6 évnél régebbi cikk

Kis klub, nagy szívvel - Bemutatjuk a Vidi máltai EL-ellenfelét
Fehérvár Médiacentrum fotójaKis klub, nagy szívvel - Bemutatjuk a Vidi máltai EL-ellenfelét

A héten beindul a nagyüzem az európai kupákban, a selejtezők első körével megkezdődik a nagy menetelés a magyar csapatok számára is. A Vidire az Európa Ligában máltai rivális vár, ismerkedjünk meg a Balzan FC-vel.

Kis klub, nagy szívvel – mondja a máltai csapat jelmondata, a kis klub megfogalmazás pedig helyén kezeli a Balzan FC gyökereit. Málta nyugati felén elhelyezkedő település, Balzan lélekszáma ugyanis alig-alig éri el a 4000 lakost, így nyugodtan mondhatjuk, a település labdarúgócsapata valóban kis klubnak számít még máltai viszonyok között is.

A Balzan FC-t 1937-ben alapították, a klub színeinek a piros-fehér kombinációt választották az ősatyák. A csapat hosszú évtizedekig a máltai bajnokság alsóbb osztályaiban vitézkedett, a kétezres években aztán egy tulajdonosváltás során megszületett a nagy cél: fel kell jutni az élvonalba és ott záros határidőn belül bajnokságot nyerni. Előbbi terv sikerült, az első, 2003-ban kivívott feljutást ugyan rögtön kiesés követte, ám a 2010/2011-es szezonban a másodosztály bajnokaként már tartósan a legmagasabb osztályba lépett a Balzan FC, itt azonban még nem sikerült aranyérmesként zárnia a klubnak.

A legutóbbi kiírásban a Videoton FC-hez hasonlóan ezüstérmes lett a gárda, ezt azonban egyértelmű csalódásként érték meg a Balzan vezetői, menesztették is Oliver Spiteri vezetőedzőt, akinek utódja a szerb Marko Micsovics lett, míg általános igazgatóként és klubmenedzserként honfitársa, Vladimir Szimovics irányítja a klubot.

A 2016/2017-es idényben a Balzan 7 pont hátránnyal lett második a bajnoki címet tükörsimán begyűjtő Hibernians mögött. A 33 forduló során 19 győzelem mellett 7-7 döntetlen illetve vereség került a neve mellé, 66 rúgott és 40 kapott góllal. Egy trófeát azért begyűjtött a Balzan, melynek montenegrói csatára, Bojan Kaljevics 23 találattal elhódította a gólkirályi címet.

A montenegrói gólvágó mellett több más ország játékosát megtalálhattuk a legutóbbi idény keretében, a Balzan foglalkoztatott brazil, kolumbiai, tunéziai, szerb és olasz labdarúgót is.

Itt már a Vidi ellen készül a Balzan FC (Fotó: a Balzan FC twitter csatornája)

Bármennyire is kis csapat a Balzan, nemzetközi színtéren a legutóbbi két kiírásban már megmérette magát. A 2015/2016-os szezonban régi kedves ismerősünk, a bosnyák Zseljeznicsar búcsúztatta kettős győzelemmel (2-0, 1-0), majd egy esztendeje, szintén az Európa Liga selejtezőjének első körében az azeri Neftci Baku ütötte el a továbbjutástól. Utóbbi párharc érdekesen alakult, a Neftci az első meccsen 2-0-ra nyert Máltán, a visszavágón aztán Lydon Micallef duplájával nyert 2-1-re a Balzan, a továbbjutásnak azonban így is az azeriek örülhettek.

Összegezve, egy ambiciózus, de abszolút verhető ellenfél vár a Vidire az Európa Liga első selejtezőkörében. Kicsit feljebb srófolva az elvárásokat, a piros-kékeknek már a párharc első, június 29-én 20.45-kor a felcsúti Pancho Arénában rendezendő összecsapásán illenék eldönteni a továbbjutás kérdését.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek