6 évnél régebbi cikk

Érettségire nem csak a babonásoknak jöhet jól néhány szerencsehozó tipp
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉrettségire nem csak a babonásoknak jöhet jól néhány szerencsehozó tipp

Bizony ám, megkezdődött az érettségi! Néhány éve egy ugyanilyen hétfő reggel magam is hajlamos voltam a természetfeletti dolgokra bízni sikerem kulcsát – sőt, igazán ez ma sincs másként! De azért kimentem terepre, hátha változtak azóta a mágikus segéderők: három középiskolában, a reprezentativitás érdekében két gimnáziumban és egy szakközépben derítettem föl, melyik a 10 legtrendibb "vizsgababona".

Jobbal, vagy ballal? Mindenképp ballal!  (kép: kozepsuli.hu)

1. Jobb vagy bal kéz
Az első babona mindannyiunk számára ismerős lehet, hiszen legtöbbünk e szerint az elv szerint húzza ki az érettségi tételeit. Van aki jobbal, van aki ballal. A diákok leginkább ahhoz kötik ezt a módszert, hogy ki melyik kezével ír. A babona viszont valójában úgy tartja, ha bal kézzel húzzuk ki az első tételünket, akkor a balszerencse nagy ívben elkerül.

Akkor a szerencseszám a véletlenen múlik, vagy kiszámítható? (kép: femina.hu)

2. Szerencseszám
Mindenkinek van szerencseszáma és ki ne szeretné valamilyen úton módon belecsempészni azt a bizonyos mágikus számot az érettségi rutinjába. Sokan leszámolják jobbról vagy balról a tételhúzás során és úgy vélem ebben az esetben szerencsésebb, ha nem két- vagy többjegyű szám vezérli életünket. Hallgassunk a számmisztikusokra! Tudományosan állítják, hogy személyiségünket egy a születési dátumból számítható egyjegyű szám jellemzi. Vajon ez az igazi szerencseszám?

Szerencsehozó szőlőcukror? Ilyen is van!?  (kép: faktor.hu)

3. Kabala
Az érettségire készülő diákok nemcsak a számmisztikában bízhatnak, hanem az általuk bálványozott totemek erejében is. Ez lehet plüss, toll, ékszer, sminkeszköz vagy ahogy Marcsi megjegyezte, még egy szerencshozó bugyi is. Még olyanról is hallottam, hogy valaki a kis kedvencét próbálta becsempészni a vizsgára. Őrület mik vannak!

Bal lábbal keltél? Ha már raplis vagy, legalább ezzel lépj be a suliba is! (kép: mydreamcatcher.me)

4. Ki mint kel...
 Az érettségit sajnos nem lehet egy nap alatt lezavarni, hiszen minden tárgy számonkérése más és más napra esik. Ezért nem elég, ha csak a tanteremben koncentrálunk, bizony már ébredés után is észnél kell lennünk! A hagyomány úgy tartja, hogy amelyik lábbal először kilépünk az ágyból ugyanazzal a lábbal kell átlépnünk az iskola küszöbét is! Igen, erre minden egyes nap oda kell figyelni! És hozzá kell tennünk, hogy az ágyból meg jobbal kell kikelni, hacsak nem akarjuk környezetünket az őrületbe kergetni.

Itt még öröm a szalag, aztán meg jöhet az állandó para  (kép: tapolcaiujsag.hu)

5. Szalagvesztés
A folklór szerint az a végzős diák, aki a szalagavató után elveszíti vagy akár csak leejti a feltűzött szalagját, nem számíthat sikeres érettségire, ergo bukta van. Ha még nem járta meg a padlót, most már vigyázzatok a szalagjaitokra!

Vizsgához jól jönne egy kis agykontroll  (kép: lifehack.org)

6. A gondolat ereje
Tudományosan bizonyított tény, hogy az ember elméjének teremtő ereje van, azaz – ahogy mondják – minden fejben dől el. A hiedelem szerint, ha erősen arra a tételre gondolunk, amit ki szeretnénk húzni, akkor bizony azt is kapjuk. Viszont ennek hátulütője is lehet, ha nem tartjuk kordában a gondolatainkat. Tehát ne azokon a tételeken agyaljunk, amelyeket nem tudunk!

Jegyzet helyett nem inkább puskát kellett volna?   (kép: synestheticsymphony.wordpress.com)

7. Taposd meg jól!
Már a végzős év legelejétől szüntelenül az érettségire hangolnak minket. Így folyamatosan készülnek a legkülönfélébb jegyzetek és vázlatok a végső megmérettetés előtt. Igen ám, de ha leesik a jegyzetünk akkor azonnal lépjünk rá, máskülönben oda a szerencse! (Meg elviheti a szél is...)

Ki tudja, vannak még csodák...  (kép: wallpaperup.com)

8. Tételtündér
Van, aki a fogát rejti a párna alá a fogtündérre várva és van, aki az érettségi tételeken hajtja álomra a fejét, ettől remélve csontnélküli tudást a másnapi megmérettetésen. Képünkön pedig egy bioszból emelt szintű érettségire készülő leendő kutató legújabb tudomyányos kísérlete látható: az egyik élőlény, jelesül kutya fejébe "bealudt" tudás vajon telepatikus úton kinyerhető-e az érettségi vizsgán?

Tanulás no, tudás yes (kép: businessinsider.com)

9. Veszett fejsze nyele
Az egyik legáltalánosabb és legfontosabb szabály az, hogy érettségi vagy bármilyen vizsga előtt 1 nappal már nem tanulunk, ezzel elkerülve a teljes káoszt és kétségbeesést.

Hagyd a macskának a nyugágyat! Te savanyodj a négy fal között! (kép: zastavki.com)

10. Kerüld a napot!
Ne feledd, a tanárok is emberek, akik míg te az érettségi szünetben a tanulás mellett csináltál ezt-azt, ők az alsóbb évfolyamosok tanításával voltak elfoglalva. Most meg még érettségiztetniük is kell... Szóval figyelj arra, hogy a tantestület rossz ómennek tekinti ha az érettségire érkező diák napbarnítottan díszeleg. Na de ilyet ... Kedves érettségizők, lehetőség szerint ne nagyon napozgasatok a vizsgák előtt!

Volt eső hajnalban? (kép: chicaandjo.com)

+1 Borúra derű
Személyesen nekem is van egy igencsak szokatlan babonám az érettségivel és egyéb vizsgákkal kapcsolatban. Amióta az eszem tudom, minden sikeres vizsgám napján esett az eső. Ezt a babonámat most nektek adom. Tehát, ha esik, jó jel, a szerencse velünk van.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek