Clear sky11 °C
2020. február 18. kedd Bernadett
Menü

Szürkehályog-műtét műlencse beültetéssel

Szürkehályog-műtét műlencse beültetéssel
Dr. Szelp Judit a LIFE Szemészeti Centrum vezető főorvosa (Fotó: Kis László)

Napszemüveget tanácsol Dr. Szelp Judit, a LIFE Szemészeti Centrum vezető főorvosa a fiataloknak. A szemészeti rendelőben beszélgetve a korszerű szemészeti műszeres vizsgálatok és beavatkozások mellett a szemészeti diagnosztikában és a terápiában használt lehetőségektől kezdve a legegyszerűbb szezonálisan előforduló szemproblémákig, betegségekig sok mindenről szót ejtettünk. Végül arra jutottunk, hogy szerencsés helyzetben vagyunk, mert a szemészeti járóbeteg szakrendelés kiegészítve a lézeres terápiával, az egynapos sebészeti műtétek lehetőségével Székesfehérváron és Fejér megyében egyedülállóan komplex szemészeti ellátást biztosít az itt élők számára.

lyek a leggyakrabban előforduló szembetegségek?

Ha belgyógyászati betegségeket kísérő szembetegségekről van szó, akkor a cukorbetegség okozta szövődményekről, érbetegségekhez, keringési betegségekhez tartozó szövődményekről beszélhetünk a szemfenéken, az ideghártyán. Hogyha a degeneratív betegségeket nézzük, akkor az időskori makuladegeneráció (sárgatestsorvadás, centrálisideghártya-sorvadás) az ideghártya centrumát érintő elváltozás a leggyakoribb. Illetve kiemeljük a szemlencse elszürkülését, a szürkehályogot is.

Ilyenkor nyár elején mi a legjellemzőbb szezonális megbetegedés és milyen hatásos gyógymódokat alkalmazhatunk ezzel a betegséggel szemben?

Az irritációt, viszketést okozó szembetegségek közül ebben az évszakban a leggyakoribbak a szemhéjat, szemfelszínt érintő allergiás megbetegedések. Ennek során nincs erős váladékozás, nincsenek gyulladásos tünetek, piros a szem, a szemrésben nyálkás váladék képződik, duzzadt a szemhéj, a bőrfelszín hámlik, viszketést érzünk. Hogy mit tehetünk a tünetek megszüntetése érdekében? Először is meg kell vizsgálni, mi okozza konkrétan az allergiát. Amennyiben fényt derítettünk az allergia okára, az azzal történő érintkezést célzottan kerülni kell, vagy megkezdeni a megfelelő terápiát. Ha mégsem lehet megtudni az allergiás megbetegedés okát, akkor két variáció lehetséges. Ha nem olyan erősek a tünetek, akkor lokális kezelést kezdünk – allergiával szemben hatásos szemcseppekkel, kenőcsökkel. Ha erősebb tünetekkel találkozunk, esetleg más területet is érint, mindenképp teljesebb körű vizsgálatokra, gyógyszeres kezelésre van szükség.

 

Szemünk védelme a naptól miért fontos? Kell-e erre gondolni gyermekkorban is, vagy csak a felnőtteknek?

Az ózonlyuk növekedése miatti magasabb UV-sugárzás problémája egyre inkább előtérbe kerül. Az UV-sugárzás a szem látóhártyáját betegítheti meg, pontosan az éleslátás helyét. Ennek a megelőzésére feltétlenül ajánlott a nagyon erős sugárzással szemben is védelmet nyújtó UV-szűrővel ellátott napszemüvegek használata, viselete. Fontos, hogy a napszemüveg megvásárlásakor figyeljünk oda arra, hogy az UV-szűrőről kapjunk tanúsítványt. Ha ezzel a szemüveg nem rendelkezik, lehetséges, hogy mégsem szűri a veszélyes sugarakat, ezzel pedig akár nagyobb bajt is okozhatunk, mint ha fel sem vennénk a rossz minőségű napszemüveget. Figyeljünk tehát oda arra, hogy megbízható helyen (látszerésznél, optikai szaküzletekben) vásároljunk!

A korunk mennyire befolyásolja a látásunkat?

A természetes öregedés következtében szemünk egyre jobban elfárad a napi tevékenységünk során, a szemlencse és az alkalmazkodásban részt vevő más szöveteink rugalmassága csökken, ezáltal csökken a szemünk fókuszáló képessége. Gyakorlatilag ez vezet az úgynevezett öregszeműséghez, presbyopiához. Ezután lesz szükségünk közeli látásunk javítása érdekében – természetesen egyénre szabottan – különböző dioptriájú közeli (olvasó) szemüveg viselésére.

Mit tehetünk már gyermekkorban a szemünk védelme érdekében vagy a szemromlás megelőzéséért?

Száz százalékos recept nincsen, hiszen a látásunkat az életkörülményeink mellett genetikai-születési adottságaink is nagyban befolyásolhatják. Mindenesetre nagyon fontos, hogy már a korai életszakaszban, óvodás kortól kezdve járjunk rendszeresen szemészeti szűrővizsgálatokra, hogy az esetleges rendellenességek időben felfedezhetők és orvosolhatók lehessenek!

Szürkehályog-műtét műlencse beültetéssel

A megelőzés olcsóbb, mint a gyógyítás. Járjunk szűrővizsgálatokra!  (fotó: Kis László)

Ha már a gyógyszer vagy a szemcseppek nem segíthetnek, gyakran műtéti eljárásokra van szükség. Melyik a leggyakrabban végzett szemészeti műtéti beavatkozás? Véletlen, hogy Ön éppen a szürkehályog-műtétek specialistája?

Nem véletlen, hiszen a szürkehályog-műtét az egyik leggyakrabban végzett beavatkozás. Ennek egyik formája a szürkehályog eltávolítása műlencse beültetéssel, amely ma már rutinműtétnek számít. A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását jelenti. A homály fokozódásával a látásélesség egyre inkább csökken, beavatkozás nélkül a szem teljes látásvesztését okozza. A modern orvostudomány mai állása szerint a szürkehályog végleges megszüntetésének egyetlen gyógymódja ismert: a szemlencse műtéti úton való eltávolítása és egy speciális műanyagból készült műlencsével való helyettesítése. Ez a legkorszerűbb műtéti eljárás egynapos sebészeti kereteken belül, lokális, érzéstelenítő szemcsepp adagolása mellett elvégezhető és teljesen fájdalommentes, ráadásul a páciens számára kiváló látásélességet és újra minőségi látást eredményez.

Ma már modern műszerek is segítik a szemészeket a gyógyításban. Itt is egy sor érdekes eszközt látok...

A minden szemészeti rendelőben megtalálható egyszerűbb eszközökön kívül két berendezés nyújt nekem nagy segítséget. Az egyik az OCT-berendezés (Optikai Koherencia Tomográfia), amellyel az ideghártya nagy felbontású képét lehet megalkotni egy speciális fényforrásból (diódalézer) származó fénynyaláb felhasználásával. A retinabetegségek pontos diagnózisához elengedhetetlen ez a segítség.
A másik berendezés, a szemészeti lézeres terápiához elengedhetetlen kombi lézer, amely a szem elülső és hátsó szegmensének kezelését teszi lehetővé a szemgolyó műtéti megnyitása nélkül. A hátsó szegmentumban a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek, ideghártya-szakadásainak, a vénás érelzáródás komplikációinak gyógyítását segíti elő. Az elülső szegmentumban a műlencse-beültetés utáni tokmegvastagodás, zárt zugú zöldhályogban a szivárványhártya átlyukasztása végezhető el. Az új műszerekkel történő vizsgálatok, beavatkozások fájdalommentesek és ambulánsan elvégezhetők: A gyógyító eljárás során nincs szükség sebek ejtésére, a kívánt hatás tűszúrások, műtéti feltárás és az ezekkel járó kellemetlenségek nélkül érhető el.

A cikk összeállítását a Life Egészségcentrum segítette.

Szürkehályog-műtét műlencse beültetéssel

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Családbarát szülészeti osztály a karcagi Kátai Gábor Kórházban
  Családbarát szülészeti osztály a karcagi Kátai Gábor Kórházban
 • Fa Nándor a Garai Géza Szabadegyetem vendége
  Fa Nándor a Garai Géza Szabadegyetem vendége
 • A Videoton Oktatási Központ színháztermében talált új otthonra a Székesfehérvári Balett Színház
  A Videoton Oktatási Központ színháztermében talált új otthonra a Székesfehérvári Balett Színház
 • Menekülő embercsempészt fogtak el a rendőrök
  Menekülő embercsempészt fogtak el a rendőrök
 • Új uniós haditengerészeti művelet indul az embercsempészet felszámolására
  Új uniós haditengerészeti művelet indul az embercsempészet felszámolására
 • Maroshegyen tartják az idei első szűrőnapot
  Maroshegyen tartják az idei első szűrőnapot
 • Nőtt a nevelőszülők száma
  Nőtt a nevelőszülők száma
 • Idén is nyomon követhetjük a gemenci gólyák életét
  Idén is nyomon követhetjük a gemenci gólyák életét

Eseménynaptár

 • Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
  Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
 • A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet
  A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet
 • Február 28-ig lehet jelentkezni az Óperenciás mesemondó versenyre
  Február 28-ig lehet jelentkezni az Óperenciás mesemondó versenyre
 • Köztéri alkotás készül Áron Nagy Lajosról
  Köztéri alkotás készül Áron Nagy Lajosról
 • Letartóztattak egy férfit, akinél két kilogrammnyi kábítószert találtak
  Letartóztattak egy férfit, akinél két kilogrammnyi kábítószert találtak
 • Mabisz: a hárommilliárd forintot is megközelíti a februári viharszámla
  Mabisz: a hárommilliárd forintot is megközelíti a februári viharszámla
 • Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást
  Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást
 • Trianon 100 – újabb öt előadással folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem
  Trianon 100 – újabb öt előadással folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem
 • A magyar őstörténet kaukázusi forrásaiból nyílt időszaki kiállítás
  A magyar őstörténet kaukázusi forrásaiból nyílt időszaki kiállítás
 • Továbbra is látogatási tilalom van a fehérvári kórházban
  Továbbra is látogatási tilalom van a fehérvári kórházban
 • Kampányt indított a kapcsolati erőszak ellen az Ökumenikus Segélyszervezet
  Kampányt indított a kapcsolati erőszak ellen az Ökumenikus Segélyszervezet
 • Májusra minden okmányirodában és kormányablakban lesz jelnyelvi szolgáltatás
  Májusra minden okmányirodában és kormányablakban lesz jelnyelvi szolgáltatás
 • Még egy hónapig lehet kérni az adóbevallási tervezet postázását
  Még egy hónapig lehet kérni az adóbevallási tervezet postázását