7 évnél régebbi cikk

Tojáskódolvasás, avagy mit jelent a tojásra nyomtatott karaktersor
Fehérvár Médiacentrum fotójaTojáskódolvasás, avagy mit jelent a tojásra nyomtatott karaktersor

Ha az ember egy kicsit is oda akar figyelni arra, mit tesz a családja tányérjára, lassan komoly kódolvasóvá kell válnia. Be kell tanulni az összes E-számot, ilyenkor húsvét táján meg a tojáskódokat…

Szerencsére a tojások jelölése nem bonyolult, és a mezei háziasszonynak, háziférfinak nem kell betanulnia Magyarország összes állategészségügyi kerületének a kódszámát. Mert igen, a számsorból az is, sőt még az is kiolvasható, hogy egy adott termelő melyik istállójában lakik az a tyúk, amelyik a tanulmányozásunk tárgyává tett tojást tojta.

Visszatérve a tojáson látható kódra. Minket a számokból és betűkből álló karaktersor eleje érdekel. Az első szám azt mutatja meg, milyen tartásmódban él az állat, amelyik a tojást tojta.

  • A 0 ökológiai tartást jelent, ahol a tyúkokat szabadon tartják és ellenőrzött táplálékkal etetik.
  • Az 1 jelöli a tanyasi szabadtartású kapirgáló tyúkok tojásait, csak ezeket az állatokat nem biotakarmánnyal etetik.
  • A 2 azt jelenti, hogy a tyúkokat nagyobb csarnokokban tartják, de azért mozogni, járkálni kapirgálni tudnak – csak nem Isten szabad ege alatt.
  • A 3-as jelölésű tojást olyan tyúkok tojják, amelyeket ketrecekben tartanak és nincs lehetőségük mozogni.

Ezek alapján látható, hogy a 0 vagy 1 kódú tojás minősége a legjobb, hisz szabadban kapirgáló tyúkok tojták (és persze ezeknek a legfinomabb a húsuk is. :) )


A bal oldali tojás Ausztriából való, a jobb oldali hazai  (fotó: Halmos B. Ágnes)

De nézzük tovább a tojásra nyomtatott karaktersort, aminek böngészéséhez persze ne feledjük otthon a szemüvegünket! Utána következik a származási ország jele. Ez itthon többnyire HU, de nagyáruházláncokban előfordulhat külföldi is. De ebben úgy gondolom, lehetnénk lokálpatrióták, a magyar takarmányok ugyanis ízesebbek, így a tojás is az lesz…

A többi szám a megyekód, az állategészségügyi kerület, az állattartó telep kódja, ami azért valljuk be, számunkra legfeljebb egy szalmonellafertőzés esetén lehet érdekes. De reméljük, azt idén húsvétkor mindenki kihagyja!

(Cikkünk a termelotol.hu információi alapján készült)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek