Partly cloudy9 °C
2020. december 5. szombat Vilma
Menü
Házhozszállítás

ETA - A baszk terrorszervezet hiteles története

ETA - A baszk terrorszervezet hiteles története
Az ETA tagjai (Fotó: El Politico)

Amikor 1959. július 31-én a bilbaói egyetem bölcsészkarának hét egykori diákja elhatározza, hogy kiválnak az általuk nem minden alap nélkül megalkuvással és politikai impotenciával vádolt, jobbközép Baszk Nemzeti Pártból és egy baloldali ideológián nyugvó mozgalmat hoznak létre, a legdörzsöltebb elemzők sem látták előre, hogy megszületett a huszadik század Európájának egyik legismertebb terrorszervezete, az ETA.

A baszkok ősmúltja, nyelvük és kultúrájuk elemzése a mai napig kimeríthetetlen vitatémát ad etnográfusoknak, antropológusoknak és nyelvészeknek egyaránt. A Biscayai-öböl szegletében, a Nyugat-Pireneusok két oldalán, 80 százalékban Spanyol-, 20 százalékban Franciaországban élő, tisztázatlan eredetű népcsoport történelme annyira zaklatott és véres, hogy bízvást tekinthetnénk őket távoli sorstársainknak. Az elmúlt évszázadokban a náluk sokkal erősebb szomszédaik mindent megtettek, hogy beolvasszák őket – sikertelenül.

Szocialista alapok

A baszkok nem tartoztak a Spanyolországban 35 éven át diktátoroskodó Franco tábornok kedvencei közé, aminek – többek között – a Guernica ellen 1937-ben indított légitámadással is hangot adott. Az 1959 nyarán létrejött ETA (Euskadi Ta Askatasuna, vagyis Baszkföld És Szabadság) elsősorban a militarista diktatúra ellen kívánta felemelni a szavát, és deklarált céljai között szerepelt egy szocialista alapelveken nyugvó, önálló baszk állam megteremtése is. Fontos hangsúlyozni, hogy gyilkosságokról, merényletekről akkor még szó sem volt.

Francia hátország

Lévén, hogy spanyol területen rögtön kikiáltották őket közellenségnek, s irányítóikra Madrid a kilövési engedélyt is megadta, a szervezőmunka adminisztratív részét (nagygyűlések, kongresszusok, értekezletek) Franciaországban tartották. A hatvanas-hetvenes években Párizs úgy próbálta demonstrálni Franco-ellenességét, hogy az ETA-t valahol a tűrt-támogatott tengely közepén helyezte el. A francia biztosítékot még az sem verte ki, amikor a mozgalom hatodik kongresszusán, 1965-ben a küldöttek elsöprő többséggel a marxizmus-leninizmust határozták meg, mint az őket vezérlő eszmerendszert.

Txabi, a jégtörő

Az ETA tevékenysége fennállása szűk első évtizedében kimerült a Franco által betiltott baszk nemzeti zászló lobogtatásában, spanyolellenes graffitik elhelyezésében, a felvonulásaik ellen kivezényelt rohamrendőrök megdobálásában és hazafias beszédek megtartásában. 1968 júniusában azonban valami helyrehozhatatlanul megváltozott: egy baszkföldi közlekedési ellenőrzőpontnál egy ETA-tag (bizonyos Txabi Etxebarrieta) meggyilkol egy csendőrt, majd az ezt követő lövöldözésben ő is életét veszti. Az ETA rálép arra az ösvényre, amelyről nincs visszaút.

ETA - A baszk terrorszervezet hiteles története

 A Txabi által meggyilkolt José Pardines temetése (Fotó: lavozdegalicia.es)

Madrid visszaüt

És beindul a terrorspirál: a központi spanyol kormány baszkföldi képviselői (rendőrök, bírák, ügyészek, csendőrök, önkormányzati és törvényhozási tisztviselők) sorra áldozatul esnek a hárombetűs szervezet több-kevesebb professzionalizmussal lebonyolított merényleteinek. Ahogy a mondás is tartja, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten: masszív ellenlépések sorozata következik, melyek egyenes folyományaként baszkok százai kerülnek börtönbe, s tucatnyi életfogytig tartó szabadságvesztés, valamint jó pár halálbüntetés kiszabása mutatja Madrid kétségbeesett próbálkozását az egységes spanyol állam fenntartása mellett.

Ír példa, szovjet kapcsolatok

Az előzetes várakozásokkal ellentétben Franco tábornok 1973-as, hatalomból történt távozását követően az ETA nem hagy fel az erőszakos tevékenységével, sőt: divatba jönnek a robbanóanyaggal megrakott, majd levegőbe röpített csapdagépkocsik, a sorozatlövő fegyverek alkalmazásával végrehajtott kivégzések. Módszereik kiszélesítése és változatosabbé tétele érdekében a baszk nacionalisták egyre szorosabb kapcsolatot építenek ki az ír terrorszervezettel, az IRA-val, s azóta is homályos, de minden bizonnyal kölcsönösen gyümölcsöző viszonyt alakítanak ki a szovjet titkosszolgálat, a KGB külföldi hírszerző szolgálatával.

Hivatalosan is terrorcsoport

Ezt látva az addig megengedő magatartást tanúsító franciák is feketelistára teszik az ETA-t, ami azt eredményezi, hogy a másfél évtizeden keresztül biztos hátteret, valamint búvóhelyet jelentő Franciaországban is egyre gyakrabban kell a hátuk mögé nézniük. A Spanyol Királyság 1986-os EU-tagságával kezdődően a baszk mozgalom egyre kevésbé számít szalonképesnek a civilizált államok közösségében, s immáron hivatalosan is terrorszervezetté nyilvánították, nemcsak az Unióban, hanem az USA-ban és Kanadában is.

ETA - A baszk terrorszervezet hiteles története

Az 1987-es barcelonai Hipercor áruháznál történt robbantás utáni állapotok (Fotó: Imgur)

A politikai szárny

1978-ban létrejön a Batasuna (Egység, baszk nyelven) párt, amelyet többé-kevésbé alátámasztott érvekkel sokan az ETA politikai entitásának, összetevőjének tekintenek. Az elmúlt négy évtizedben a baszkföldi regionális választásokon a Batasuna soha nem ért el tíznél kisebb, illetve húsznál nagyobb százalékos arányt, ami elég világosan elhelyezi őket a politikai palettán. 2003-ban (éppen az ETA-val kialakított, és egyre kevésbé titkolt összefonódásai miatt) a spanyol legfelsőbb bíróság törvényen kívül helyezi a Batasunát, majd azóta további négy, Batasuna-örökösnek tekintett baszk pártot.

Örökös tűzszünet - felfüggesztve

Az ETA 2006-ban „örökös tűzszünetet” ajánlott a spanyol kormánynak. Tárgyalások kezdődtek, de úgy tűnik, a terrorszervezeten belüli nézetkülönbségek miatt ezeknek nincs túl sok értelmük: a további, térben és időben meglehetősen szétszórt, de egy irányba mutató merényleteik arra utalnak, hogy nem adják fel a „független, szabad és szocialista Baszk Állam” létrehozásáre tett erőfeszítéseiket. Koszovót például az elsők között ismerték el, s az új balkáni állam megszületését követendő nemzetközi példának tekintik.

Megszűnőben a hátország

Baszkföld józan gondolkodású lakói egyre kevésbé elnézőek a nevükben nyilatkozó (és gyilkoló), önmagukat következetesen szabadságharcosnak nevező ETA-tagokkal szemben. Ahogyan egyik képviselőjük mondta az Euronews csatornának: „A régiók 21. századi Európájában gyilkos, huszadik századi módszerekkel harcolni az autonómiáért nemcsak értelmetlen és okafogyott, de barbár cselekedet is, amit a normális értékrendű baszk többség határozottan elutasít!”.

Rajongj a Konteóblogért itt vagy csak simán olvasd itt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • Koronavírus: 181 új fertőzött Fejérben
  Koronavírus: 181 új fertőzött Fejérben
 • A karácsonyi időszak a legveszélyesebb a vírus terjedése szempontjából
  A karácsonyi időszak a legveszélyesebb a vírus terjedése szempontjából
 • Novák: örömteli, hogy egyre több fiatal vállal önkéntességet
  Novák: örömteli, hogy egyre több fiatal vállal önkéntességet
 • Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon
  Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon

A hét sztorija

 • Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
  Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
 • Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség
  Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség
 • Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
  Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
 • Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
  Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
 • Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
  Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
 • Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
  Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
 • Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
  Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
 • Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint
  Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint

Eseménynaptár

 • Jön az elektronikus jótállási jegy
  Jön az elektronikus jótállási jegy
 • Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát
  Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát
 • Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
  Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
 • Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
  Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
 • Elhunyt Pécsi Ildikó
  Elhunyt Pécsi Ildikó
 • December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
  December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
 • 5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
  5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
 • Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
  Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
 • Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
  Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
 • December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
  December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
 • A Margitszigeten lehet búcsút venni Balázs Fecótól
  A Margitszigeten lehet búcsút venni Balázs Fecótól
 • Megnyitotta kapuit a MikulásGyár
  Megnyitotta kapuit a MikulásGyár
 • A tűzmegelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem
  A tűzmegelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem