7 évnél régebbi cikk

Szívesen költöznek Fejérbe az emberek
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzívesen költöznek Fejérbe az emberek

Közép-Magyarországra, Győr-Moson-Sopronba, valamint Fejér megyébe költöznek a legszívesebben az emberek. Legalábbis ez derül ki egy nagy ingatlaniroda elemzéséből. A térségbe költözés oka, hogy az említett megyék nagyvárosaitól távolabb eső járásokban még érvényesül a kedvező gazdasági helyzet, de a lakásárak olcsóbbak, mint a nagyvárosokban.

A képlet egyszerű: ahol jó a gazdasági helyzet, az biztos egzisztenciát jelent, az emberek pedig szívesen költöznek olyan helyre, ahol stabil anyagi körülményekre számíthatnak. A jobb jövedelemmel rendelkező térségekben nagyobb eséllyel van megtakarítása az embereknek, amely élénkítően hathat a lakásvásárlások számára is. Mindez magas tranzakciószámot eredményez, amivel viszont magasabb ingatlan árak járnak. Ezt a gazdaság koncentráltsága idézi elő azáltal, hogy a nagyobb, nyereségesebb vállalkozások, a nagyobb városok mellé települnek a rendelkezésre álló nagyszámú helyi munkaerő okán. Emiatt megnő a városba költöző emberek száma, ami pedig emelkedő ingatlan árakat eredményez. 

Vannak azonban Vas, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében olyan, nagyobb várostól távolabb elhelyezkedő járások, amiket pozitív vándorlási mérleg (vagyis ide költözés) jellemez, mégis alacsonyak az ingatlan árak. Ez a régió helyzetével magyarázható, a kedvező gazdasági földrajzi adottságok ugyanis a térség kisebb városaira is kedvezően hatnak, ezért ár/érték arányban ezek a járások ideális választásnak tűnnek, ha az ember lakást vásárolna, de nem engedheti meg magának, vagy nem szereti a nagyvárosi létet.

(VG)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek