7 évnél régebbi cikk

Spinning: csak előre, ne hátra!
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaSpinning: csak előre, ne hátra!
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

A spinning egy olyan edzőteremben végzett, kerékpáros, zenés kardióedzés, mely fejleszti a testet, a lelket, az állóképességet és a mentális képességeket is. Ezzel a mozgásformával - attól függően, hogy milyen testfelépítéssel rendelkezünk, milyen neműek vagyunk, illetve, hogy milyen intenzitással dolgozunk -, egy óra alatt akár 800 kalóriát is elégethetünk, mely a legtöbb esetben főként szénhidrátból tevődik össze.

Mindezekről a múltkor beszéltünk A spinning az egyik legjobb kardióedzés, ha ésszel csinálod című cikkben. Hozzátéve: nagyon fontos, hogy ez az adat nem sokat árul el az edzés milyenségéről és hatékonyságáról. Soha ne az legyen a mérvadó, hogy minél nagyobb kalóriaértéket mutasson a pulzusmérő óránk!

Nem az a fontos, milyen kalória érteket mutat a pulzusmérő óra! (Fotó: Andrássy Zoli)

A téma azonban több olyan kérdést is felvetett, amely nem fért bele egyetlen posztba, így most következzen a folytatás. (Bár meg kell jegyeznem, hogy nem fogunk StoryTV-s, ezer részből álló folytatásokba bocsátkozni se most, se a jövőben, mert még a Mátrixból is elég volt az első két rész, a többi már nekem se tetszett annyira, bár nagy Mátrix-rajongó voltam régen, de néha tényleg jobb a lényegre törni és hamar lezárni a dolgokat, illetve felvetni a kérdőjeleket további privát elgondolásra…)

Az előző részben tehát vázoltuk, hogy miért jó a spinning, miért más, mint az „aerobik a biciklin”-típusú edzések, valamint azt is, hogyan épül fel egy ilyen edzés. Most elsőként azt nézzük meg, hogy miért nem tekerünk hátrafelé egy spinning órán?

Tudom, hogy ez így elsőre elég furcsa kérdésnek tűnik, de higgyétek el, okkal foglalkozunk e témával, mivel spinning szakértőnk, Andrássy Zoli mesélte, hogy volt már, aki hátrafelé kezdett el tekerni…

Miért előre kell tekeri a spinning-biciklit? (Fotó: Andrássy Zoli)

– A napokban az egyik vendégem az óra vége felé elkezdett tekerni hátrafelé – kezdte Zoli a sztorit. – Természetesen egyből odamentem hozzá és megkérdeztem, hogy ezt miért teszi? A válasz egyszerű volt. Azért, mert a konditeremben a személyi edző azt mondta neki, hogy akkor más izomcsoportokat tud vele megdolgoztatni.

Azon túl, hogy erősen megkérdőjelezhető a személyi edző „minősítése” (értsd: végzettség, szakmai tapasztalat, hozzáértés stb.), le kell szögezni, hogy ez nemcsak egy téves feltételezés, hanem igen veszélyes is!

Mint minden sportnál, így a spinningnél is forduljunk szakértőhöz, ha kérdésünk van! (Fotó: Andrássy Zoli)

Az előre és hátratekerés során nincs különbség sem az anyagcsere funkciókban (pl. kalória-felhasználás), sem az izmok működésében. Ugyanazok az izomcsoportok dolgoznak mindkét esetben, viszont a térdízületre ható erőknél már nem ugyanez a helyzet.

Hátrafelé tekerésnél hiperextenzió (túlfeszülés) lép fel a lábakban, amely kedvezőtlenül hathat a térdet körülvevő szalagokra és károsíthatja a térdízületet is. Ha ezen felül - ráadásul egy Spinner kerékpáron, ahol a lendkerék is tárol energiát - kell valami oknál fogva megállítani a pedált, és azt nem az ellenállás gombbal tesszük, akkor a visszaható nyomóerő akkora lehet, hogy elszakadhat a térdszalag és/vagy a porc károsodhat.

– Ki szeretne egy sportolásnak és kikapcsolódásnak induló órát befejezni a műtőasztalon? -  tette fel a költői kérdést Zoli. – Képzett spinning-oktató nem is fog veled hátrafelé tekertetni. A másik gond ezzel, hogy a pedál kicsavarodhat a hajtókarból, ami közvetlen sérülésveszélyt okozhat, mondjuk egy bokatörés formájában és nem is biztos, hogy pont nálad fog gondot okozni, hanem két vagy három óra múlva a következő vendégnél. Egy mondatban összefoglalva a tanácsom: Tekerj mindig előre!

A Spinner kerékpár speciális kialakítású (Fotó: Andrássy Zoli)

Tekerni a legtöbb fiatal szeret. Már óvodás korukban billegnek a négy- és a kétkerekű cukiságokon a picik, majd egyre jobb és jobb bringákért könyörögnek (főként a fiúk). Tavasszal indul a száguldás az utcákon, parkokban, erdőkben. És vajon a spinning terembe is ajánlatos benézniük a tiniknek?

– Nagyon sok sportolási lehetőség közül választhatnak a gyerekek, de sajnos a spinning óra rendszeres látogatása nem ezek közé tartozik – mondja Zoli. – A Spinner kerékpárok geometriája nagyon hasonlít egy felnőtt országúti kerékpárra, ebből adódóan egy gyerek számára nagyon nehéz, vagy egyáltalán nem lehetséges megtalálni a helyes beállítást.

A 150 cm-nél alacsonyabb ember nagy valószínűséggel még a nyereg legalsó pozíciójában sem éri el a pedált biztonságosan a lábával az alsó holtpont körül. Ebben az esetben a medence akaratlanul is elkezd billegni, hogy a pedált el tudja forgatni, ami nem csak kényelmetlen, de az ízületekre és a gerincre is veszélyes, hosszú távon hátfájáshoz és gerincbántalmakhoz vezet. Ilyenkor a térd is nyújtott állapotba kerül, ami a térdízületre káros. A kellemetlen testhelyzet miatt a gyerek ki fog állni a nyeregből, de 45 percet így végigtekerni még egy felnőttnek is kihívás.

A spinning nem gyerekeknek való! (Fotó: Andrássy Zoli)

További problémát vetít előre, hogy a Spinner lendkereke és a pedál közvetlen kapcsolatban van egymással, így nagyon fontos a körültekintő tekerés. Egy átlagos erőnléttel rendelkező gyerek nem képes nagy ellenállással tekerni, ezért amikor a lendkerék mozgási energiája már elég nagy lesz, elkezdi rángatni a lábát. Teljesen kontrollálhatatlanná válik a mozgás és szintén térdproblémákat okoz.

Aki ült már Spinner kerékpáron és tekert ellenállás nélkül, biztos tapasztalta, milyen érzés ez. Ha mégis képes a gyerek átforgatni a pedált egy nagyobb ellenállással, akkor a nagyobb terhelés károsan befolyásolhatja a csontok és az izomzat fejlődését a növekedési szakaszban. A csont és ízületi kapcsolódások ilyenkor még sérülékenyek. Keményebb edzésmunkát egyébként is csak 14 éves kor felett ajánlott elkezdeni.

Egy átlagos erőnléttel rendelkező gyerek nem képes nagy ellenállással tekerni (Fotó: Andrássy Zoli)

Az edző szerint, ha az időjárás engedi, inkább vigyük ki a gyereket a szabadba. A számára megfelelő méretű biciklivel nem csak mozgás lesz neki az a pár óra, hanem igazi élmény is. Válasszunk számára olyan sportot, ahol a társai között lehet, játékos és változatos, valamint a korához ajánlott. Fontos, hogy ne erőltessünk rá semmilyen sportot. A gyerekkori élmények jelentősen befolyásolják a sporthoz való hozzáállást a későbbi felnőttkorban.

A spinning bemutatásnak utolsó részében a helyes kerékpár-beállításról és a mentális képességekről lesz szó.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek