7 évnél régebbi cikk

Sitku Illéssel teqballoztunk
Fehérvár Médiacentrum fotójaSitku Illéssel teqballoztunk

Miután az elmúlt hetekben újabb három ismerősöm kért meg, ugyan áruljam már el, mi az a görbe pingpongasztal a Halesz Parkban, gondoltam, ideje tisztába tenni a dolgokat teqball-ügyben. Ebben pedig nem is segíthetett volna más, mint a sportág legszakavatottabb fehérvári képviselője, a Vidi egykori kiválósága, Sitku Illés.

Kezdjük az alapokkal, a Halesz parkban nem egy görbe pingpongasztal található, hanem egy hivatalos, szabványméretű (három méter hosszú, másfél méter széles) teqballasztal. A sportág maga valóban hasonlít az asztaliteniszhez, csak itt nem egy pici kaucsuklabdát kell átjuttatni az ellenfél térfelére ütővel, hanem egy normál focilabdát lábbal, fejjel (vagy ahogy majd később személyes példámat is láthatjátok, amivel épp sikerül). Magára a szabályrendszerre nem fordítanék most több szót, ha szeretnéd átrágni magad a hivatalos játékleíráson, ide kattintva megteheted.

Sokkal érdekesebb a sportág eredete, hiszen abszolút magyar találmány a teqball, Borsányi Gábor ötlete és fejlesztése. A Videoton FC egykori kiváló támadója, az NBII-es Dorog színeiben mai napig aktív Sitku Illés az elsők között próbálta ki a sportágat, melynek rögtön nagy rajongója is lett. Az ő közreműködésével került két asztal is Fehérvárra, az egyik a Halesz parkba, a másik a Bregyó-közi atlétikai centrumba, mindkettőt ingyenesen használhatják az érdeklődők.

– A családdal mindennap járunk a Budai úton, folyamatosan idepillantok az asztalhoz és szerencsére egyre többször látom, hogy játszanak itt fiatalok és idősek egyaránt. Bátran ajánlom mindenkinek, mert a technikát és az állóképességet egyaránt fejleszti. A profik is játsszák, amolyan kiegészítő sportágként a nagypályás futball mellett, de egy remek időtöltésnek, jó hangulatú baráti összejövetelnek is kiváló! Fehérvár szerencsés helyzetben van, hiszen van két szabadtéri asztal is, lehet bőven gyakorolni.

A teqballnak immár nemzetközi szövetsége is van, a sportág mögé hazánk egyik leggazdagabb embere, a vagyonát a felnőtt tartalmakat streamelő oldalából megalapozó Gattyán György állt. A célokat ennek megfelelően nem is aprózták el a sportági szövetség megalapításakor, a teqball szeretne felkerülni az olimpiák programjára.

– Világszerte egyre népszerűbb a teqball, ezt a szövetség megalakítása is mutatja. Fontos mérföldkő volt, hogy tavaly év végén Ronaldinho lett a sportág nagykövete, az ő ismertsége és népszerűsége nagyban hozzájárulhat a nagy célok megvalósításához. Hamarosan megrendezik az első magyar bajnokságot is, ahonnan ketten is kvalifikálják majd magukat az első világbajnokságra, melyet szintén hazánkban rendeznek. Nem túlzás tehát: Magyarország a sportág központja.

A teqball tehát rohamosan fejlődik, ráadásul komoly célokat dédelget, így aki a sportág első hazai olimpikonjának kitüntető címére vágyik, gyorsan vágjon bele! A gondolattal magam is eljátszottam, Sitku Illés pedig készségesen vállalta a rizikót, hogy esetleg született őstehetségként legyőzöm őt a kameránk előtt. Nos, nem így történt....

Summázva a majd másfél órás játékunkat, pokolian fárasztó, teljes odafigyelést igénylő sport a teqball. Három napon át nem találtam magamon olyan izomköteget, mely ne fájt volna, úgyhogy ha valaki kiadós testmozgásra vágyik, bátran ajánlom. Kapjatok fel egy labdát, szóljatok néhány havernak és irány a Halesz vagy a Bregyó, a teqball kiváló időtöltést jelent Fehérváron!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek