Partly cloudy29 °C
2019. július 20. szombat Illés
Menü

A 10 legjobb játszótér Székesfehérváron

A 10 legjobb játszótér Székesfehérváron
(Fotó: Pápai Barna)

Mindenkinek mások a szempontjai abban, hogy mitől jó a játszótér. Nem találkoztam két egyforma szülővel, gyerekkel: akad, aki a kicsi, barátságos, zárt játszótereket kedveli, mások a hatalmas parkokat, ahol kismotorral, biciklivel is lehet száguldozni. Úgyhogy ez a toplista inkább csak egy ötletgyűjtemény, hova is menjünk. Lássuk Fehérvár játszótéri körképét!

Ideje feltérképezni, hol is töltsük a hosszú nyári délutánokat a gyerekekkel. Mert a kicsiknek mozgásból sosem elég. Nem mehetünk folyton strandra, kirándulni, és a nyári vakáció hétköznapjai alatt talán unalmas mindig ugyanarra a játszótérre menni. Így hát összegyűjtöttük nektek a város rejtett kincseit: találtunk vadregényes várakat, lombos fák árnyékában megbújó játszóparkokat, kis vonatokat, házikókat... csupa-csupa gyerekparadicsomot.

10. Szárazrét
Minden gyerekszívet megdobogtat az a hatalmas hajó, ami a szárazréti óvoda közelében álló játszótérre csábítja őket. Színvonalas, szép játékokkal teli létesítmény épült ide. De nagyon nagy hátrány, hogy szinte egyetlen fa sem veszi körül, és közvetlenül a vonatsínek mellett épült, emiatt több méter magas drótkerítés veszi körül. Ezért is került listánk tizedik helyére.

A 10 legjobb játszótér SzékesfehérváronAzért jókat lehet itt csúszdázni (Fotó: Pápai Barna)

 9. Öreghegy
A Lehel utca mögött alig találtuk meg a fák alatt rejtőző, eldugott, csendes játszóteret. Fotózni pont délben értünk oda, de még akkor is igazi hűsítő élmény volt a fák árnyékában megpihenni. Ide tehát bátran lehet hozni kánikulában is a gyerekeket. A mászókakomplexumokat elnézve viszont meg kellett állapítanom, hogy ez a játszótér főleg a nagyobb gyerekeknek való.

A 10 legjobb játszótér SzékesfehérváronItt a mászókák inkább a nagyobbaknak valók (Fotó: Pápai Barna)

8. Maroshegy, Rádió lakótelep
Egyedül ezen az egy helyen láttam olyat, hogy tetőt építettek a homokozó fölé. Ahogy az éppen ott játszó gyerekek nagymamáitól megtudtam, egy hirtelen eső elől is ide szoktak behúzódni, bár nekem első blikkre csak az árnyékoló szerepe miatt tűnt hasznosnak. Itt is van óriási hajó és egy vár is felfedezésre csábítja a kis kalandorokat.

A 10 legjobb játszótér SzékesfehérváronKiváló terep a bújócskázásra (Fotó: Pápai Barna)

A 10 legjobb játszótér SzékesfehérváronA nyári melegben áldás az árnyékoló a homokozó felett (Fotó: Pápai Barna)

7. Csónakázó-tó
Akár egy félnapos családi program is lehet kilátogatni a Csónakázó-tó partjára. Kicsi, de barátságos és tiszta játszótér fogad, ha pedig megunták a hintát és a csúszdát a gyerekek (van olyan?), akkor irány a tóparti sétány, akár körbe is futhatjuk a tavat vagy éppen csónakba pattanhatunk. A játszótér ráadásul közvetlenül a Szabadművelődés Háza mellett épült, ahol rendszeresen baba-mama programokat is szerveznek.

A 10 legjobb játszótér SzékesfehérváronKellemes szórakozás a tóparton (Fotó: Pápai Barna)

6. Köfém Lakótelep
Sok dús lombú fa veszi körül a Köfém lakótelep legnagyobb játszóterét is. Vannak hinták a pici babáknak és a nagyobbaknak is, a tér legnagyobb látványossága pedig a kisvonat alakú mászóka. Találunk rajta árnyékos helyet délelőtt és délután is, még a közelben lévő óvoda csoportjait is szívesen kihozzák ide az óvónénik.

A 10 legjobb játszótér SzékesfehérváronA Köfémen sincs rossz dolguk a gyerekeknek (Fotó: Pápai Barna)

5. Feketehegy
Egy igazán barátságos játszótér az Ipoly és a Séd utca találkozásánál. Vannak rugós játékok és babahinta az egészen piciknek, vonatos csúszda, amit az apróságok is szintén ki tudnak élvezni, és egy magasabb mászóka, ami már a nagyobbaknak is kihívást jelent. Piros pont, hogy itt is sok a fa és így bőven van árnyék is.

A 10 legjobb játszótér SzékesfehérváronEz a játszótér igazán csendes környéken van a Feketehegyen (Fotó: Pápai Barna)

4. Palotaváros, Halász utca
A Palotavárosi Skanzen szomszédságában épült meg tavaly a város egyik legújabb játszótere. Sajnos kevés a fa körülötte, ellenben több olyan játékot is találunk itt, melyek teljesen egyediek a városban. Ilyen a vastag kötelekből font bajuszhinta, amin akár az egész família ringatózhat egyszerre. Valamit személyes kedvencem a baba-mama hinta, amelyen egymással szemben ülve együtt hintázhat az anyuka vagy apuka a gyermekével. Kihagyhatatlan élmény.

A 10 legjobb játszótér SzékesfehérváronA játszóteret nemrég füvesítették (Fotó: Horváth Reni)

3. A Sziget és Tolnai utcák közötti nagy park
Ez is egy igazi családi park, a közepén hangulatos szökőkúttal. Jó időben találkozhatunk itt minden generációval: az idősek a padon ülve beszélgetnek, mások kutyát sétáltatnak, sokan a jól felszerelt fitneszparkban edzenek. Itt biciklizni, rollerozni is van hely bőven. És bár nyáron ez nem éppen aktuális, két nagy szánkódomb is található a parkban. Maga a játszótér a környékbeliek kedvelt találkozóhelye. Kicsik és nagyok egyaránt találnak maguknak szórakozást, a legkisebbek kedvence egyértelműen a homokozóban található házikó.

A 10 legjobb játszótér Székesfehérváron
Játszótér a Palotaváros szívében (Fotó: Horváth Reni)

2. Halesz
A Haleszt tulajdonképpen a Koronás Park "ütötte ki" kicsit a nyeregből. Amíg el nem készült, ez volt a legnagyobb fehérvári játszótér, mely kicsiknek és nagyoknak szórakozást kínált. Most sem került sokkal hátrébb a listán, hiszen a család minden generációjának lehetőséget ad arra, hogy jól kimozogja magát. Elsők között lett itt szabadtéri fitneszpark, van biciklipálya, külön játszótér a legapróbbaknak, homokozóval, babahintával és pici csúszdával. A kalandvágyó nagyobb gyerekek pedig bevehetik a nemrég épült több méter magas csúszdavárat.

A 10 legjobb játszótér SzékesfehérváronA Haleszban csúszdák bőséges választéka várja a gyerekeket, de jobb, ha nincs tériszonyuk...(Fotó: Pápai Barna)

1. Koronás Park
Vitathatatlanul élen jár a város leghangulatosabb játszóparkja, ahol a gyerekek igazi mesebirodalomba csöppennek a hatalmas várak, hajók és lovasszekerek között. Kényelmesen tölthetnek itt hosszú időt a családok, hiszen van mosdó és ivóvízkút is. A Koronás Park egyben rendezvényhelyszín is, bábszínházzal, szülinapokkal, nyári táborokkal, úgyhogy számos okból lehetünk itt visszajáró vendégek. Ráadásul közel a belváros, szemben pedig ott a strand.

A 10 legjobb játszótér SzékesfehérváronA Koronás Parkban jól érzik magukat a legkisebbek...  (Fotó: Pápai Barna)

A 10 legjobb játszótér Székesfehérváron... és a nagyobbak is (Fotó: Pápai Barna)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egy hetes razzia indul az utakon
  Egy hetes razzia indul az utakon
 • A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
  A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
 • Véradás volt a Vörösmarty Színházban
  Véradás volt a Vörösmarty Színházban
 • Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
  Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
 • Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
  Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
 • Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
  Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
 • Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
  Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
 • Jól vizsgáztak az idei érettségizők
  Jól vizsgáztak az idei érettségizők

Eseménynaptár

 • Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
  Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
 • Földrengés volt Athén környékén
  Földrengés volt Athén környékén
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
 • Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
  Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
 • Együtt a megkínzott állatokért
  Együtt a megkínzott állatokért
 • Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
  Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
 • A napokban zajlik a Herbarius tábor
  A napokban zajlik a Herbarius tábor
 • Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
  Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
 • Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi
  Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi