7 évnél régebbi cikk

Csak egy biztos recept van másnaposság ellen
Fehérvár Médiacentrum fotójaCsak egy biztos recept van másnaposság ellen

Az pedig az, hogy nem kell annyit inni. Ha ezt nem sikerült tegnap betartani, akkor maximum csak a házi praktikák segíthetnek.

Nehéz általános jó tanácsot adni a macskajajra. Az egyetlen biztos vigaszt az jelenti, hogy valahogy túl kell élni azt a bizonyos 12-16 órát, és elmúlnak a másnaposság tünetei. 

Zacher Gábor szerint a különböző népi gyógymódok, így például a céklalé, húsleves, baracklé, uborka, savanyú káposzta fogyasztása tapasztalati megfigyeléseken alapulnak, ezért van, akinél működik, van, akinél nem. Az ország toxikológusa korábbi nyilatkozataiban elmondta, hogy a másnaposság kezelésére nem javasolja a gyógysört, mivel egyrészt az is alkohol és ráadásul szénsavas is, ezért nagyon ingerli a gyomrot. Arról nem is beszélve, hogy a másnaposság akkor a legrosszabb, ha az alkohol szint nullára esik vissza, aminek időpontját a gyógysör csak elodázza.

Szilveszter környékén elszaporodnak a Zacher Gábor toxikológust ábrázoló mémek

Az alvás, a séta, a sport segíthet, ezek kivitelezése azonban problémás lehet. Mindenesetre, ha nem forog velünk a szoba, nem kell felkelnünk öt percenként hányni, akkor megpróbálkozhatunk az alvással. Ugyanez vonatkozik a sportra is, ha az ember csak lassan, bokából tud fordulni, akkor jobb módjával csinálni. Szaunázni pedig kifejezetten tilos, a dehidratáció miatt ugyanis akár el is ájulhatunk.

A húslevessel is érdemes óvatosan bánni, nem biztos, hogy a meggyötört gyomor örülni fog neki.

Amivel érdemes próbálkozni, az a jég szopogatása, a B6 vitamin pótlása, esetleg olyan recept nélkül kapható gyógyszerek használata, melyek csökkentik a gyomorsav termelését és egy védő bevonóréteget képeznek a nyálkahártyán.

Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a legtöbb praktika maximum csak enyhíti a tüneteket, igazi gyógyulást a harmadnap hoz majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek