Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

Vannak örök dolgok, mint az érettségi

Vannak örök dolgok, mint az érettségi
Épp a történelemvizsga zajlik (Fotó: Horváth Reni)

Ma kezdődtek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák. Ugyanúgy zajlanak, mint tavaly, a diákok ugyanúgy készültek, mint tavaly, ugyanazok az érzéseik, mint tavaly. Vannak dolgok, melyek soha nem változnak. Mint az érettségi.

Tavaly ilyenkor még én is az iskolapadban ülve izgultam végig a szóbeli érettségi vizsgákat. Visszatekintve számomra talán a középszintű szóbelik még félelmetesebbek is voltak az emelt szintűeknél, hiszen ott a saját tanáraim és osztálytársaim előtt kellett vizsgáznom, s emiatt úgy éreztem, hogy bár a követelmény talán könnyebben teljesíthető, mégis valahogy nagyobb teher és megfelelési vágy van bennem. Természetesen minden tanár segítőkész és kedves volt, mégis tükröződött az aggodalom az arcunkon. Emlékszem hogyan támogattuk egymást mi is a felkészülés alatt, és kívántunk kéz- és lábtörést az éppen soron következő társunknak. A szaktanárok sugdolódzása is kedves emlékként maradt meg, és bár a vizsgáztató tanár számára is nyilvánvaló volt a „szabálytalan segítségnyújtás”, legtöbbször úgy tett, mintha nem is hallaná. Mindez az izgalom, „az érettségi láz” persze teljesen normális, ahogyan az is, hogy bármennyire is számítanak az elért pontok a továbbtanuláshoz, rájön az ember: akkor sem dől össze a világ, ha nem pont úgy sikerül minden, ahogyan azt előre eltervezte. A későbbi tapasztalatszerzés, illetve talpraesettség éppoly fontos lesz majd a szakmai érvényesülésben, mint az elméleti tudás, amit az iskolában szereztél.

A Vasvári Pál Gimnázium ma érettségiző diákjai is hasonlóan gondolják ezt. A felkészülésre kijelölt teremben csíptük el néhányukat, s az ő aggodalmaik tárgya is szinte szóról szóra ugyanaz, mint nekünk volt: hogy valaki humán vagy reál beállítottságú-e. A felkészülés menetében is hasonló egyéni eltéréseket láttam: mindenki más módszerre esküszik, hogyan tud mindenből a lehető legjobban és leghatékonyabban felkészülni, és hogy nincs is igazán helyes tanulási módszer. Előkerülnek a nagy „mumus” tárgyak és rettegett tételek: mit mondok ha pont azt a tételt húzom ki, amit nem akarok, mi lesz, ha nem tudom majd folytatni stb. Bár minden diák arcán tükröződik az aggodalom, ők is tisztában vannak vele: tanáraik segítőkészek lesznek, és az egésznek sokkal gyorsabban vége lesz, mint ahogyan azt gondolták volna. A sikeres érettségi vizsgák után pedig következhet a nyár: sokan a Balatonra vágynak, mások a nyaralás mellett már a nyári munkán is gondolkoznak. Hogy pontosan mit mondott az iskola igazgatója és a megkérdezett diákok az idei érettségivel kapcsolatban, itt nézhetitek meg:

 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
 • Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
  Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
 • Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
  Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
 • Ma soron kívül oltják a regisztrált pedagógusokat
  Ma soron kívül oltják a regisztrált pedagógusokat

Eseménynaptár