.

Motiváció: így hozd magad lendületbe nap, mint nap

Emlékeztesd magad folyamatosan az elérni vágyott célra, célokra
(Fotó: mosolyogvaelek.blog.hu)

Ha tehát jön egy olyan nap, ami nem olyan kerek, lendületes, elég ha felteszed magadnak sorban a miérteket, aztán a kapott válaszokból előhívod az erőt adó képet. Ha kell újraszínezheted, újrafestheted, vagy csak egyszerűen a szekrényajtón függő táblára nézve beléphetsz a vágyott világodba. Ott már látni fogod a hogyant jelző táblákat is, és lesz erőd a haladáshoz is.

Ilyen egyszerű lenne? Igen! Bárki lehet "festő" némi gyakorlással.

Simon Sinek előadása magyar felirattal megtekinthető ezen az oldalon.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Coach

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Szombaton és vasárnap is folytatódik a lakosság oltása a székesfehérvári kórházban
  Szombaton és vasárnap is folytatódik a lakosság oltása a székesfehérvári kórházban
 • Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
  Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
 • Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
  Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján

Eseménynaptár