6 évnél régebbi cikk

Kicsik az óriások földjén
Fehérvár Médiacentrum fotójaKicsik az óriások földjén

Ha már úgyis itt a nyár és megkezdődött a táboros szezon, akkor gondoltuk, meglessük a kis lurkókat, hogyan is szabják fazonra III. Béla és felesége, Antiochiai Anna küllemét az augusztusi Királyi Napokra.

Négynapos óriásbábkészítő tábort szerveztek a Vörösmarty Színházban az általános iskolás gyerkőcöknek, június 6-9-ig, ahol nem máson ügyködhetnek, mint a Székesfehérvári Királyi Napok állandó vendégeként szereplő óriások ékszerein és fegyverein. Na, de ezt nem úgy kell ám elképzelni, hogy a gyerekek szimplán csak a bábokéhoz hasonló kellékeket alkotnak! Amiket itt elkészítenek, azok tényleg fel is kerülnek majd a kész figurákra! Ugye milyen király?

A tábor programjáról Majoros Gyula bábkészítő mestert faggattam, akit bár feszített munka közben sikerült elkapnom, egy-két faragás, csiszolás és vezényszó mellett simán kitellett az erejéből válaszolgatni a kérdéseimre: "A fiatalok minden nap 10 órára érkeznek, majd 12-ig tart az úgynevezett manuális munka, ahol a napi feladatokat kezdik el: koronákat, kereszteket és gyöngyfüzéreket kreálnak. Déltől 1-ig ebédszünet, ezután következik az elméleti oktatás lll. Béláról és a kor hagyományairól. Így minden napra jut valami meglepetés." A mester hozzátette, fontos, hogy a fehérvári gyerekek részesei legyenek ennek a folyamatnak. Hiszen ha majd az utcán visszaköszönnek ezek a bábok, akkor tudni fogják, hogy például a kardot vagy a tarsolyt ők csinálták és így lesz személyesebb varázsa az alkotásoknak.

A gyerekek minden délelőtt elmélyülten dolgoznak (Fotó: Horváth Reni)

Ha akad még bárki, aki nem látta volna: maguk a bábok 5-6 méter magasak, tehát tényleg óriások. Összesen 15 ilyen figura épült, amelyek a magyar királyokat ábrázolják és hogy teljesen legyen a repertoár ehhez csapnak hozzá idén még kettőt, a már említett lll. Bélát és szerelmesét, Antiochiai Annát. Ahogy egyre jobban belemerültünk a részletekbe kíváncsiságomtól vezérelve rákérdeztem a bábkészítés fortélyaira is: "Először is a szakértők kiválasztják, hogy ki legyen az a jelentősebb magyar király, akiből báb készül. Majd a projekt Somogyi Győző festőművészhez kerül, aki otthonosan mozog a középkori viseletekben. Ő készít egy 2D-s rajzot, amit ezután én átalakítok 3D-be. Megtervezem az alapszerkezetet, a figura mozgását, a külsejét majd ezután jönnek képbe a gyerekek és a bábkészítő tábor." Majoros Gyula még megjegyezte: amellett hogy a programok során a nebulók főként az óriások relikviáival ügyeskednek, olyan dolgokat is megtanulhatnak, amelyek akár otthon is hasznosak lehetnek, ilyen lehet az aranyozás, a fonás vagy a varrás. 

Beszélgetésünk végére a bábmester dicsérő szavai sem maradhattak el: igaz hogy a porontyok fejben már a nyári szünet felé kacsingatnak, rendkívül ügyesek és lelkesen vetik bele magukat a táboros mindennapokba.

Az óriásbáb-készítés kulisszatitkait  a Fehérvár TV is bemutatta:

  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek