7 évnél régebbi cikk

Már többet netezünk mobilról, mint számítógépről
Fehérvár Médiacentrum fotójaMár többet netezünk mobilról, mint számítógépről

Méghozzá december 17. óta - legalábbis a StatCounter mérése szerint. A mobilról internetezők száma először volt magasabb ekkor, mint a számítógépről böngészőké. Karácsony első napján pedig már 22% volt a különbség a mobilosok javára.

A dublini székhelyű StatCounter adatai között 2008-ig visszamenőleg böngészhetünk. De olyan, mint ami 2016. december 17-én történt, korábban még csak egyszer fordult elő: a karácsony előtti hétvégén többen interneteztek mobilról, mint számítógépről. Ugyan október utolsó napjaiban ez már egyszer előfordult, de onnantól nagyjából fej-fej mellett haladt a két grafikon, ám a karácsony előtti hétvégétől folyamatosan távolodott a mobilos netezők száma a klasszikus gépekről érkezők számához képest. Az eddigi csúcspont karácsony első napja volt: ekkor már 22 százalékkal többen nézték telefonról az egyes oldalakat, mint számítógépről. Ehhez feltehetően hozzájárult az is, hogy világszerte hosszú évek óta a legnépszerűbb karácsonyi ajándék a mobiltelefon és ebben az időszakban korábban is észrevehető volt a mobilos elérések erősödése.

Amikor mobilról beszélünk, akkor ebben az esetben nem az előfizetés típusáról (mobilnet vagy hagyományos) van szó, hanem arról, hogy milyen eszközről csatlakoztak az egyes oldalakhoz a felhasználók: mobiltelefonról, számítógépről, tabletről vagy valamilyen konzolról. 

Az elmúlt két év tendenciáit figyelembe véve lassan csökken a tabletről internetezők száma (7-ről 5 százalékra), a mobilosoké ellenben folyamatosan emelkedik, a számítógépesek kárára. A konzolról netezők száma stagnál: valamivel 1% alatt vannak. 

Az fmc.hu elmúlt havi statisztikáit tekintve nagyjából visszaköszön a világtendencia: 2016. decemberében a honlapunkat felkeresők 59 százaléka mobilról, 36 százaléka számítógépről, míg tabletről az olvasók 5 százaléka érkezett. 

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek