6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Versünnep, Halünnep és BonBon Fesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Versünnep, Halünnep és BonBon Fesztivál

Bár húsvétig még egy párat aludni kell, ez a hétvége is tele lesz ünneppel. De hogy ne csak a Versünnepet és a Halünnepet emeljük ki: a cukortól felpörgött gyerekek a BonBon Fesztiválon, a rockerek a Depresszión tombolhatják ki magukat, a Power Rangers egy egész estés filmmel tér vissza a köztudatba, a Vidi pedig a Vasassal küzd meg a Pancho Arénában. Micsoda hétvége lesz!

Ünnep: VIII. Fehérvári Versünnep
Mikor?: április 8., szombat,10:00
Hol?: Városháza Díszterme

Mindenki feketében és fehérben, feszült csend és hozzá maga az irodalom. Akik voltak már versmondó versenyen - akár nézőként, akár versenyzőként -, azokat könnyen magával ragadhatja a Versünnep hangulata. A több hete tartó rendezvény és több rangadós selejtező után végre elérkezett a döntő napja. Nagy a tét, hiszen a fiatal versenyzőknek nem csak a zsűrit, hanem mentoraikat, a Vörösmarty Színház színészeit is le kell nyűgözniük. A 35 jelentkezőből már csak a legjobb 13 lép színpadra, akik az előző évekhez hasonlóan amellett, hogy városi kulturális rendezvényeken is megmutathatják tudásukat, részt vehetnek a Varga Sándor Székelyföldi Verstáborban. Idén egy nem várt fordulattal még egy versenyző is velük utazhat: Zsuzsics Tibor bár nem jutott be a döntőbe, az elődöntőn olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, hogy külön felajánlásként részt vehet a táboron. A döntősök előtt pedig hallgassuk meg, Sylvester Stallone feldolgozásában Nagy László Ki viszi át a szerelmet című versét:

Ünnep: V. Fehérvári Halünnep
Mikor?: április 8., szombat
Hol?: Palotavárosi tavak

A horgászat egy magányos sport. Ülni csendben a vízparton, várni, hogy harapjanak a halak, és az sem kizárt, hogy üres kézzel tér haza az ember. Mégis megvan a maga szépsége a dolognak: a természet közelsége, a nagy fogások, és eleve az érzés, hogy a család a te két kezed által fogott táplálékkal lakik jól. Talán ezért is egyre sikeresebb a most hétvégén már ötödjére sorra kerülő Halünnep, ami idén nem csak a pecásoknak kedvez programjaival. A szokásos halételek és pecaverseny mellett a gyerekek részt vehetnek egy sorsoláson, és öt szerencsés neve felkerülhet egy-egy halra, aminek a fejlődését ezek után nyomon követhetik. Olyan hírességekkel találkozhatunk majd a rendezvényen, mint Csöre Gábor vagy Reviczky Gábor, este pedig tűzijátékkal zárul a nap. Ha még ez sem hozta meg a kedved, Louis de Funes biztos segít ebben:

Gasztro: BonBon Fesztivál
Mikor?: április 8-9., szombat-vasárnap
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

A kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú csokoládé, a rövid csokoládé, a gömbölyű csokoládé, a lapos csokoládé, a tömör csokoládé... és még folytathatnám hosszú sorokban, milyen ínyencségekkel érezheti magát minden látogató egy kicsit Gombóc Artúrnak a BonBon Fesztiválon. Számos cukrász, és csokoládé manufaktúra vonul majd fel a Művelődési Házban, ahol idén először cukrászversenyen is indulhatnak a diák illetve felnőtt cukrászok. Nem csak venni, hanem nyerni is lehet majd tortákat, süteményeket, és ha nem lenne elég az egész napos édesség, a gyerekek levezetésként a jegyekért cserébe vattacukrot kapnak a kijáratnál. 

(Fotó: mindmegette.hu)

Mozi: Power Rangers
Mikor?: április 6-tól
Hol?: Cinema City Alba

Ha a mostani huszonéveseket kérded a robotokról vagy a menő bunyós dinókról, tuti hogy a Power Rangers jut eszükbe. A 90-es években születettek nagy példaképei most egy egész estés filmben térnek vissza, amit ettől a héttől láthat minden nosztalgiázni és szórakozni vágyó. A cicanacijukat most egy sokkal menőbb páncélra cserélték a hősök, de a kék, piros, rózsaszín, sárga és fekete színek megmaradtak. A sztori már ismerős lehet: öt fiatal, aki alig ismeri egymást egy napon valamilyen véletlen folytán szuperhőssé válik, és együtt kell megtanulniuk használni erejüket, hogy felvegyék a harcot a mérhetetlenül gonosz Rita Repulsával. Rangerek, átalakulás!

Koncert: Depresszió
Mikor?: április 8., szombat, 20:00
Hol?: FEZEN Klub

A hétvégén meglátogat minket a Depresszió - na de nem kell megijedni, csak egy koncert erejéig. Ezért a buliért érdemes volt eddig növeszteni a hajad, hogy a headbang tudásoddal mindenkit lenyűgözz. A banda több kiadvánnyal is vezette a hazai játszási listákat, már több mint 700 koncerten vannak túl, és olyan világsztárokkal játszottak együtt, mint például Marilyn Manson, a Slayer, a Deep Purple, vagy a Motörhead. A hazai fesztiválok elhagyhatatlan előadójaként folyamatos telt házas koncertekkel bizonyítják, tényleg ők az egyik legnépszerűbb magyar rockzenekar. 

Sport: Videoton-Vasas
Mikor?: április 8., szombat, 18:00
Hol?: Felcsút, Pancho Aréna

Ha most visszamennénk az időben és október lenne, ez a meccs lenne az év rangadója. Ha a táblázatra nézünk (1. Videoton, 3. Vasas), most is az. De leginkább már csak az utóbbi érv miatt rangadó ez. A Vasas ugyanis tavasszal már a nyomába sem ér őszi lehengerlő formájának: az utolsó hat meccséből négyet elveszített és csak egyet nyert meg. Összességében tehát egy rangadó-szerű mérkőzés várható a felcsúti Pancho Arénában, és csak azért nem írjuk le, hogy szinte kötelező nyernie a Vidinek, mert mégis csak a bajnokság harmadik helyezettjével játszanak.

Fehérváron túl: Magyar ízek húsvéti vására
Mikor?: április 8-9., szombat-vasárnap
Hol?: Budapest, Várkert Bazár

Unod már a tyúktojást? Gondolkodtál már azon, mekkora rántottát lehet csinálni egy strucctojásból? Kipróbálnál valami újdonságot? Ha igen, lehet érdemes lenne ellátogatnod a budapesti Várkert Bazár húsvéti vásárára. A mintegy száz magyar kistermelőt felvonultató vásáron a tojás lesz a főszereplő, de a tipikus húsvéti ételek, mint sonka, kolbász, torma vagy csalamádé is szerepet kap. A szimpla tyúktojás mellett az ínyencek megkóstolhatják a liba, a fürj vagy akár a strucc tojta termékeket is. Nem csak a ez, hanem a hús különlegességek is nagy hangsúlyt kapnak a rendezvényen: a szárított marhahús azaz a jerky, valamint a saját bőrében varrva érlelt Csöglei szárnyas sonka is egyedi kulináris élvezeteket nyújt. Örülhetnek a kisemberek: a rendezvény 100 cm alatt ingyenes, a magasabbak pedig levásárolhatják a belépő árát. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek