7 évnél régebbi cikk

Az 5 legboldogabb zeneszám a boldogság világnapján
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz 5 legboldogabb zeneszám a boldogság világnapján

Senki ne búslakodjon! Annak ellenére, hogy hétfő van, ma van a boldogság világnapja, és hogy tényleg boldogan teljen ez a nap, itt van öt zene, ami biztosan megragad a füledben.

Az ENSZ közgyűlés 2012-ben nyilvánította március 20-át a boldogság világnapjává, ugyanis ennek az érzésnek a keresése az emberi lét egyik alapvető célja. A jeles nap ötlete egy himalájai buddhista királyságból származik. Bhutánban elsőként vezették be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát, mely szerintük többet elárul hazájukról, mint a GDP.

Hogy a bhutániak miért örülnek annyira, azt nem tudjuk, viszont az biztos, hogy a zenének hatalmas befolyásoló ereje van. Ahogy képesek vagyunk sírni egy érzelmes számon, éppúgy kicsattanó erőt és energiát, vidámságot is adhat egy jól megkomponált zenemű. Összegyűjtöttük azt az öt számot, ami nekünk elengedhetetlen egy örömteli naphoz.

5. a-ha: Take on me
A számos feldolgozással rendelkező Take on me-t ha egyszer meghallgatjuk, a szintiszólót nagy valószínűséggel egész nap dúdolni fogjuk. A norvég zenekar ezzel a számmal rengeteg elismerést nyert: a Billboard Hot 100 listájának első helyén szerepelt, a szám videoklipje egy csapásra az egyik legkönnyebben felismerhető, és legtovább népszerű zenei videó lett az Egyesült Államokban, az MTV Music Awards-on a nyolc jelölésből hatot elnyert. 

4. Rick Astley: Never gona give you up
A negyedik helyen egy szintén ismert, és fülbemászó szám szerepel, amit ha nem is hallgatuk meg, a videoklip biztos mosolyt csal az arcunkra. Rick Astley - akinek a klipben folyamatosan fülig ér a szája - aranyos kis tingli-tangli tánca meghozza a kedvet a naphoz.

3. Bobby McFerrin: Don't worry be happy
Ha minden hullám összecsapott a fejünk felett, ha már teljesen kilátástalan a helyzet, hallgassunk Bobby McFerrin tanácsára:
"Ne aggódj, nemsokára minden rendben lesz
Bármi is legyen a probléma
Ne aggódj, légy boldog! "
A szám különlegessége, hogy minden hangot, amit a zenében hallunk, Bobby McFerrin produkált a szájával - igen, a hangszereket is.

 2. Erasure: Always
Az Erasure örökké velünk akar lenni, ami a számot hallgatva, talán sikerült is nekik. Ők az az együttes, akiket nagy eséllyel mindenki ismer,  csak nem tudja. Könnyen találkozhatunk számaikkal rádióban, filmekben, de név szerint talán mégsem tartoznak a legismertebb előadók közé.

1. Queen: Don't stop me now
Neurológusok felmérése szerint ez a szám telis-tele van olyan elemekkel, ami miatt boldogok lehetünk: a ritmusa, a szövege, de ide vehetjük Freddie Mercury kirobbanó személyiségét is. Egyet kell értenünk a kutatókkal, ez a szám nagy eséllyel mindenkit felvidít, aki nem hiszi, hallgasson utána!

+1 Pharrell Williams: Happy
Természetesen nem csak múltszázadbeli számok okozhatnak egész nap tartó boldogságot: bónuszként itt van Pharrell Williams, aki nem maradhatott ki a listáról. Akkora sikert aratott, hogy világszerte jelentek meg feldolgozások, melyben cégek és csoportok, sőt, városok is tátogtak és táncoltak erre a számra. Természetesen nem maradhatott el a fehérvári feldolgozás sem, amit ide kattintva bárki meghallgathat, megnézhet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek