7 évnél régebbi cikk

Könyvet a fa alá, avagy lesz mit olvasni a hosszú, téli estéken is
Fehérvár Médiacentrum fotójaKönyvet a fa alá, avagy lesz mit olvasni a hosszú, téli estéken is

Korábban ilyen komoly dolgokat ajánlottam, mint például Vámos Miklós, Kepes András, vagy Sacha Batthyány, úgyhogy most inkább úgy gondoltam, jöjjenek a könnyedebb témák. A mostani ajánlóba például így került be a könyv, ami nem is igazi könyv és a stylist is, aki a nőkhöz, vagy a nőkről írt - már nem is tudom biztosan. A lényeg, hogy most télen sem fognak unatkozni azok, akik könnyed, szórakoztató olvasmányokra vágynak.

1. Szily Nóra: Caramel

Jöjjön hát elsőként egy portrékötet a népszerű popénekesről, Caramelről. Őszintén szólva én nem nagyon ismerem a dalait, de tudom, hogy sokan szeretik őt és sokan is kíváncsiak a történetére. Márpedig ebben a könyvben magáról mesél. Arról, hogy kissrác korában nem tűzoltó vagy űrhajós, hanem pszichológus akart lenni és a mai napig szereti hallgatni mások történeteit. Ha pedig módja van rá, segít is - például a dalaival.

A róla szóló kötetben hosszan, őszintén és tabuk nélkül beszél szerelemről, pénzről, népszerűségről, zenéről és hitről.

Caramelt egyébként nemrég kollégánk is elkapta egy interjú erejéig. A beszélgetés itt olvasható

2. Müller Péter: Aranyfonál - Kapcsolat a szellemvilággal

Müller Pétert szerintem senkinek sem kell bemutatnom, az az alcím pedig, hogy Kapcsolat a szellemvilággal, sok mindent elárul arról, hogy nagyjából miről is szólhat legújabb kötete. Ha azonban kétségeink támadnának, íme pár gondolat magától a szerzőtől:

- A lelke mélyén mindenki tudja, hogy halhatatlan, csak rá kell erre ébrednie.
- Az Aranyfonál gondolatból és szeretetből van sodorva.
- Összeköt minket az Aranyfonál.
- Átutazó vagyok ezen a válságban levő Földön. 

Nos, a mülleri világhoz én kevés vagyok, ha választani kell, inkább utazom a Langerhans-szigetekre lélekharangot kongatni, úgyhogy az olvasóra bíznám az Aranyfonál szimbolikájának megfejtését.

3. Lakatos Márk: A nő hétszer

És íme egy kalauz minden nő számára Magyarország egyik legnépszerűbb stylistjától. A könyvből - a többi között - kiderül, hogy 

- a különböző életszakaszaiban milyen lélektani változásokon megy át egy nő;
- mik a sajátosságai ezeknek az életszakaszoknak;
- mi alapján érdemes kiválasztani az ideális kiegészítőket;
- a különböző korosztályoknál mely stílusok a legmeggyőzőbbek.

Aztán ezen kívül még vannak a könyvben tippek, trükkök, pszichológiai tanácsok, szóval minden, amit csak egy nő érthet... Én már kevésbé.

4. Lőrincz L. László: A kútba rejtett szobor kolostora

Ebben a kötetben a neves keletkutató, Leslie L. Lawrence újabb rejtélyek nyomába ered, melyek ismét egy lámakolostorba vezetnek. Oda, ahol álarcos szerzetesek táncolják a csamot és gyanús lepcsák árulnak nyomódúcokat, miközben a főhős a gtert keresi. És persze van a történetben gyilkosság és szerelem is, vagyis minden, ami egy Lawrence-féle kalandregényhez kell. No, de a többit mondja el maga Laci bácsi.

5. Pierrot: Muszáj-kalózok 

Amellett, hogy Pierrot évtizedek óta a magyar zenei élet meghatározó alakja, időről-időre kikerül egy-egy érdekes könyv is a kezei közül. Ott volt például az útibeszámolókkal tarkított Megkóstolni Ázsiát című gasztrokötete, vagy a Széles Sándorral együtt jegyzett kalandregénye, a Jumurdzsák gyűrűje. Legújabb, Muszáj-kalózok című kötete pedig egy mesekönyv, melyet a fiával való közös játék, illetve az abból rögtönzött történetek ihlették.

6. Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót

A végére hagytam a nagy slágert, a listavezetőt, a könyvet, amely nem könyv, amelyben betűk csak elvétve találhatók és azok egybefüggő értelmezése is arra biztat, hogy olyan dolgokat tegyél vele, melyeket gyermekkorodban szerettél volna. Vagyis rongáld, firkáld össze, taposd meg, dobd ki az ablakon, tépj ki belőle oldalakat és csinálj rá szamárfüleket. A leírás szerint a könyv "szerzője" egy zseni, kötete pedig a kreativitást fejleszti. Nos, mindkét állítás nagy vitát kavar a könyveket szeretők körében, az viszont tény, hogy ez a kiadvány jelenleg minden sikerlistán ott szerepel az elsők között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek