7 évnél régebbi cikk

Fehérvári menetrendek és nyitvatartások a hosszú hétvégén
·Hírekünnep·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári menetrendek és nyitvatartások a hosszú hétvégén
·Hírekünnep·Utolsó frissítés: undefined

Az idei utolsó hosszú hétvége áll előttünk, amibe beleesik mindenszentek napja (november 1.) és az egyre népszerűbb, angolszász országokból átvett halloween (október 31.) is. A halottak napja (november 2.) viszont már munkanap lesz. Ráadásul november 7-ig tart az iskolai őszi szünet is. Mindezek alapján a menetrendek és nyitvatartások is változni fognak a következő napokban.

Valószínűleg mindenkinek meg van a saját szertartása erre az időszakra, akár a temetőbe látogatást, akár az otthoni emlékezést választjuk. Utazáshoz, családi együttlétekhez azonban szükség van a hétköznapoktól eltérő, ünnepi menetrendek, nyitvatartások valamint az orvosi ügyeletek ismeretére, hogy ne idegeskedéssel teljen el az a nap, melyen inkább a már elvesztett szeretteinkre szeretnénk gondolni.  

Menetrend

A helyi és a távolsági közlekedésben is változásra lehet számítani a hosszú hétvégén, valamint a november 2-től 4-ig tartó őszi szünet ideje alatt. A helyi buszok október 31-én szabadnapi, november 1-jén pedig munkaszüneti menetrend szerint járnak, a tanítási szünet alatt pedig az iskolai előadásokra meghirdetett járatok nem közlekednek. Péntekre a hét utolsó iskolai előadási napja szerinti menetrend érvényes, az első tanítási nap pedig november 7. lesz, akkor áll vissza a megszokott menetrend is.

A vasúti közlekedésben október 30-án és 31-én munkaszüneti, november 1-jén pedig vasárnapi menetrenddel kell számolnunk. November 2-án viszont már újra munkanapnak megfelelően járnak a vonatok. Mindez a távolsági buszjáratokra is érvényes.

A Béla úti köztemető környékén forgalomkorlátozásokra lehet számítani. November 1-jén reggel 7 és 11 óra között hajthatnak be gépjárművel a mozgáskorlátozottak, valamint azok, akik idős, beteg hozzátartozóikat szállítják. A Béla úti temetőben ingyenesen használható az elektromos kisbusz, ami október 29 és november 1 között folyamatosan közlekedik és igazodik a 26-os és 31-es buszjáratokhoz is. 

Nyitvatartás

Mindenszentek napján, november 1-jén a kiskereskedelmi üzletek zárva tarthatnak, úgyhogy az ünnepi bevásárlást az előtte levő napokban kell megoldanunk. Jó hír viszont, hogy október 31-én munkanapnak megfelelően, megszokott nyitvatartással üzemelnek Fehérvár nagyobb üzletei. Így tehát hétfőn a Tesco, az Auchan és az Interspar 6 órától 22 óráig, a Lidl 6:30-tól 21-ig, az Aldi 7 órától 20 óráig várja a vásárlókat.

A zárvatartás elkerüli viszont a vendéglátó- és szórakoztatóipari egységeket, így az Alba Plázában november 1-jén is működik a mozi, valamint az éttermek is tárt kapukkal várják ünnepekkor az otthoni főzőcskézést kihagyni vágyó vendégeket.  

Hétfőn és kedden a fehérvári Polgármesteri Hivatal és kormányhivatalok is zárva lesznek.

Ügyelet

Sajnos az is megeshet, hogy hirtelen orvosi segítségre lesz szükségünk a hosszú hétvégén. Nem kell azonban emiatt aggódnunk, hiszen felnőtt, gyerek és városon kívüli orvosi ügyelet nonstop fogadja a betegeket a hosszú hétvégén is a Seregélyesi út 17. alatt található Orvosok Házában. Ha pedig egy gyógyszer azonnali beszerzésére kényszerülünk, akkor október 31-én és november 1-jén a József Attila utcai Victoria Gyógyszertár 7 órától 22 óráig tart nyitva, utána pedig éjszakai ügyelettel működik tovább 22 órától 7 óráig.  

A hosszú hétvégére Székesfehérvár több programot kínál - ezekről a programajánlónkban olvashatsz -, a temetőlátogatás során pedig segítségünkre lehet az a közelmúltban indult oldal, melyről az Online sírhelynyilvántartás indult című cikkünkben írtunk.

November 1. az emlékezésről, múltidézésről szól, ha lehet, töltsük ezt a napot a családunk körében, és tegyünk félre minden hétköznapi gondot, problémát, megoldatlan kérdést. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek