Partly cloudy29 °C
2019. július 20. szombat Illés
Menü

Magyar Advent: bravó!

Magyar Advent: bravó!
(Fotó: Horváth Reni)

A Magyar Advent időpontja nem véletlen: bár Budapesten 1956. október 23-án kezdődött, de Székesfehérvárra csak egy nappal később ért el a forradalom. 60 évvel múltán ezért október 24-én volt az az utcaszínházi előadás, amiért mindenkinek jár a virtuális hátba veregetés: nagy valószínűséggel ez volt az ország legjobban sikerült '56-os megemlékezése.

Kicsit félve indultam el a Magyar Advent névre keresztelt '56-os eseményeket feldolgozó utcaszínházi előadásra. Valahogy Magyarországon minden nemzeti ünnephez kapcsolódó megemlékezésnek, ünnepségnek olyan íze van, mintha örökké tartana a gimnáziumi vagy általános iskolai kötelező, fehér ingben, kék nadrágban, fehér sportcipőben, tornasorban állós ünnepségek sokasága. Többségünk talán el sem tudja képzelni, hogy lehet ezt másképp is csinálni. Pedig lehet. Erre volt egy (majdnem) tökéletes példa a Magyar Advent.

Meggyőződésem, hogy minden hibája és gyerekbetegsége ellenére ez volt a legszínvonalasabb, de mindenképpen a legötletesebb '56-os megemelékezés ebben az évben Magyarországon.

Magyar Advent: bravó!

Forradalmárok a belvárosban (Fotó: Horváth Reni)

Az alapötlet több szempontból is kiváló: mutassuk be a 60 évvel ezelőtti eseményeket ott, ahol történtek: az utcán. A főszereplők legyenek zömmel gyerekek, akik még színházi maníroktól mentesen, lelkesedésből próbálják visszaadni azt, ami akkor történhetett és tényleg izomból tudják azt kiabálni, hogy "Ruszkik, haza!". Cseppet sem mellesleg a szép számú közönségre garancia a közel 300 gyerek(színész), hiszen ez csak a szülőket számítva nagyjából egy 600-as tömeget jelent azonnal, plusz nagyszülők, egyéb rokonok és akkor még a kíváncsi osztálytársakat is csapjuk hozzá bátran. 

Végeredményben a délután négy órás kezdésre saccra 2000 ember verődött össze a Városház téren. A két főszereplő - egyben a történet narrátorai - telitalálat volt. Mindkét srác hihetetlen jól hozta a karakterét, és ami ennél is fontosabb: tudták és merték is mozgatni a belvárosnyi embermasszát. A darab lényege ugyanis az volt, hogy a Fő utca hét különböző (mini)színpadán mutatták be a 60 évvel ezelőtti fehérvári eseményeket. És bizony valahogyan át kellett vezetni a tömeget az Országalmától a Hotel Magyar Királyig. 

Magyar Advent: bravó!

A két főszereplő (Fotó: Horváth Reni)

A közönség szerencsére azonnal értette, hogy mi van és tényleg együtt élt a darabbal: sétált, vonult, nézelődött, érdeklődött. Ezért is volt kár, hogy a hangszórókkal telepakolt Fő utcán megtörve az elgondolkodva bandukolók hangulatát egy műsorközlő bemondta, hogy "Most pedig megkérjük a kedves közönséget, hogy fáradjanak át a következő helyszínre, a Ciszterci templomhoz! Köszönjük!" Értettük magunktól is a feladatot, vonultunk szépen, libasorban, ahogy kell. Elöl ment egy Csepel teherautón a forradalom lángja, mögötte pedig a fehérváriak. 

Séta közben rendületlenül kiabálta a teherautónyi gyerekforradalmár, hogy "Ruszkik, haza!", meg "Éljen a forradalom!". Igazán akkor lett volna ez egy interaktív előadás, ha sikerül valahogyan rávenni a közönséget a közös skandálásra. De persze nem olyan egyszerű ez, és mivel a műfaj nem csak a színészeknek, hanem a közönségnek is új volt, még tanuljuk a dolog hogyanját. Legközelebb működni fog, ebben egészen biztos vagyok. 

Magyar Advent: bravó!

Sokan voltunk, na (Fotó: Horváth Reni)

Ami nem működött viszont (nekem legalábbis), azok a zenés, musicales betétek voltak. Ahogy elnéztem, ezek a percek voltak azok az üresjáratok, amikor a közönség jelentős része a mobiltelefonját előkotorászta a zsebéből és megnézte, hogy mi van a neten. Vagy válaszolt egy SMS-re. Vagy akármi. Én meg azon gondolkoztam, hogy miért kell nekünk magyaroknak mindent rockoperában vagy musicalben elmondanunk? Világosan látszott, hogy a közönség arra volt fogékony, hogy valóban megtudja, mi történt Fehérváron '56-ban. Ezek a zenés betétek az átvezetés helyett inkább kibillentették a hangulatból a tömeget. 

A végén tűzijáték, tankon ácsorgó gyerekforradalmárok és taps. Kicsit nehezen alakult és suta volt a tömeg és a szereplők egymásra találása, de végül kicsi a rakás alapon csak sikerült összeállni egy közös csoportképre az utolsó helyszínen, a tank mellett. 

Magyar Advent: bravó!

Minden jó, ha tűzijáték a vége (Fotó: Horváth Reni)

Olyan volt ez a Magyar Advent, amilyennek lennie kellett elsőre. Pont ott és annyira volt amatőr, amennyire kellett. Ettől lett hiteles a tömegben haladó teherautó kipufogógázának bűze, ettől hittük el a magasba taszított puskákról, hogy 60 éve is ezzel a lendülettel emelhették őket a fejük fölé és ettől tűntek őszintének, cseppet sem színházi alakításnak a teherautó platójáról dagadó nyaki verőerekkel, a tömeg arcába üvöltött forradalmi vezényszavak. 

Szóval, kösz srácok az élményt! Ez tényleg jó volt. Amire a legbüszkébbek lehettek: ezt másolni fogják, ennél nagyobb elismerés pedig nem kell egy alkotónak.

Jövőre?

Korábbi cikkeink a Magyar Adventről:
Eufória és bizakodás: ilyen lesz a Magyar Advent '56-os forradalmi előadás
Backstage fotók a Magyar Adventről
Magyar Advent Utcaszínház

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egy hetes razzia indul az utakon
  Egy hetes razzia indul az utakon
 • A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
  A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
 • Véradás volt a Vörösmarty Színházban
  Véradás volt a Vörösmarty Színházban
 • Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
  Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
 • Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
  Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
 • Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
  Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
 • Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
  Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
 • Jól vizsgáztak az idei érettségizők
  Jól vizsgáztak az idei érettségizők

Eseménynaptár

 • Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
  Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
 • Földrengés volt Athén környékén
  Földrengés volt Athén környékén
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
 • Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
  Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
 • Együtt a megkínzott állatokért
  Együtt a megkínzott állatokért
 • Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
  Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
 • A napokban zajlik a Herbarius tábor
  A napokban zajlik a Herbarius tábor
 • Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
  Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
 • Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi
  Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi