Heavy rain showers25 °C
2019. június 19. szerda Gyárfás
Menü

Sitku Illéssel teqballoztunk

Sitku Illéssel teqballoztunk
(Fotó: Pápai Barna)

Miután az elmúlt hetekben újabb három ismerősöm kért meg, ugyan áruljam már el, mi az a görbe pingpongasztal a Halesz Parkban, gondoltam, ideje tisztába tenni a dolgokat teqball-ügyben. Ebben pedig nem is segíthetett volna más, mint a sportág legszakavatottabb fehérvári képviselője, a Vidi egykori kiválósága, Sitku Illés.

Kezdjük az alapokkal, a Halesz parkban nem egy görbe pingpongasztal található, hanem egy hivatalos, szabványméretű (három méter hosszú, másfél méter széles) teqballasztal. A sportág maga valóban hasonlít az asztaliteniszhez, csak itt nem egy pici kaucsuklabdát kell átjuttatni az ellenfél térfelére ütővel, hanem egy normál focilabdát lábbal, fejjel (vagy ahogy majd később személyes példámat is láthatjátok, amivel épp sikerül). Magára a szabályrendszerre nem fordítanék most több szót, ha szeretnéd átrágni magad a hivatalos játékleíráson, ide kattintva megteheted.

Sitku Illéssel teqballoztunkSokkal érdekesebb a sportág eredete, hiszen abszolút magyar találmány a teqball, Borsányi Gábor ötlete és fejlesztése. A Videoton FC egykori kiváló támadója, az NBII-es Dorog színeiben mai napig aktív Sitku Illés az elsők között próbálta ki a sportágat, melynek rögtön nagy rajongója is lett. Az ő közreműködésével került két asztal is Fehérvárra, az egyik a Halesz parkba, a másik a Bregyó-közi atlétikai centrumba, mindkettőt ingyenesen használhatják az érdeklődők.

– A családdal mindennap járunk a Budai úton, folyamatosan idepillantok az asztalhoz és szerencsére egyre többször látom, hogy játszanak itt fiatalok és idősek egyaránt. Bátran ajánlom mindenkinek, mert a technikát és az állóképességet egyaránt fejleszti. A profik is játsszák, amolyan kiegészítő sportágként a nagypályás futball mellett, de egy remek időtöltésnek, jó hangulatú baráti összejövetelnek is kiváló! Fehérvár szerencsés helyzetben van, hiszen van két szabadtéri asztal is, lehet bőven gyakorolni.

Sitku Illéssel teqballoztunk

A teqballnak immár nemzetközi szövetsége is van, a sportág mögé hazánk egyik leggazdagabb embere, a vagyonát a felnőtt tartalmakat streamelő oldalából megalapozó Gattyán György állt. A célokat ennek megfelelően nem is aprózták el a sportági szövetség megalapításakor, a teqball szeretne felkerülni az olimpiák programjára.

– Világszerte egyre népszerűbb a teqball, ezt a szövetség megalakítása is mutatja. Fontos mérföldkő volt, hogy tavaly év végén Ronaldinho lett a sportág nagykövete, az ő ismertsége és népszerűsége nagyban hozzájárulhat a nagy célok megvalósításához. Hamarosan megrendezik az első magyar bajnokságot is, ahonnan ketten is kvalifikálják majd magukat az első világbajnokságra, melyet szintén hazánkban rendeznek. Nem túlzás tehát: Magyarország a sportág központja.

Sitku Illéssel teqballoztunk

A teqball tehát rohamosan fejlődik, ráadásul komoly célokat dédelget, így aki a sportág első hazai olimpikonjának kitüntető címére vágyik, gyorsan vágjon bele! A gondolattal magam is eljátszottam, Sitku Illés pedig készségesen vállalta a rizikót, hogy esetleg született őstehetségként legyőzöm őt a kameránk előtt. Nos, nem így történt....

Summázva a majd másfél órás játékunkat, pokolian fárasztó, teljes odafigyelést igénylő sport a teqball. Három napon át nem találtam magamon olyan izomköteget, mely ne fájt volna, úgyhogy ha valaki kiadós testmozgásra vágyik, bátran ajánlom. Kapjatok fel egy labdát, szóljatok néhány havernak és irány a Halesz vagy a Bregyó, a teqball kiváló időtöltést jelent Fehérváron!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Lakossági fórum lesz kedden Maroshegyen
  Lakossági fórum lesz kedden Maroshegyen
 • Szombaton avatják a Béke Lángja Emlékművet a pákozdi Katonai Emlékparkban
  Szombaton avatják a Béke Lángja Emlékművet a pákozdi Katonai Emlékparkban
 • „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
  „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
 • A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást
  A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást

A hét embere

Eseménynaptár

 • Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
  Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
 • Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
  Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
 • Egyéves mélyponton az infláció az euróövezetben
  Egyéves mélyponton az infláció az euróövezetben
 • Korábban zárhatnak a boltok vasárnap
  Korábban zárhatnak a boltok vasárnap
 • Drágulnak a balatoni ingatlanok
  Drágulnak a balatoni ingatlanok
 • VéNégy Fesztivál - Utcaszínház, nemzetközi előadások, közösségi programok
  VéNégy Fesztivál - Utcaszínház, nemzetközi előadások, közösségi programok
 • The Metro-Police - koncert lesz az Öreghegyi Közösségi Házban
  The Metro-Police - koncert lesz az Öreghegyi Közösségi Házban
 • Erdélyben jártak a Táncsics iskola diákjai
  Erdélyben jártak a Táncsics iskola diákjai
 • Nőnek lenni, nőnek maradni - Csajos est a Barátság moziban
  Nőnek lenni, nőnek maradni - Csajos est a Barátság moziban
 • Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog
  Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog
 • Banki adategyeztetés - már csak egy hét maradt
  Banki adategyeztetés - már csak egy hét maradt
 • Jóga világnapja - flashmob lesz a Belvárosban
  Jóga világnapja - flashmob lesz a Belvárosban
 • Operett és musical - Vásáry André estje Öreghegyen
  Operett és musical - Vásáry André estje Öreghegyen