Fair1 °C
2021. január 15. péntek Lóránt
Menü
Házhozszállítás

Sitku Illéssel teqballoztunk

Sitku Illéssel teqballoztunk
(Fotó: Pápai Barna)

Miután az elmúlt hetekben újabb három ismerősöm kért meg, ugyan áruljam már el, mi az a görbe pingpongasztal a Halesz Parkban, gondoltam, ideje tisztába tenni a dolgokat teqball-ügyben. Ebben pedig nem is segíthetett volna más, mint a sportág legszakavatottabb fehérvári képviselője, a Vidi egykori kiválósága, Sitku Illés.

Kezdjük az alapokkal, a Halesz parkban nem egy görbe pingpongasztal található, hanem egy hivatalos, szabványméretű (három méter hosszú, másfél méter széles) teqballasztal. A sportág maga valóban hasonlít az asztaliteniszhez, csak itt nem egy pici kaucsuklabdát kell átjuttatni az ellenfél térfelére ütővel, hanem egy normál focilabdát lábbal, fejjel (vagy ahogy majd később személyes példámat is láthatjátok, amivel épp sikerül). Magára a szabályrendszerre nem fordítanék most több szót, ha szeretnéd átrágni magad a hivatalos játékleíráson, ide kattintva megteheted.

Sitku Illéssel teqballoztunkSokkal érdekesebb a sportág eredete, hiszen abszolút magyar találmány a teqball, Borsányi Gábor ötlete és fejlesztése. A Videoton FC egykori kiváló támadója, az NBII-es Dorog színeiben mai napig aktív Sitku Illés az elsők között próbálta ki a sportágat, melynek rögtön nagy rajongója is lett. Az ő közreműködésével került két asztal is Fehérvárra, az egyik a Halesz parkba, a másik a Bregyó-közi atlétikai centrumba, mindkettőt ingyenesen használhatják az érdeklődők.

– A családdal mindennap járunk a Budai úton, folyamatosan idepillantok az asztalhoz és szerencsére egyre többször látom, hogy játszanak itt fiatalok és idősek egyaránt. Bátran ajánlom mindenkinek, mert a technikát és az állóképességet egyaránt fejleszti. A profik is játsszák, amolyan kiegészítő sportágként a nagypályás futball mellett, de egy remek időtöltésnek, jó hangulatú baráti összejövetelnek is kiváló! Fehérvár szerencsés helyzetben van, hiszen van két szabadtéri asztal is, lehet bőven gyakorolni.

Sitku Illéssel teqballoztunk

A teqballnak immár nemzetközi szövetsége is van, a sportág mögé hazánk egyik leggazdagabb embere, a vagyonát a felnőtt tartalmakat streamelő oldalából megalapozó Gattyán György állt. A célokat ennek megfelelően nem is aprózták el a sportági szövetség megalapításakor, a teqball szeretne felkerülni az olimpiák programjára.

– Világszerte egyre népszerűbb a teqball, ezt a szövetség megalakítása is mutatja. Fontos mérföldkő volt, hogy tavaly év végén Ronaldinho lett a sportág nagykövete, az ő ismertsége és népszerűsége nagyban hozzájárulhat a nagy célok megvalósításához. Hamarosan megrendezik az első magyar bajnokságot is, ahonnan ketten is kvalifikálják majd magukat az első világbajnokságra, melyet szintén hazánkban rendeznek. Nem túlzás tehát: Magyarország a sportág központja.

Sitku Illéssel teqballoztunk

A teqball tehát rohamosan fejlődik, ráadásul komoly célokat dédelget, így aki a sportág első hazai olimpikonjának kitüntető címére vágyik, gyorsan vágjon bele! A gondolattal magam is eljátszottam, Sitku Illés pedig készségesen vállalta a rizikót, hogy esetleg született őstehetségként legyőzöm őt a kameránk előtt. Nos, nem így történt....

Summázva a majd másfél órás játékunkat, pokolian fárasztó, teljes odafigyelést igénylő sport a teqball. Három napon át nem találtam magamon olyan izomköteget, mely ne fájt volna, úgyhogy ha valaki kiadós testmozgásra vágyik, bátran ajánlom. Kapjatok fel egy labdát, szóljatok néhány havernak és irány a Halesz vagy a Bregyó, a teqball kiváló időtöltést jelent Fehérváron!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • Újabb óvodai csoport került hatósági karanténba Székesfehérváron
  Újabb óvodai csoport került hatósági karanténba Székesfehérváron
 • Egyre többen bíznak a vakcinában
  Egyre többen bíznak a vakcinában
 • Emlőszűrésre várják a fehérvári hölgyeket
  Emlőszűrésre várják a fehérvári hölgyeket
 • Új utascentrum épül a Keletiben
  Új utascentrum épül a Keletiben

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Segít a süti
  Segít a süti
 • Újabb 111 áldozata van a járványnak itthon
  Újabb 111 áldozata van a járványnak itthon
 • Állami pénzből újítják fel a földrengésekben megsérült épületeket Horvátországban
  Állami pénzből újítják fel a földrengésekben megsérült épületeket Horvátországban
 • Már több mint 3 millió embert beoltottak az Egyesült Királyságban
  Már több mint 3 millió embert beoltottak az Egyesült Királyságban