7 évnél régebbi cikk

Befagyott a Csónakázó-tó, a kacsákat ez nem zavarja - VIDEÓ
Fehérvár Médiacentrum fotójaBefagyott a Csónakázó-tó, a kacsákat ez nem zavarja - VIDEÓ

A fehérvári Csónakázó-tó is készül a télre, a víz felszínének több mint felét vékony jégréteg borítja. A már itteni lakosnak számító kacsák és hattyúk azonban hozzáedződtek a hideg időjáráshoz: a tó jeges felszínén sütkéreznek, vagy a még folyékony halmazállapotú részen ácsingóznak némi kenyérdarabka után. Csak egy volt, aki nem pihenéssel töltötte a reggelt.

Csalóka volt ez a mai reggel. A meleg szobából kinézve azt hittem, hogy mivel süt a nap és csendes a légmozgás jó idő is vár rám odakinn. Hát nem éppen. A szabadban eltöltött fél-egy óra után - amit egy menetrendet be nem tartó busz miatt voltam kénytelen kibírni - már erősen átfagytam. Ezúton szeretném megüzenni minden fehérvári és hazai lakosnak: vigyél kesztyűt. Elég fájdalmas tud lenni ugyanis lefagyott kezekkel kotorászni a zsebben vagy a táskában, különösen ha még az ott lapuló kulcsba is beleütközöl. Áucs.

A buszról leszállva értetlenkedve álltam meg a Csónakázó-tónál. Az egy dolog, hogy a felszíne befagyott - az említett példa is alátámasztja, hogy megérkezett az ehhez szükséges 4 fok alatt mozgó hőmérséklet. Az értetlenségemet inkább a tó lakóinak viselkedése váltotta ki.

Hideg a víz - mit hideg, jeges! -, hideg az idő. Akkor mégis hogy bírják ki a tollasok a jégen ücsörgést? Vagy éppen a fagyott vízben úszkálást? Nos, a madarak tolla kiválóan szigetel, ezért nem fáznak télen. Gondoljunk csak bele, nem véletlenül ezt használják paplanokban, kabátokban is. Emellett lábukon kemény, durva a bőr, és mivel az ujjaik és a lábuk szára vékony, ezért csak kis felületen érintkeznek a hideggel.

Ezek a kérdések merültek fel bennem fel a tavat nézve, amikoris a tó közepén egy furcsán mozgó alakra irányul a figyelmem. A videón is látható egyed a szerinte legrövidebb úton próbálja áthidalni a fagyott és a még folyékony halmazállapotú víz közötti távolságot. Valószínűleg azért, hogy mielőbb részesülhessen ő is a kenyérdarabkákat dobáló emberek figyelmességéből. A poén az egészben az, hogy hősünk ezt a távolságot nem két lábon - vagy éppen két szárnyon - teszi meg, hanem konkrétan szeli a jeget!

Sikerül neki, vagy feladja a harcot? Kiderül az alábbi videóból, melyet ezen a csodás, de fagyos reggelen készítettem.

Figyelem: a tó közel sem alkalmas korcsolyázásra. Ezt a szabadidős tevékenységet hagyjuk a jégcsarnokra, vagy éppen a Zichy ligetben készülő koripályára vagy egy későbbi időpontra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek