Rain24 °C
2019. június 17. hétfő Laura
Menü

Több ezer olyan nő él Fehérváron, aki a meghívó ellenére sem ment el mellrákszűrésre tavaly

Több ezer olyan nő él Fehérváron, aki a meghívó ellenére sem ment el mellrákszűrésre tavaly
havonta célszerű az emlők önvizsgálatát elvégezni (Fotó: hercampus.com)

Évente hatezer-ötszáz emlőrákos beteget diagnosztizálnak Magyarországon, a kór minden évben kétezer halálos áldozatot követel hazánkban. A riasztó adatok ellenére a legveszélyeztetettebb csoportba tartozó nők negyven százaléka nem vesz részt a szűréseken. A napokban több ezer hölgy kapta meg a mammográfiás vizsgálatra hívó levelét Székesfehérváron.

Az emlőrák sajnos meglehetősen gyakori. Tizennyolc év fölött minden korosztályban előfordulhat, de igazán gyakorivá az 55-65 évesek között válik.

– Ez a betegség mai tudásunk szerint nem előzhető meg. A kockázat csökkenthető néhány százalékkal az egészséges életmóddal, de ez egyénileg nem feltétlenül érzékelhető. Ezért nagy jelentőségű az emlőszűrés, melyre kétévente hívják a negyvenöt és hatvanöt év közötti nőket. Most a mellrákszűrést hirdettük meg Székesfehérváron, úgynevezett második körös meghívóval. Ez azt jelenti, hogy két-három ezer meghívót küldtünk ki olyan hölgyeknek, akik már kaptak az előző évben, de nem jöttek el. Szeretnénk felajánlani még egy lehetőséget. Nagyon modern készülékkel, jól csinálják a vizsgálatot szakembereink, érdemes rajta részt venni – mondta el kérdésünkre Pásztor László egészségfejlesztési koordinátor.

A vizsgálatokra minden hétköznap reggel fél nyolc és délután fél négy között várják az érintetteket a Hunyadi utcai radiológiai szakrendelésen. A mammográfiás vizsgálat csak a negyvenöt év feletti hölgyek esetében mutatja ki, ha baj van. A fiatalabb lányoknak az önvizsgálat segíthet.

A Fehérvár Médiacentrum munkatársa, Kovács Szilvia is így fedezte fel a daganatot a mellében. Gyógyulását követően személyes tapasztalataival segít sorstársainak: "Saját magam fedeztem fel az elváltozást. Életem legnehezebb időszaka volt. Szerencse, hogy sikerült időben fényt deríteni a betegségre, mert még most is itt vagyok, és reméljük, ez még nagyon sokáig így is marad! Szeretnék kampányolni a mellrák ellen és a szűrések mellett. A személyes történetemmel szeretném felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. Szeretnék nagyon sok hölgynek segíteni!”

Több ezer olyan nő él Fehérváron, aki a meghívó ellenére sem ment el mellrákszűrésre tavaly

Kovács Szilvia (Fotó: Megyeri Zoltán)

Az emlőrákot eredményes kezelése érdekében jobb minél hamarabb felismerni! A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia már kimutatja. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult emlőrák, illetve ha az egyik emlőnél már történt műtét rákos elváltozás miatt. Fontos a rendszeres önvizsgálat is! Ennek során figyelni kell az olyan elváltozásokra, mint a mély ráncok, barázdák, dudorok kialakulása az emlőn. A mellbimbó befelé fordulása, elszíneződése szintén a rosszindulatú daganat kialakulásának korai jele lehet. Bármilyen elváltozás észlelésekor érdemes haladéktalanul orvoshoz fordulni!

– Ma már tudjuk, hogy csak emlőrákból van legalább nyolcféle. Mindegyik másképpen növekszik, másféle kezelési stratégiát követel. Természetesen vannak közös tulajdonságaik is. Az egyik legfontosabb, hogy korai stádiumban nehéz felfedezni, de akkor gyógyítható, míg később könnyebb felfedezni, diagnosztizálni, de csak nehezen gyógyítható – emelte ki Pásztor László.

Az önvizsgálat

Az emlők önvizsgálatát havonta célszerű elvégezni. Ezt jó, ha lehetőleg ugyanabban az időben tesszük, közvetlenül a menstruációs ciklus vége után. Álljunk tükör elé, és tegyük csípőre a kezünket! Tekintsük meg az emlőket, különös figyelmet fordítva a bőr változására (bőrpír, duzzanat, redők, horpadás, ráncosodás), illetve a mellbimbó állapotára (behúzódás, hámlás, váladékozás). Emeljük fel két karunkat a fejünk fölé, és figyeljük meg, van-e változás a látványban vagy a körvonalakban. Ezután tapintással vizsgáljuk meg a mellünket álló és fekvő helyzetben is. Ennek háromféle módszere ismert: a hullámvonalas, a körkörös és a cikkelyekben való kitapintás.

Szerzők: Lárányi VIktória, Wéhli Regős Dóra

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Az Országgyűlés a héten folytatja munkáját
  Az Országgyűlés a héten folytatja munkáját
 • Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programok
  Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programok
 • Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
  Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
 • Napközben előfordulhat zápor, esetleg zivatar
  Napközben előfordulhat zápor, esetleg zivatar

A hét embere

Eseménynaptár

 • Pelikán Fészek - logópályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház
  Pelikán Fészek - logópályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház
 • Horvát táncház a Kolo-val
  Horvát táncház a Kolo-val
 • Emlékezz és emlékeztess! - a holokauszt áldozataira emlékeztek
  Emlékezz és emlékeztess! - a holokauszt áldozataira emlékeztek
 • Eurómilliárdokba került a dízelbotrány a Volkswagennek
  Eurómilliárdokba került a dízelbotrány a Volkswagennek
 • Pénzügyminiszter - Folytatódik az adócsökkentés
  Pénzügyminiszter - Folytatódik az adócsökkentés
 • Növeli a kínai forgalmát a német vasút
  Növeli a kínai forgalmát a német vasút
 • Kiegyensúlyozottan teljesített a hazai ipar
  Kiegyensúlyozottan teljesített a hazai ipar
 • Egyre többen választják a szakképzést
  Egyre többen választják a szakképzést
 • Jóval több pénz jut oktatásra jövőre
  Jóval több pénz jut oktatásra jövőre
 • Szakminiszter - támogatni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
  Szakminiszter - támogatni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
 • Tovább bővült az új autók piaca
  Tovább bővült az új autók piaca
 • Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól
  Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól
 • Újabb béremelés az egészségügyben
  Újabb béremelés az egészségügyben