Partly cloudy12 °C
2021. január 22. péntek Vince
Menü
Házhozszállítás

A világ leghálásabb munkája: gyógyíts kutyákat masszázzsal

A világ leghálásabb munkája: gyógyíts kutyákat masszázzsal
A kutyáknak is jár masszázs (Fotó: Huffington Post)

Hallottál már a kutyamasszázsról? Nem, nem valami úri divatról van szó!. Bár elsőre nekem is a Dr. Szöszi című "habosbabosamcsifilmben" felvillantott rózsaszín nyakörves fehér cukkerkutya jutott eszembe e kifejezésről, pontosabban, hogy az ő hasát vakargatja valaki jópénzért - és színlelt jópofasággal. Aztán megismertem valakit, aki beteg/lebénult kutyusokat gyógyít ily’ módon, s hamar átfordult a „dúsgazdagkutyasimiző” víziója valami totálisan másba…

A masszázsról mindenki tudja, hogy jó. Sőt, hogy élvezetes - annak legalábbis, aki kapja. Aki meg adja, annak sokszor igencsak fárasztó, de a masszőrök sosem panaszkodnak, csupán a kezük, hátuk, válluk fáj a sok gyömöszöléstől (eszembe jut most a rímelés okán József Attila Anyám című költeménye - nemhiába végeztem bölcsész szakon, hadd asszociáljak egy kicsit a mosónők kemény munkájára, s mivel a „klasszikus” verseket ritkán olvassák manapság, hátha valaki most kedvet kap e közbeékeléstől). Tehát a masszőr keze keményen – vagy lágyan, ki hogy szereti, kéri, szükségelteti – dolgozik az emberen attól függően, hogy mi a cél és az elvárás. (Az „embermasszázsról” hamarosan egy külön cikket is írok majd, hogy senkiben se maradjon hiány, és, hogy e kifejezést – „embermasszázs” – kellőképpen ki is tudjam élvezni – meg persze az olvasó is -, ha már úgyis az élvezetekről van szó, és a test dögönyözése igencsak megkívánja ezt az érzést és vágyat a megtapasztalásra.)

No, de vissza a kutyusokhoz, és a kérdéshez, hogy őket is masszíroztassuk?

Aki úgy tekint e négylábúakra, mint házőrzési feladatokat ellátó szolgákra, az valószínűleg vagy megpusztul a nevetéstől e víziót maga elé vetítve – és azokra gondolva, akik „képesek pénzt kiadni ilyesmire” - , vagy egyszerűen idiótának tekinti a kutyájukat masszíroztató eb-tulajdonosokat. Aki viszont szeretettel fordul kedvence felé, és tisztában van azzal, hogy valójában mire is jó a kutyamasszázs, az természetesnek veszi e szolgáltatás igénybevételét, s ugyanúgy fontosnak tartja, mint például a fogorvos munkáját.

A világ leghálásabb munkája: gyógyíts kutyákat masszázzsal

A kutyusok nagyon élvezik a kutyamasszázst (Fotó: Seleja Gábor)

Mit takar tehát ez a fogalom?

Ehhez kértem Seleja Gábor segítségét, aki kutyakozmetikusként és terápiás kutyamasszőrként dolgozik. (Hogy egy személyes jellegű megjegyzés is beleillesszek e cikkbe: mindemellett kettlebellezik is, és nagyon remekül forgatja a súlyokat!)

Gáborral - és feleségével - három kutyus él egy háztartásban: két francia buldog és egy bichon havanese keverék. A legidősebb egy nyolc éves kan, „középsúlyban” a hét éves szuka indulhatna, a legkisebb pedig egy 2,5 éves kan.

– Kutyás pályafutásomat 2009-ben kezdtem, amikor feleségemmel elvégeztük a kutyakozmetikus tanfolyamot – mesélt a kezdetekről Gábor, aki ezt követően kitanulta a terápiás kutyamasszőr tanfolyamot is. Ez utóbbi iskola elvégzésére az inspirálta, hogy Jamal nevű kutyusa születése óta csípőproblémáktól szenved.

– Már egész babakorában megmondták, hogy csípőízületi diszplázia fogja megkeseríteni az életét idős korára - emlékezett vissza a kezdetekre, amikor erről beszélgettünk. - Szerettem volna az életkörülményén masszázzsal segíteni.

A világ leghálásabb munkája: gyógyíts kutyákat masszázzsal

Gábor masszázzsal segít a kutyusok életkörülményein (Fotó: Seleja Gábor)

A masszázsnak ugyanis lehet fájdalomcsillapító, illetve izomgörcsoldó hatása is, ami ennél a betegségnél igen nagy segítséget jelenthet. A terápiás kutyamasszázs leginkább rehabilitációs célt szolgál. Gábornak - eddigi kutyamasszőr tevékenysége során - volt már térdszalag-szakadásos, porckorongsérves, könyökficamos páciense is.

– Én, mint masszőr, soha nem állíthatok fel diagnózist! – hangsúlyozta ki Gábor – Ez a szakma szorosan együttműködik az adott állat orvosával. Műtétek után is megvan a kötelező 14-21 nap kivárás, és csak utána állhatok neki rehabilitálni a problémás szakaszt.

A szalagszakadásos páciens (lehet kutyus, cica….) nagy valószínűséggel teljesen gyógyulttá válhat a masszázs következtében. Gábor kutyusa sajnos soha sem fog meggyógyulni, mivel a diszplázia egy visszafordíthatatlan betegség, viszont - amennyiben élete végig rendszeresen kap gyógymasszázst -, a betegsége szinten tartható, és az állapota nem fog romlani.

A terápiás kutyamasszázs tehát elsősorban rehabilitációs jellegű, vagyis azokon az állatokon segít, amelyek valamilyen okból kifolyólag - baleset, műtét, traumás, vagy idegi sérülés - rehabilitációra szorulnak, vagy genetikailag kialakult betegségekkel rendelkeznek (diszplázia, az öregkori ízületi problémák...)

A világ leghálásabb munkája: gyógyíts kutyákat masszázzsal

A terápiás kutyamasszázs tehát elsősorban rehabilitációs jellegű (Fotó:Seleja Gábor)

Persze, meg kell jegyezni, hogy - mint az emberek esetében, úgy a kutyáknál is - fontos szerepet kap(hat) az élmény faktor! Volt olyan labrador, aki be volt jelentve Gáborékhoz a kozmetikába fürdeni, s mert aznap volt a szülinapja, hát a gazdi befizette egy kényeztető lazító masszázsra is. A masszázs nem fájdalmas, nem kényelmetlen az ebek számára, hanem kimondottan szeretik, ha foglalkoznak velük, finoman nyomkodják a testüket. (Természetesen az az igazi, ha szakértő műveli velük mindezt.)

Gábor svéd, illetve thai masszázst alkalmaz betegségtől függően. E két masszázstípus alkalmas akár sportkutyáknál egy verseny után lazításra is. Például egy szánhúzó kutya nagyon izmos, erős, tehát normális, ha sport után neki is izomláza van.

Fontos tudni, hogy nem minden kutya masszírozható! Rengeteg kontraindikáció van, amikor nem kezdhető meg a rehabilitáció. Ide tartoznak például daganatos betegségek, szív problémák, vagy ha egy kutya lázas. A részletes kórrajzot tehát mindig fel kell térképeznie a szakértőnek, mielőtt egy kutyát kezelésbe vesz.

A világ leghálásabb munkája: gyógyíts kutyákat masszázzsal

Gábor svéd, illetve thai masszázst alkalmaz betegségtől függően (Fotó:Seleja Gábor)

Nagyon fontos, hogy csak olyan kutyamasszőrhöz vigyük kis (vagy nagy - hiszen volt nekem bobtailem is, akire sok mindent mondhattam, csak azt nem, hogy „kicsi”, mivel pár évesen már többet nyomott várandóssági versenysúlyomnál is, pedig a kilencedik hónap végére aztán elég masszívan odavágtam a szobamérleget) kedvencünket, aki a gazdit mindenről kikérdezi, tehát látszik rajta, hogy alaposan felkészült és kellő ismeretekkel rendelkezik.

Nyilván nem mindegy az sem, hogy mi a célunk a masszíroztatással? Általános közérzetjavítás? Sérülés, műtét utáni rehabilitáció? Betegségek megelőzése? Krónikus mozgásszervi betegségek gyógyítása? Időskori problémák (kopás, sorvadás) kezelése? Bambuszgerinc? Minden problémára másféle kezelés szükséges, ahogyan az emberek esetében is.

– Gyerekkorom óta van, volt, és lesz kutyám. Semmivel nem ér fel az az önzetlen szeretet, amit egy kutya adni tud az embernek – mondta Gábor. – A kutyának nincsen rossz vagy éppen jó napja. Ő mindig örül, ha meglát, mindig fel tud vidítani. Ha az utcán élnék, a kutyámnak az is mindegy lenne, csak velem lehessen. Imádom a kutyákat - ezáltal a munkámat is. Segíteni szeretnék nekik, ha bajban vannak, és remélem, hogy sok kutyus életét jobbá tudom tenni a gyógymasszázzsal.

A világ leghálásabb munkája: gyógyíts kutyákat masszázzsal

Minden problémára másféle kezelés szükséges, ahogyan az emberek esetében is (Fotó:Seleja Gábor)

 A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Fenn kell tartani a járványügyi korlátozásokat Európában
  Fenn kell tartani a járványügyi korlátozásokat Európában
 • Elmarad idén a világhírű riói karnevál
  Elmarad idén a világhírű riói karnevál
 • Értékes leleteket találtak a régészek a Budavári Palotanegyedben
  Értékes leleteket találtak a régészek a Budavári Palotanegyedben
 • Megnyílt a 21-ik Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
  Megnyílt a 21-ik Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
 • Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország
  Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország
 • Hat új közlekedési összeköttetés jön létre Magyarország és Szlovákia között
  Hat új közlekedési összeköttetés jön létre Magyarország és Szlovákia között
 • Módosított menetrendszerint közlekednek a vonatok a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon
  Módosított menetrendszerint közlekednek a vonatok a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon
 • Orbán Viktor: két héttel meghosszabbíthatják a korlátozásokat
  Orbán Viktor: két héttel meghosszabbíthatják a korlátozásokat

Eseménynaptár